Większości grill kojarzy się z kiełbaskami, karkówką, boczkiem i mnóstwem kalorii. Ale na grillu można przygotować również przepyszne lekkostrawne i zdrowe dania oraz dodatki do tłustych mięs. Tym razem banalnie prosty przepis na włączenie warzyw do grillowego menu.
SKŁADNIKI:
- 1 duży batat (ok. 250 g)
- 10 małych ziemniaków
- 2 małe cukinie
- 1 papryka
- 2 małe cebule
- 2 łyżeczki ziół prowansalskich
- 1 łyżeczka pieprzu
- 1 łyżeczka soli
- 3 łyżki oleju
Ziemniaki i batata obieramy i kroimy w ok 0,5 cm talarki, cukinię pozostawiamy ze skórką i kroimy na nieco grubsze plastry. Cebulę obieramy ze skórki, kroimy wzdłuż na pół i rozdzielamy na płatki. Paprykę kroimy wzdłuż na plasterki i na pół.
Warzywa wrzucamy do dużego naczynia, doprawiamy i dodajemy olej. Odstawiamy do lodówki na min. 30 min, aby smaki się połączyły.
Plasterki nabijamy kolejno na patyczki, a każdy z szaszłyków zawijamy w folię aluminiową, błyszczącą stroną do środka. Układamy na grillu lub w piekarniku na 10 minut. Po 5 minutach obracamy na drugą stronę. Po tym czasie ściągamy folię i grillujemy warzywa przez kilka minut z każdej strony, aby się przyrumieniły.
Podajemy solo lub w towarzystwie ulubionego mięsa i sosu.
Tutaj przepis na sos barbecue (klik).
Smacznego!
Pycha :) Bardzo lubię warzywne szaszłyki :)
OdpowiedzUsuńMy także :)
UsuńNiesamowicie apetyczne talarki :) Chętnie bym zjadła :)
OdpowiedzUsuńBataty to życie <3
OdpowiedzUsuńHehe :)
Usuń