czwartek, 29 czerwca 2017

Fit salatka z kalafiora

Latem znacznie rzadziej mamy ochotę sięgać po gorące i ciepłe potrawy. Większość z nas zdecydowanie sięga po chłodniki i sałatki. Również i w naszej kuchni w tym czasie, zdecydowanie sięgamy po zimne dania. Dzisiaj na stole króluje kalafior.
Większość z nas przygotowuje go na ciepło, polanego masłem z tartą bułką, ale na zimno w postaci sałatki jest równie przepyszny i znacznie mniej obciążający dla naszego układu trawiennego. Porcja tej sałatki to jedynie 60 kcal! A jest naprawdę ogromna i sycąca :) Całość, zawiera 4 sugerowane porcje.



Dlaczego warto sięgać po kalafior pisaliśmy przy okazji Fit zupy krem z 3 warzyw (klik) .

POMIDORY - to tylko 15 - 18 kcal / 100 g, są więc doskonałe dla osób na diecie, ponadto mają ogromne pokłady witamin C, E, K, PP, A, oraz z grupy B, dodatkowo zawierają wapń, żelazo, magnez oraz najwięcej potasu (237 mg /100 g spośród warzyw. Jest to niezwykle ważne zwłaszcza latem, kiedy wraz z potem tracimy cenne elektrolity. Pomidory mają właściwości moczopędne, antynowotworowe, wspierające odporność, dodatkowi dzięki zawartości bromu wspierają układ nerwowy, a obecność likopenu poprawia naturalną ochronę przed promieniami słonecznymi.

SAŁATA - 7 - 12 kcal / 100 g - warto po nią sięgać zwłaszcza latem, kiedy istnieje najmniejsze ryzyko zanieczyszczenia nawozami. Powinny po nią sięgać kobiety w ciąży, ze względu na obecność kwasu foliowego, ponadto sałata dostarcza witaminy E, C oraz z grupy B, żelazo, potas, mangan, magnez. Ważny jest również chlorofil odpowiadający za zieloną barwę, który wspiera organizm w walce z infekcjami oraz przyspiesza gojenie się ran. Obecność luteiny ma dobroczynny wpływ na kondycję oczu. Co więcej, sałata pomaga w odkwaszaniu organizmu, usprawnia układ trawienny, czy poprawia kondycję układu nerwowego.

Pamiętajmy także o tym, żeby podczas tak silnych upałów pomiędzy posiłkami odpowiednio nawadniać organizm i dużo więcej pić :) Zamiast sklepowych słodkich napojów, dobrze jest przygotować wodę z cytryną i miętą.

SKŁADNIKI:
  • 1 mała główka kalafiora
  • 2 pomidory lub garść koktajlowych
  • 1 główka sałaty
  • 2 jajka
  • 100 ml jogurtu greckiego
  • 1/2 łyżeczka papryki wędzonej
  • 1/2 łyżeczki ziół prowansalskich
  • kilka kropli octu jabłkowego lub winnego
  • sól
  • pieprz

Jajka gotujemy na twardo. Kalafior dzielimy na różyczki i gotujemy w osolonej wodzie.

Do jogurtu dodajemy, przyprawy oraz ocet i wkładamy do lodówki, aby przyprawy uwolniły swoje aromaty.

Liście sałaty rwiemy na drobniejsze kawałki. Ugotowane jajka kroimy na ósemki, pomidory w kostkę lub na pół w przypadku pomidorów koktajlowych.

Wszystkie składniki wkładamy do miski i polewamy sosem. Mieszamy delikatnie i podajemy.

Sałatka doskonale nadaje się również do pracy :)


Smacznego!

10 komentarzy:

  1. Smakowita <3 W lecie sałatki to u mnie stali bywalcy ;)Uwielbiam :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Przy sałatkach warzywnych nie patrzę na kalorie. Są tak pyszne, że nie jest to dla mnie ważne. Zjem każdą ilość. :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Pysznie wygląda i na pewno tak smakuje :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Sałatka prezentuje się świetnie :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Jesteście cudowni ! Właśnie taka sałatka to absolutnie cudowna cudowność! Bardzo lubię takie przysmaki. Całej rodzinie serwuję takie i podobne sałatki, od kilku lat.Jesteśmy fanami sałatek.
    Ale teraz już jestem fanką Waszego bloga. Dobrze być razem. Bardzo dziękuję :)
    Miło mi za odwiedziny u mnie. Dziękuję serdecznie za miłe opinie. Serdecznie pozdrawiam.
    Ola

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękujemy serdecznie :) Bardzo nam miło to czytać. Pozdrawiamy gorąco! :)

      Usuń