Dania orientalne, a zwłaszcza te z okolic Chin są niesamowicie proste i szybkie w przygotowaniu. Nasz dzisiejszy obiad, czyli kawałki kurczaka z warzywami w sojowym sosie to absolutnie fantastyczny przepis dla zabieganych oraz tych, którzy po prostu nie chcą stać godzinami w kuchni, a mają ochotę na coś innego i wyjątkowego :) Danie z pewnością zaskoczy niejedno podniebienie. Poza tym warto wspomnieć, że nie zawiera zbyt wiele kalorii, przez co jest odpowiednie również dla osób na diecie :)
** jeśli nie mamy jasnego sosu możemy zamienić go na 50 ml ciemnego i 50 ml wody
Z podudzi usuwamy kości oraz skórę. Mięso kroimy na ok. 2 cm kawałki. Brokuły myjemy i dzielimy na różyczki. Cukinie obieramy i jeśli ma ziarna to usuwamy je, kroimy w paski. Cebulę obieramy i kroimy na ósemki.
W tym momencie najlepiej zacząć przygotowywać ryż. Jak to zrobić najlepiej, przepis w linku powyżej.
Składniki sosu, oprócz mąki ziemniaczanej, mieszamy w miseczce.
W woku rozgrzewamy olej. Powinno być go tyle aby zakrył całe dno. Wrzucamy mięso i smażymy na dość dużym ogniu przez ok. 1 min. Wlewamy sos i wrzucamy brokuły. Przykrywamy i zmniejszamy ogień. Gotujemy przez 5 min, aby różyczki zmiękły. Po tym czasie dodajemy cukinię i cebulę i już bez przykrycia smażymy na dość dużym ogniu przez kilka minut, mieszając od czasu do czasu.
Kiedy warzywa zmiękną, w miseczce rozrabiamy łyżkę mąki w kilku łyżkach wody i wlewamy do woka. Mieszamy przez chwilę i wyłączamy danie. Dodatek mąki ziemniaczanej ładnie go zagęści.
Podajemy z ryżem.
Smacznego!
Bardzo lubię kurczaka i sos sojowy również :) Pysznie smakuje tak przygotowany kurczak :)
OdpowiedzUsuńTak, to prawda :)
UsuńBardzo fajna propozycja, bardzo lubię kurczaka pod każdą postacią.
OdpowiedzUsuńTo zupełnie tak jak my :)
Usuńsos sojowy daje prawie do wszystkiego, tak go uwielbiam, więc z przyjemnością zjadłabym takiego kurczaka :)
OdpowiedzUsuńNo to do dzieła :)
UsuńLubię takie orientalne dania :) Sos sojowy często używam w kuchni, dodaje świetnego smaku :)
OdpowiedzUsuńTak, byle nie przesadzić :)
UsuńZdecydowanie za rzadko przygotowuję takie orientalne dania :)
OdpowiedzUsuńNic, tylko do kuchni marsz :)
UsuńPyszna propozycja na obiadek :-)
OdpowiedzUsuńA przede wszystkim szybka :)
Usuńuwielbiam taką kuchnię, niestety z małymi dziećmi musiałam ograniczyć się z wyrobem domowej chińszczyzny, ale na pewno kiedyś wrócę do tematu:)
OdpowiedzUsuńW takim razie ten przepis jest dla Ciebie. Robi się naprawdę ekspresowo :)
UsuńMoje smaki, zjadłabym z chęcią taki obiadek :-)
OdpowiedzUsuń:)
UsuńNie lubię sosu sojowego :)
OdpowiedzUsuńCo kto lubi :P
UsuńWygląda pysznie! Ja lubię takie danie obiadowe wziąć sobie do pracy, rano przygotowuje wtedy, wkładam w opakowania styropianowe i zabieram ze sobą. W opakowanie nie wsiąkają płyny dzięki temu obiadek jak go odgrzewam jest taki sam jak był rano. Pyszny i w pełni zdrowy.
OdpowiedzUsuń