środa, 9 listopada 2016

Prosta salatka z opienkami miodowymi



Sezon na opieńki miodowe w pełni. Klasycznie te cudowne grzyby lądują, albo w sosie, albo w słoiku zamarynowane w zalewie octowej. Dzisiaj postanowiliśmy je potraktować nieco inaczej. Niewielką ilość składników zrekompensowała ich intensywność i chociaż na początku obawialiśmy się, że któryś z nich może dominować, tak się nie stało. Pamiętać jedynie należy, żeby trzymać się proponowanej przez nas proporcji i nie solić sałatki, dzięki czemu ser nie wybije się na pierwszy plan.

Niestety opieńki nie grzeszą bogactwem minerałów, jednak zawierają substancje, które są bakterio- i grzybobójcze, dzięki czemu działają m.in. na pneumokoki. A w Chinach, w dawnych czasach używano opieniek m.in. w schorzeniach żołądka czy wątroby.

Najważniejsze jednak jest to, że dobrze przyrządzone zachwycają swoim smakiem.


SKŁADNIKI:
SOS: 




główka sałaty lodowej 1 łyżka octu jabłkowego lub winnego
100 g sera sałatkowego typu greckiego 1 łyżka łagodnej musztardy
250 g opieniek miodowych 3 łyżki oleju
1 małą cebulka dymka razem ze szczypiorkiem 1 mały ząbek czosnku
1 ,5 łyżki masła 2 łyżki wody


sól

Na początku przygotowujemy sos. Obrany czosnek przeciskamy przez praskę lub miażdżymy nożem. Dodajemy resztę składników i mieszamy delikatnie napowietrzając sos. Dzięki temu będzie miał lżejszą konsystencję. Odstawiamy (nie do lodówki) i zabieramy się za sałatkę.


Sałatę rwiemy i układamy na 1 dużym talerzu lub kilku małych, w zależności od ilości porcji jaką chcemy mieć. 

Kroimy cebulkę i ser, ale nie układamy jeszcze na sałacie, robimy to dopiero po położeniu na niej grzybów.

Na patelni rozgrzewamy 1 łyżkę masła i podsmażamy oczyszczone grzyby. Jeśli są duże pokroić je na mniejsze części. Smażymy je na małym ogniu, dość krótko. Chodzi o to, żeby puściły sok, ale się nie rozgotowały i zachowały swoją jędrność. Kiedy na patelni zrobi się dużo wody, po prostu ją zlewamy i dodajemy pół łyżki masła na któreych krótko przesmażamy grzyby. Masło wydobędzie z nich cudowny leśny aromat.

Opieńki układamy na sałacie, następnie ser i posypujemy cebulką. Polewamy sosem. Jeśli ktoś lubi może także doprawić pieprzem.

Sałatkę najlepiej podawać z jasnym pieczywem lub z żytnim z dodatkiem słonecznika.





Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz