Kasza manna to idealny produkt do przygotowania lekkostrawnego posiłku. Zwykle sięgają po nią jedynie mamy maluszków, a to błąd! Warto od czasu do czasu przygotować sobie na śniadanie pyszny grysik, zwłaszcza teraz, kiedy jesteśmy przeciążeni świątecznym jedzeniem. Dodatkowo dostarczymy organizmowi sporą dawkę m.in. potasu, magnezu, żelaza, a także jodu. To właśnie kasza manna ma go najwięcej spośród innych kasz.
Poniżej przedstawiamy pomysł na pyszne, szybkie i przyjemne śniadanie. Oprócz kaszy w jego skład wchodzą aromatyczne owoce, które wprowadzają w dobry nastrój już z samego rana :) Tak przygotowana kaszka stanowi również smaczną alternatywę dla wysokokalorycznego deseru.
SKŁADNIKI (dla 2 osób):
- pół litra mleka
- 8 łyżek kaszy manny
- 6 daktyli
- pół banana
- 4 truskawki
- chia lub siemię lniane do posypania
Mleko wstawiamy do gotowania. Dodajemy do niego pokrojone w kosteczkę daktyle. I doprowadzamy do wrzenia. Wsypujemy kaszkę mannę i mieszamy do zgęstnienia.
Przekładamy do miseczek, na wierzchu układamy pokrojone w plasterki banany i pokrojone w ćwiartki truskawki. Wszystko posypujemy siemieniem lnianym lub nasionami chia.
Świetnie smakuje zarówno na ciepło, jak i zimno.
Smacznego!
Uwielbiam taką kaszkę, a juz tak dawno nie jadłam :) Pysznie wygląda :)
OdpowiedzUsuńI pysznie smakuje :)
UsuńDawno nie jadłam kaszy manny, ale wyobrażam sobie jak taka mieszanka musiała być pyszna :)
OdpowiedzUsuńNo to do dzieła! W naszym przypadku po tak długim czasie niejedzenia kaszki, smakowała wybornie :)
Usuńmanna to smak mojego dzieciństwa:)
OdpowiedzUsuńNasz też, a niestety zapomnieliśmy o kaszce na długie lata. :)
UsuńJedna z moich ulubionych opcji. Mam taką samą łyżkę. xD
OdpowiedzUsuńHeh :) Jakby nie patrzeć to dość popularny model łyżki :P
Usuń