niedziela, 3 grudnia 2017

Lumarek z wiśniami

Znacie popularne ciastka lumarki? Jeśli tak, to koniecznie musicie spróbować tego ciasta! Jeśli nie wiecie o jakie ciastka chodzi to nie szkodzi, to ciacho jest przepyszne i kto raz spróbuje uzależni się od niego. :) 


Przepis na lumarka powstał zupełnie przypadkiem z potrzeby zjedzenia czegoś mocno orzechowego. Szczerze? Jedno z najlepszych deserów, jakie powstały w naszej kuchni :)



BISZKOPT (który zawsze się udaje!):
  • 5 zimnych jaj
  • szczypta soli
  • 1 szklanka cukru
  • 2 łyżki octu spirytusowego
  • 2 łyżki wody
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 budyń śmietankowy na 3/4 l
  • mąka, tyle aby dopełnić szklankę

KREM:
  • 400 g śmietanka 36 %
  • 4 łyżki cukru pudru
  • 250 g serka mascarpone
  • 200 g orzechów ziemnych niesolonych

DODATKOWO:
  • ok 100 g orzechów ziemnych niesolonych
  • 3 - 4 łyżki dżemu wiśniowego do posmarowania biszkopta
  • kieliszek orzechówki lub innego alkoholu do nasączenia


BISZKOPT: 

Białka ubijamy ze szczyptą soli. Zaczynamy od małych obrotów i stopniowo je zwiększamy. Dzięki temu nie przebijemy piany. Kiedy całość będzie już sztywna, utrwalamy stopniowo dodając cukru.
Żółtka mieszamy z octem, wodą i proszkiem do pieczenia. Robimy to w dość wysokim naczyniu, bo mieszanina będzie zwiększała swoją objętość.
Powoli dolewamy masę żółtkową do białek ciągle miksując.
Do szklanki wsypujemy budyń i dopełniamy mąką - mieszamy.
Do powstałej masy białkowo - zółtkowej stopniowo dodajemy sypkie składniki. Mieszamy najlepiej drewnianą łyżką, starając się napowietrzać ciasto.
Pieczemy w 180 stopniach z termoobiegiem lub 190 góra/dół przez 30 min.
Nie otwieramy piekarnika w trakcie pieczenia. Po upieczeniu zostawiamy na ok. 5 min w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami i dopiero po tym czasie wyjmujemy z formy i studzimy na kratce.
Kiedy biszkopt wystygnie przecinamy na dwie części. Nasączamy alkoholem rozcieńczonym z wodą.

KREM:

Orzechy ziemne rozdrabniamy w moździerzu lub maszynce do mielenia.
Śmietanę ubijamy na sztywno i utrwalamy cukrem pudrem. Dodajemy porcjami serek mascarpone i delikatnie mieszamy. Na końcu wsypujemy partiami orzechy i mieszamy.


Jedną część biszkoptu smarujmy wiśniowym dżemem i wykładamy połowę kremu. Przykrywamy drugim blatem. Resztą kremu smarujemy wierzch i boki ciasta.

Całość posypujemy pokruszonymi orzechami. Chłodzimy minimum  2 - 3 godziny, a najlepiej całą noc.




Smacznego!

42 komentarze:

  1. prezentuje się smakowicie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Apetycznie wygląda :) Mam ochotę na kawałek :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Apteczny widok :) zbieram juz przepisy na swieta i ten mi się podoba :)

    OdpowiedzUsuń
  4. ojjjjjj.... do kawy... mi sie marzy....

    OdpowiedzUsuń
  5. Pyszne ciasto!
    Idealne na świąteczny stół.

    OdpowiedzUsuń
  6. Nie znam takich ciastek, ale krem z dodatkiem orzechów brzmi pysznie. W ogóle całe ciasto wygląda smakowicie :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Mniam, ale pyszny widok :-)

    OdpowiedzUsuń
  8. Nie znam tego ciasta, ale wygląda bardzo apetycznie, chętnie bym się skusiła :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Ciacho bardzo apetyczne. Zjadłabym z chęcią :)

    OdpowiedzUsuń
  10. wygląda wspaniale, szkoda, ze tyle pracy. Uwielbiam słodkości, ale ze mmnie leniwa kucharka- muszę znaleźć coś prostszego na te Święta

    OdpowiedzUsuń
  11. Jak orzechowe to na pewno znakomite. Ostatnio mam fioła na punkcie wszystkiego co orzechowe :P

    OdpowiedzUsuń
  12. Ciacho idealnie dla mnie! pyszne!

    OdpowiedzUsuń
  13. Nigdy go nie jadłyśmy ale wygląda pysznie :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Czy zamiast dżemu wiśniowego można dać porzeczkowy lub truskawkowy? Pozdrawiam. :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Myślę, że z truskawkowym może wyjść za mdłe. Może lepiej śliwkowy albo własnie porzeczkowy :)

      Usuń
  15. To ciasto to moje odkrycie. Robiłam znajomej na urodziny i była niesamowicie zadowolona ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ciasto autorskie, więc cieszę się podwójnie :)

      Usuń