sobota, 22 kwietnia 2017

Slodka manna bez cukru

Kasza manna to idealny produkt do przygotowania lekkostrawnego posiłku. Zwykle sięgają po nią jedynie mamy maluszków, a to błąd! Warto od czasu do czasu przygotować sobie na śniadanie pyszny grysik, zwłaszcza teraz, kiedy jesteśmy przeciążeni świątecznym jedzeniem. Dodatkowo dostarczymy organizmowi sporą dawkę m.in. potasu, magnezu, żelaza, a także jodu. To właśnie kasza manna ma go najwięcej spośród innych kasz.

Poniżej przedstawiamy pomysł na pyszne, szybkie i przyjemne śniadanie. Oprócz kaszy w jego skład wchodzą aromatyczne owoce, które wprowadzają w dobry nastrój już z samego rana :) Tak przygotowana kaszka stanowi również smaczną alternatywę dla wysokokalorycznego deseru.



SKŁADNIKI (dla 2 osób):

  • pół litra mleka
  • 8 łyżek kaszy manny
  • 6 daktyli
  • pół banana
  • 4 truskawki
  • chia lub siemię lniane do posypania


Mleko wstawiamy do gotowania. Dodajemy do niego pokrojone w kosteczkę daktyle. I doprowadzamy do wrzenia. Wsypujemy kaszkę mannę i mieszamy do zgęstnienia. 

Przekładamy do miseczek, na wierzchu układamy pokrojone w plasterki banany i pokrojone w ćwiartki truskawki. Wszystko posypujemy siemieniem lnianym lub nasionami chia. 

Świetnie smakuje zarówno na ciepło, jak i zimno.



Smacznego!

8 komentarzy:

  1. Uwielbiam taką kaszkę, a juz tak dawno nie jadłam :) Pysznie wygląda :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Dawno nie jadłam kaszy manny, ale wyobrażam sobie jak taka mieszanka musiała być pyszna :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. No to do dzieła! W naszym przypadku po tak długim czasie niejedzenia kaszki, smakowała wybornie :)

      Usuń
  3. manna to smak mojego dzieciństwa:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nasz też, a niestety zapomnieliśmy o kaszce na długie lata. :)

      Usuń
  4. Jedna z moich ulubionych opcji. Mam taką samą łyżkę. xD

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Heh :) Jakby nie patrzeć to dość popularny model łyżki :P

      Usuń