Co można zrobić z piersi z kurczaka poza kotletami? Spotkaliśmy się z wieloma takimi pytaniami. Większość z nas sięga po filet z kurczaka, bo myśli, że to stosunkowo prosty produkt. Otóż nie. Fakt, pierś to chyba najładniej wyglądający kawałek kury, gotowy do dalszej obróbki. Nie wymaga oczyszczania, oddzielania od kości, ale! Niestety przygotowanie go w taki sposób, aby nie był suchy i dławiący to nie byle wyczyn :) My stawiamy przede wszystkim na dobrą marynatę i zawsze jest ok :)
- 1 podwójny filet z kurczaka (bez polędwiczek)
- 50 g świeżego szpinaku
- 1 mała czerwona cebula
- pieprz
- sól
- 1 mały jogurt kozi
- 1/2 łyżeczki kurkumy
- szczypta ostrej suszonej papryki
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
SAŁATKA:
- 100 g szpinaku
- 1 marchew
- 1 cebula czerwona
- łyżka orzechów ziemnych solonych
- 1 łyżka octu winnego
- 2 łyżki oleju
- pieprz
ROLADA:
Filet rozbijamy jak kotleta na dość cienko, uważając, żeby go nie poszarpać. Starajmy się, aby rozklepywać mięso wzdłuż, nie wszerz. Gotowe mięso solimy i pieprzymy, układamy listki szpinaku oraz cebulę pokrojoną w pióra lub drobną kostkę. Zwijamy ostrożnie i związujemy nicią. Końce sczepiamy wykałaczkami.
Do pojemnika o długości rolady wlewamy jogurt, mieszamy z kurkumą i ostrą papryką i delikatnie wkładamy roladę. Marynujemy min. 1 godzinę.
Roladę wyjmujemy z jogurtu i obsmażamy na odrobinie oleju z każdej strony. Wlewamy marynatę i dusimy pod przykryciem przez 10 minut co jakiś czas obracając mięso.
Po tym czasie roladę delikatnie wyjmujemy i pozwalamy jej odpocząć przez 5 minut. Dzięki temu będzie soczysta wewnątrz. Mąkę ziemniaczaną rozprowadzamy w kilku łyżkach wody i wlewamy na patelnię. Mieszamy i pozwalamy aby sos gotował się przez chwilę.
SAŁATKA:
Do dużej miski wsypujemy szpinak, startą na grubych oczkach marchew, pokrojoną w pióra cebulę oraz pokruszone orzechy. Doprawiamy olejem, octem oraz pieprzem. W razie potrzeby dosypujemy odrobinę soli.
Całość podajemy dodatkowo z ulubioną kaszą :)
Smacznego!
Bardzo apetycznie wyglądające danie :)
OdpowiedzUsuń:)
Usuńmarynaty zawsze sięnsprawdzają :) koniecznie z dodatekim olejowym. i piesi są soczyste i pyszne :)
OdpowiedzUsuńpiękne te Twoje rolady :)
Akurat ta nie miała dodatku oleju, ale kozi jogurt zrobił swoje :)
UsuńDelikatny i zdrowy obiadek :)
OdpowiedzUsuńBardzo lubię takie rolady :) Mniam :)
OdpowiedzUsuńPyszna propozycja na obiad. Z chęcią bym spróbowała :)
OdpowiedzUsuń:)
UsuńTakie roladki to ja chętnie zjadam ;)
OdpowiedzUsuń:)
UsuńPyszne roladki z super dodatkami :)
OdpowiedzUsuń:)
UsuńWow! Mega apetyczna propozycja :)
OdpowiedzUsuńTeraz wiem co na obiad zrobię super pomysł
OdpowiedzUsuńDzięki i smacznego :)
UsuńPomysł fajny, i ten sosik... niczym płynne złoto :) pycha.
OdpowiedzUsuńPrzepięknie to wygląda :) Podoba mi się ten szpinakowy farsz :)
OdpowiedzUsuńDziękujemy :)
Usuń