środa, 4 października 2017

Krem z pomarańczowych warzyw

Dzisiaj super smaczny przepis na zupę z jesiennych warzyw. Początkowo miała być ona zupą z dyni, jednak taka już się nam przejadła. Chociaż dynia jest także w składzie, nie wybija się na pierwszy plan. Dla spragnionych zupy dyniowej polecamy Krem z dyni z indyjskim akcentem, który aż eksploduje od pysznych aromatycznych przypraw. A teraz delikatny, ale równie dobry krem :)



SKŁADNIKI:

  • 500 g dyni najlepiej Hokkaido
  • 2 bataty
  • 2 ziemniaki
  • 1 marchewka
  • 1 mała cebulka
  • 2 łyżki masła najlepiej klarowanego
  • 2 l rosołu 
  • 1 szklanka mleka
  • 1/2 łyżeczki czerwonej papryki
  • 1/2 łyżeczki kurkumy
  • szczypta imbiru
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • pieprz
  • sól

Ziemniaków i batatów powinno być po równo. W sumie powinny ważyć tyle co dynia.

Dynię obieramy, wydrążamy i kroimy na kawałki. Jeśli mamy Hokkaido wystarczy ją dokładnie umyć i od razu pokroić. Podobnie robimy z ziemniakami, batatami i marchewką. Nie musimy kroić ich w idealną kostkę, bo i tak zostaną zblendowane. Cebulę siekamy.

Na patelni rozgrzewamy masło. Najlepiej jeśli jest ono klarowane, nada fajnego aromatu i na pewno się nie spali. Jeśli nie mamy klarowanego dobrze jest do masła dolać odrobinę oleju, aby podnieść temperaturę dymienia.

Bulion lub rosół wraz z mlekiem podgrzewamy w garnku, w którym będziemy robić zupę. 

Na patelnię wrzucamy marchew, bataty i ziemniaki i smażymy przez 2 - 3 min. Dodajemy cebulę i doprowadzamy do jej zeszklenia. przekładamy do garnka, zostawiając na patelni tłuszcz. Wrzucamy dynię i również przez chwilę obsmażamy, po czym dodajemy do zupy. Dodajemy przyprawy, przykrywamy i gotujemy na małym ogniu przez ok. 20 min. 

Po tym czasie próbujemy i w razie potrzeby doprawiamy. Miksujemy na gładko i gotujemy jeszcze dosłownie przez chwilę.

Zupa doskonale smakuje z pełnoziarnistymi grzankami, groszkiem ptysiowym lub sama posypana ulubionymi ziarnami. 



Smacznego!

18 komentarzy:

  1. Bardzo lubię zupy kremy :) Pyszna propozycja :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ooo! Bardzo ciekawy jest ten kremik.
    Kolor ma wspaniały, taki właśnie jesienny.
    Super zupka.
    Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Kolor ma niesamowity, smak zapewne też :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzo lubię takie pożywne, jesienne zupki :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Uwielbiamy zupy krem z dodatkiem dyni :D Zajadamy się nią przynajmniej raz w tygodniu :D

    OdpowiedzUsuń