Dzisiaj super smaczny przepis na zupę z jesiennych warzyw. Początkowo miała być ona zupą z dyni, jednak taka już się nam przejadła. Chociaż dynia jest także w składzie, nie wybija się na pierwszy plan. Dla spragnionych zupy dyniowej polecamy Krem z dyni z indyjskim akcentem, który aż eksploduje od pysznych aromatycznych przypraw. A teraz delikatny, ale równie dobry krem :)
SKŁADNIKI:
- 500 g dyni najlepiej Hokkaido
- 2 bataty
- 2 ziemniaki
- 1 marchewka
- 1 mała cebulka
- 2 łyżki masła najlepiej klarowanego
- 2 l rosołu
- 1 szklanka mleka
- 1/2 łyżeczki czerwonej papryki
- 1/2 łyżeczki kurkumy
- szczypta imbiru
- szczypta gałki muszkatołowej
- pieprz
- sól
Ziemniaków i batatów powinno być po równo. W sumie powinny ważyć tyle co dynia.
Dynię obieramy, wydrążamy i kroimy na kawałki. Jeśli mamy Hokkaido wystarczy ją dokładnie umyć i od razu pokroić. Podobnie robimy z ziemniakami, batatami i marchewką. Nie musimy kroić ich w idealną kostkę, bo i tak zostaną zblendowane. Cebulę siekamy.
Na patelni rozgrzewamy masło. Najlepiej jeśli jest ono klarowane, nada fajnego aromatu i na pewno się nie spali. Jeśli nie mamy klarowanego dobrze jest do masła dolać odrobinę oleju, aby podnieść temperaturę dymienia.
Bulion lub rosół wraz z mlekiem podgrzewamy w garnku, w którym będziemy robić zupę.
Na patelnię wrzucamy marchew, bataty i ziemniaki i smażymy przez 2 - 3 min. Dodajemy cebulę i doprowadzamy do jej zeszklenia. przekładamy do garnka, zostawiając na patelni tłuszcz. Wrzucamy dynię i również przez chwilę obsmażamy, po czym dodajemy do zupy. Dodajemy przyprawy, przykrywamy i gotujemy na małym ogniu przez ok. 20 min.
Po tym czasie próbujemy i w razie potrzeby doprawiamy. Miksujemy na gładko i gotujemy jeszcze dosłownie przez chwilę.
Zupa doskonale smakuje z pełnoziarnistymi grzankami, groszkiem ptysiowym lub sama posypana ulubionymi ziarnami.
Smacznego!
Uwielbiam, zaplanowana na sobotę :)
OdpowiedzUsuńDaj znać, czy smakowało :)
UsuńBardzo lubię zupy kremy :) Pyszna propozycja :)
OdpowiedzUsuńLubię takie gęste kremy;)
OdpowiedzUsuńMy też :)
UsuńPięknie podana :) Apetyczna zupka :)
OdpowiedzUsuńOoo! Bardzo ciekawy jest ten kremik.
OdpowiedzUsuńKolor ma wspaniały, taki właśnie jesienny.
Super zupka.
Pozdrawiam :)
Wesoła zupa :)
UsuńKolor ma niesamowity, smak zapewne też :)
OdpowiedzUsuńTak :)
UsuńBardzo lubię takie pożywne, jesienne zupki :)
OdpowiedzUsuń:)
UsuńUwielbiamy zupy krem z dodatkiem dyni :D Zajadamy się nią przynajmniej raz w tygodniu :D
OdpowiedzUsuńPodobnie jak my :)
UsuńAż cieszy oko :)
OdpowiedzUsuń