poniedziałek, 6 listopada 2017

Rolada z piersi kurczaka

Co można zrobić z piersi z kurczaka poza kotletami? Spotkaliśmy się z wieloma takimi pytaniami. Większość z nas sięga po filet z kurczaka, bo myśli, że to stosunkowo prosty produkt. Otóż nie. Fakt, pierś to chyba najładniej wyglądający kawałek kury, gotowy do dalszej obróbki. Nie wymaga oczyszczania, oddzielania od kości, ale! Niestety przygotowanie go w taki sposób, aby nie był suchy i dławiący to nie byle wyczyn :) My stawiamy przede wszystkim na dobrą marynatę i zawsze jest ok :)





ROLADA:
  • 1 podwójny filet z kurczaka (bez polędwiczek)
  • 50 g świeżego szpinaku
  • 1 mała czerwona cebula
  • pieprz
  • sól
  • 1 mały jogurt kozi
  • 1/2 łyżeczki kurkumy
  • szczypta ostrej suszonej papryki
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej

SAŁATKA:
  • 100 g szpinaku
  • 1 marchew
  • 1 cebula czerwona
  • łyżka orzechów ziemnych solonych
  • 1 łyżka octu winnego
  • 2 łyżki oleju
  • pieprz


ROLADA:

Filet rozbijamy jak kotleta na dość cienko, uważając, żeby go nie poszarpać. Starajmy się, aby rozklepywać mięso wzdłuż, nie wszerz. Gotowe mięso solimy i pieprzymy, układamy listki szpinaku oraz cebulę pokrojoną w pióra lub drobną kostkę. Zwijamy ostrożnie i związujemy nicią. Końce sczepiamy wykałaczkami.

Do pojemnika o długości rolady wlewamy jogurt, mieszamy z kurkumą i ostrą papryką i delikatnie wkładamy roladę. Marynujemy min. 1 godzinę.


Roladę wyjmujemy z jogurtu i obsmażamy na odrobinie oleju z każdej strony. Wlewamy marynatę i dusimy pod przykryciem przez 10 minut co jakiś czas obracając mięso.

Po tym czasie roladę delikatnie wyjmujemy i pozwalamy jej odpocząć przez 5 minut. Dzięki temu będzie soczysta wewnątrz. Mąkę ziemniaczaną rozprowadzamy w kilku łyżkach wody i wlewamy na patelnię. Mieszamy i pozwalamy aby sos gotował się przez chwilę.



SAŁATKA:

Do dużej miski wsypujemy szpinak, startą na grubych oczkach marchew, pokrojoną w pióra cebulę oraz pokruszone orzechy. Doprawiamy olejem, octem oraz pieprzem. W razie potrzeby dosypujemy odrobinę soli.

Całość podajemy dodatkowo z ulubioną kaszą :)




Smacznego!

22 komentarze:

  1. marynaty zawsze sięnsprawdzają :) koniecznie z dodatekim olejowym. i piesi są soczyste i pyszne :)

    piękne te Twoje rolady :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Akurat ta nie miała dodatku oleju, ale kozi jogurt zrobił swoje :)

      Usuń
  2. Bardzo lubię takie rolady :) Mniam :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Pyszna propozycja na obiad. Z chęcią bym spróbowała :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Takie roladki to ja chętnie zjadam ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. Teraz wiem co na obiad zrobię super pomysł

    OdpowiedzUsuń
  6. Pomysł fajny, i ten sosik... niczym płynne złoto :) pycha.

    OdpowiedzUsuń
  7. Przepięknie to wygląda :) Podoba mi się ten szpinakowy farsz :)

    OdpowiedzUsuń