Zamiast paluszków i chipsów warto sięgnąć po domową przekąskę do piwa. Nasze piwoszki to absolutny zestaw obowiązkowy do meczu. Jeśli nie przepadamy za kminkiem, piwoszki można posypać makiem, sezamem, czarnuszką lub po prostu grubą solą :)
- 250 g półtłustego twarogu
- 250 g margaryny
- 250 g mąki
- 2 jajka
- 1 łyżeczki soli
- 1/2 łyżeczki mielonego kminku
- białko do posmarowania
- cały kminek do posypania
Wszystkie składniki oprócz mąki wrzucamy do miski i wyrabiamy na jednolitą masę mikserem. Dodajemy mąkę i już rękoma wyrabiamy na ciasto. W cieście mogą być widoczne kawałki margaryny, ale nie przeszkadza to w niczym.
Gotowe ciasto wkładamy do lodówki na ok. 30 minut, aby stężało.
Piekarnik ustawiamy na 200 stopni, funkcja góra - dół. Ciastka będą się piekły na środkowej półce przez ok. 15 min aż do zrumienienia. Blachę wykładamy papierem do pieczenia.
Schłodzone ciasto wałkujemy dość cienko, bo na 3-4 mm i radełkiem tniemy na mniej więcej równe paski. Następnie tniemy w poprzek pod skosem, aby powstały romby.
Gotowe ciasteczka smarujemy białkiem i posypujemy kminkiem. Układamy na blasze i pieczemy.
Smacznego!
Pyszny pomysł na chrupacza do piwa;)
OdpowiedzUsuńZdecydowanie :)
UsuńŚwietny przepis i pomysł :) Ja wybieram wersję z czarnuszką :D
OdpowiedzUsuńU nas w domu czarnuszka również cieszy się ogromna popularnością :)
UsuńBardzo apetyczne :) Do piwka idealne :)
OdpowiedzUsuńDokładnie!
UsuńSuper przekąska :)
OdpowiedzUsuńPochrupałabym!
OdpowiedzUsuńTo do dzieła :-)
UsuńPysznie się prezentują.
OdpowiedzUsuńświetne są
OdpowiedzUsuńWiem ^^
UsuńSuper przekąska :)
OdpowiedzUsuńZdecydowanie :)
UsuńOstatnio przeprosiłam się z kminkiem, który podpadł jakiś czas temu... także z chęcią schrupałabym takie przekąski :)
OdpowiedzUsuńTeż dośc długo nie przepadałam za kminkiem :)
Usuń