Sezon na opieńki miodowe w pełni. Klasycznie te cudowne grzyby lądują, albo w sosie, albo w słoiku zamarynowane w zalewie octowej. Dzisiaj postanowiliśmy je potraktować nieco inaczej. Niewielką ilość składników zrekompensowała ich intensywność i chociaż na początku obawialiśmy się, że któryś z nich może dominować, tak się nie stało. Pamiętać jedynie należy, żeby trzymać się proponowanej przez nas proporcji i nie solić sałatki, dzięki czemu ser nie wybije się na pierwszy plan.
Niestety opieńki nie grzeszą bogactwem minerałów, jednak zawierają substancje, które są bakterio- i grzybobójcze, dzięki czemu działają m.in. na pneumokoki. A w Chinach, w dawnych czasach używano opieniek m.in. w schorzeniach żołądka czy wątroby.
Najważniejsze jednak jest to, że dobrze przyrządzone zachwycają swoim smakiem.
SKŁADNIKI: | SOS: | ||
| główka sałaty lodowej | | 1 łyżka octu jabłkowego lub winnego |
| 100 g sera sałatkowego typu greckiego | | 1 łyżka łagodnej musztardy |
| 250 g opieniek miodowych | | 3 łyżki oleju |
| 1 małą cebulka dymka razem ze szczypiorkiem | | 1 mały ząbek czosnku |
| 1 ,5 łyżki masła | | 2 łyżki wody |
| sól |
Na początku przygotowujemy sos. Obrany czosnek przeciskamy przez praskę lub miażdżymy nożem. Dodajemy resztę składników i mieszamy delikatnie napowietrzając sos. Dzięki temu będzie miał lżejszą konsystencję. Odstawiamy (nie do lodówki) i zabieramy się za sałatkę.
Sałatę rwiemy i układamy na 1 dużym talerzu lub kilku małych, w zależności od ilości porcji jaką chcemy mieć.
Kroimy cebulkę i ser, ale nie układamy jeszcze na sałacie, robimy to dopiero po położeniu na niej grzybów.
Na patelni rozgrzewamy 1 łyżkę masła i podsmażamy oczyszczone grzyby. Jeśli są duże pokroić je na mniejsze części. Smażymy je na małym ogniu, dość krótko. Chodzi o to, żeby puściły sok, ale się nie rozgotowały i zachowały swoją jędrność. Kiedy na patelni zrobi się dużo wody, po prostu ją zlewamy i dodajemy pół łyżki masła na któreych krótko przesmażamy grzyby. Masło wydobędzie z nich cudowny leśny aromat.
Opieńki układamy na sałacie, następnie ser i posypujemy cebulką. Polewamy sosem. Jeśli ktoś lubi może także doprawić pieprzem.
Sałatkę najlepiej podawać z jasnym pieczywem lub z żytnim z dodatkiem słonecznika.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz