czwartek, 22 czerwca 2017

Warzywne talarki z grilla

Większości grill kojarzy się z kiełbaskami, karkówką, boczkiem i mnóstwem kalorii. Ale na grillu można przygotować również przepyszne lekkostrawne i zdrowe dania oraz dodatki do tłustych mięs. Tym razem banalnie prosty przepis na włączenie warzyw do grillowego menu.


SKŁADNIKI:

  • 1 duży batat (ok. 250 g)
  • 10 małych ziemniaków
  • 2 małe cukinie
  • 1 papryka
  • 2 małe cebule
  • 2 łyżeczki ziół prowansalskich
  • 1 łyżeczka pieprzu
  • 1 łyżeczka soli
  • 3 łyżki oleju

Patyczki do szaszłyków wkładamy do zimnej wody, dzięki temu nie będą się paliły na grillu.

Ziemniaki i batata obieramy i kroimy w ok 0,5 cm talarki, cukinię pozostawiamy ze skórką i kroimy na nieco grubsze plastry. Cebulę obieramy ze skórki, kroimy wzdłuż na pół i rozdzielamy na płatki. Paprykę kroimy wzdłuż na plasterki i na pół.

Warzywa wrzucamy do dużego naczynia, doprawiamy i dodajemy olej. Odstawiamy do lodówki na min. 30 min, aby smaki się połączyły.

Plasterki nabijamy kolejno na patyczki, a każdy z szaszłyków zawijamy w folię aluminiową, błyszczącą stroną do środka. Układamy na grillu lub w piekarniku na 10 minut. Po 5 minutach obracamy na drugą stronę. Po tym czasie ściągamy folię i grillujemy warzywa przez kilka minut z każdej strony, aby się przyrumieniły.

Podajemy solo lub w towarzystwie ulubionego mięsa i sosu.

Tutaj przepis na sos barbecue (klik).


Smacznego!

5 komentarzy: