czwartek, 23 listopada 2017

Szybki piernik wylewany

Do świąt pozostał miesiąc. Dla tych, którzy nie zdążyli nastawić piernika staropolskiego podrzucamy przepis na ekspresowy piernik, którego ostateczny smak zależy tylko od nas samych! To po prostu kwestia użycia odpowiednich powideł lub dżemu. Najlepiej nadają się do tego te o smaku porzeczkowym, śliwkowym lub wiśniowym, które charakteryzują się lekko cierpkimi i kwaśnymi nutami. :)




SKŁADNIKI:
  • 1/2 kostki margaryny (125 g)
  • 1 szklanka cukru
  • 2 jaja
  • 3 szklanki mąki
  • 2 łyżeczki sody
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3 łyżeczki kakao
  • 1 łyżka przyprawy do piernika
  • 1 szklanka letniego mleka
  • 1 słoik powideł lub gęstego dżemu ( ok. 300 ml) - u nas porzeczkowy

Margarynę ucieramy z cukrem. Następnie dodajemy po jednym jajku. 

Mąkę przesiewamy i mieszamy z sodą, kakao i przyprawą do piernika. Dodajemy do utartej margaryny razem z mlekiem i dżemem. Wszystko razem mieszamy na gładką masę.


Keksówkę wykładamy papierem do pieczenia. Piekarnik nastawiamy na 180 stopni, funkcja góra / dół.

Ciasto pieczemy przez 1 godzinę. Kiedy wystygnie polewamy roztopioną czekoladą. 






Smacznego!

30 komentarzy:

  1. Bardzo lubię wszystkie ciasta piernikowe :) Mniam...

    OdpowiedzUsuń
  2. Kocham przedświąteczny czas właśnie za takie przepisy :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Z tego przepisu ucieszą się moi milusińscy, którzy kochają piernikowe wypieki. A po składnikach i sposobie przyrządzenia - ja również ucieszę się. Prosty, łatwy, bez wodotrysków !!!
    Tych udziwnień mam czasem dość.
    I jeszcze coś.... zrobiłam śledziki Waszego dziadka....
    Nie miałam tylko grzybków.
    Ile stały ? Może dobę....
    Pięknie dziękujemy. My :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. My też lubimy proste rzeczy ;)
      A co do śledzików - fajnie, że smakowały, ale z grzybkami są po prostu obłędne! :)

      Usuń
  4. Ależ pysznie wygląda :) chyba się skusze i zrobię :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Piernik wygląda bardzo apetycznie. :) Aż mi zapachniało już świętami :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Ohhh jak ja lubię pierniki, z chęcią bym zjadła :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Super to wygląda. Widzę, że się zaczął sezon na pierniki, a ja znów spóźniona.

    OdpowiedzUsuń
  8. przeważnie z braku czasu robię takie szybkie pierniki :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Piernik na święta to podstawa, a że człowiek wiecznie cierpi na brak czasu, to znając życie większość skorzysta z przepisu na ekspresowy piernik :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Zazwyczaj robię szybki piernik i przekładam powidłami po upieczeniu - muszę wypróbować taką wersję :D

    OdpowiedzUsuń
  11. Wygląda tak wyśmienicie i mega czekoladowo :)

    OdpowiedzUsuń
  12. My jak zawsze będziemy robić piernik na ostatnią chwilę :D
    Powidła czy dżem porzeczkowy najbardziej do niego lubimy dodawać :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Lubię piernik w każdej postaci, a szczególnie ten zapach jak się piecze :D

    OdpowiedzUsuń
  14. wygląda smacznie, aż poczułam zapach świąt :)

    OdpowiedzUsuń