Dużo ostatnio u nas słodyczy. Niestety jesienna aura mocno pobudza zapotrzebowanie na endorfiny. Tym razem jednak upiekliśmy ciacho z okazji naszych 1 urodzin :) Nie spodziewaliśmy się, że ten dzień nadejdzie i tak nam się spodoba gotowanie nie tylko dla siebie :) Cieszy nas ogromnie, że nasze pomysły są przez Was wykorzystywane, a Ci, którzy próbują nie krzywią się i wcinają ze smakiem :) Dziękujemy serdecznie za miłe słowa i odwiedziny na blogu i w naszym domu :)
A teraz powróćmy do gruszek...
Sezon jeszcze trwa, więc warto to wykorzystać. Nie da się ukryć, że świeże owoce, najlepiej nasze krajowe, a jeszcze lepiej z przydomowych ogródków to coś super smacznego.
Do dzisiejszego ciasta wybraliśmy gruszki odmiany Konferencja, bardzo popularnej w Polsce. O tej odmianie oraz samych gruszkach pisaliśmy już tutaj (klik). A teraz zapraszamy po pyszny przepis :)
A teraz powróćmy do gruszek...
Sezon jeszcze trwa, więc warto to wykorzystać. Nie da się ukryć, że świeże owoce, najlepiej nasze krajowe, a jeszcze lepiej z przydomowych ogródków to coś super smacznego.
Do dzisiejszego ciasta wybraliśmy gruszki odmiany Konferencja, bardzo popularnej w Polsce. O tej odmianie oraz samych gruszkach pisaliśmy już tutaj (klik). A teraz zapraszamy po pyszny przepis :)
CIASTO:
- 1 kostka margaryny
- 1 szklanka cukru
- 4-5 łyżek kakao
- 1/2 szklanki wody
- 4 jajka
- 2 szklanki mąki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 6 - 7 goździków
- 2 gruszki
DODATKOWO:
- 2 gruszki
- 1 łyżka masła
- 2 łyżki miodu
Do garnka wkładamy margarynę, cukier i kakao. Podgrzewamy do rozpuszczenia składników i wlewamy wodę. Gotujemy przez 2 - 3 min. Odlewamy pół szklanki powstałej masy, resztę studzimy.
Podczas gdy masa się studzi, 2 gruszki obieramy ze skórki i kroimy w bardzo drobną kostkę.
Blachę 20 cm x 20 cm wykładamy papierem do pieczenia. Piekarnik ustawiamy na 180 stopni z termoobiegiem lub o 10 więcej, jeśli termoobiegu nie mamy. Ciasto będzie się piekło na środkowej półce.
Do wystudzonej czekoladowej polewy dodajemy po jednym jajko i miksujemy. Następnie wsypujemy partiami przesianą mąkę oraz proszek do pieczenia i ucieramy na jednolitą masę. Dodajemy pokrojone owoce i mieszamy łyżką.
Gotowe ciasto wlewamy do blaszki. Układamy na wierzchu goździki i wstawiamy do piekarnika na 45 minut.
Pozostałe 2 gruszki obieramy i kroimy w cienkie plastry. Na patelni (najlepiej o grubym dnie) rozgrzewamy masło i dodajemy miód. Układamy plastry i smażymy na delikatnie zloty kolor z obu stron, po ok. 1 minuty. Ściągamy na talerze, ale nie odsączamy.
Na upieczone i nieco przestudzone ciasto wylewamy pozostawioną wcześniej polewę i układamy karmelizowane gruszki.
Dobrze smakuje jeszcze ciepłe :)
Do wystudzonej czekoladowej polewy dodajemy po jednym jajko i miksujemy. Następnie wsypujemy partiami przesianą mąkę oraz proszek do pieczenia i ucieramy na jednolitą masę. Dodajemy pokrojone owoce i mieszamy łyżką.
Gotowe ciasto wlewamy do blaszki. Układamy na wierzchu goździki i wstawiamy do piekarnika na 45 minut.
Pozostałe 2 gruszki obieramy i kroimy w cienkie plastry. Na patelni (najlepiej o grubym dnie) rozgrzewamy masło i dodajemy miód. Układamy plastry i smażymy na delikatnie zloty kolor z obu stron, po ok. 1 minuty. Ściągamy na talerze, ale nie odsączamy.
Na upieczone i nieco przestudzone ciasto wylewamy pozostawioną wcześniej polewę i układamy karmelizowane gruszki.
Dobrze smakuje jeszcze ciepłe :)
Smacznego!
Świetne ciasto na pogodę, ktorą mamy za oknem ;)
OdpowiedzUsuńTak, dokładnie :)
UsuńTakie ciasto , u mnie w domu, znika prędziutko! Trochę inaczej je nazywamy, ale dokładnie takie pieczę. Prezentujecie ciekawy pomysł z gruszką na wierzchu. Biorę ten pomysł. Dziękuję i pozdrawaiam
OdpowiedzUsuńRównież pozdrawiamy!
UsuńTakie ciasta smakują obłędnie :) Pyszna propozycja :)
OdpowiedzUsuń:)
UsuńPorywam kawałek i pozdrawiam -:)
OdpowiedzUsuńNawzajem!
UsuńPycha, kakao i gruszka to super połączenie!
OdpowiedzUsuńTak, zdecydowanie!
UsuńTe karmelizowane gruszki kuszą :)
OdpowiedzUsuńhttps://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/
:)
UsuńTeż zauważyłam u siebie wzmożone zapotrzebowanie na słodkie :) Ciacho prezentuje się super i z przyjemnoßcią skusiłabym się na nie :)
OdpowiedzUsuńTo to jesienne przesilenie :P
UsuńIdealne do kawusi, na pewno skorzystam z przepisu :)
OdpowiedzUsuń:)
UsuńMniam! Ale pyszności!
OdpowiedzUsuń:)
UsuńPyszne!
OdpowiedzUsuńWow, ślinka cieknie!
OdpowiedzUsuńJeszcze czegoś takiego nie jadłam :) chyba jest pyszne :)
OdpowiedzUsuńMusisz koniecznie spróbować :)
UsuńKocham wszelakie ciemnie ciasta, w ogóle uwielbiam kakao.
OdpowiedzUsuńKakao i czekolada <3
Usuń