Klasyka! Surówka z czerwonej kapusty. Znana w naszym domu od zawsze, a jednak jeszcze do niedawna nie potrafiliśmy jej przygotować. Zupełnie przez przypadek udało się nam podglądnąć proces jej powstawania i jak się okazało to banalnie proste! Teraz gości na naszych talerzach przynajmniej raz w tygodniu, jako dodatek do wszelakich kotletów czy pieczeni :) Nie tylko świetnie uzupełnia dania, ale również wnosi kolor do całej potrawy :)
SKŁADNIKI:
- 1/2 główki czerwonej kapusty (ok. 1/2 kg)
- 1 średnie jabłko (ok. 150 g)
- 1 łyżka octu spirytusowego
- 3 łyżki oleju
- pieprz
- sól
Kapustę drobno siekamy i przekładamy do garnka z osoloną wodą. Doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy płomień i gotujemy przez ok 10 minut - do miękkości. Odcedzamy i studzimy.
Do zimnej kapusty ścieramy na tarce o grubych oczkach obrane jabłko. Dodajemy ocet, olej, sól i pieprz i dokładnie mieszamy.
Kolor kapusty z niebieskiego zmieni się na fioletowy. Odstawiamy na 15 minut, aby smaki się przegryzły.
W razie potrzeby dodajemy więcej octu.
Doskonale smakuje również na drugi dzień. Pamiętajmy jednak, aby włożyć ją na noc do lodówki :)
My najbardziej lubimy tą surówkę jako dodatek do klasycznych schabowych lub roladek w sosie serowym.
My najbardziej lubimy tą surówkę jako dodatek do klasycznych schabowych lub roladek w sosie serowym.
Smacznego!
Jakoś nigdy nie miałam odwagi zrobić takiej sałatki. Widzę, że przepis jest prosty a z wtartym jabłuszkiem , na pewno smakuje cudownie. Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńjest naprawdę bardzo prosty :)
UsuńTaką suróweczkę bardzo lubię :) Pyszny dodatek do obiadu :)
OdpowiedzUsuńLubię surówkę z czerwonej kapusty ale też nie umiem jej zrobić. Muszę skorzystać z Twojego przepisu. Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńZawsze się udaje wedle tej receptury!
UsuńFaktycznie, łatwe do przyrządzenia. Mnie taka kapustka kojarzy się z roladkami z wołowiny. Roladek - to ja nieeee, ale kapustkę, zrobię. Tylko innym razem, dziś wybrałam brokuł. Ale wiecie co, założę taki skarbczyk - Wasze przepisy są całkiem OK.
OdpowiedzUsuńNo to następnym razem jak znalazł :)
UsuńI really like the cabbage you know?
OdpowiedzUsuńNow We now ;-)
UsuńCzęsto taką robię. Uwielbiam. Mama mnie tej surówki nauczyła :)
OdpowiedzUsuńMnie babcia :)
UsuńKlasyka! W najlepszym tego słowa rozumieni. U mnie w domu od zawsze :)
OdpowiedzUsuńDokładnie - klasyka!
UsuńUwielbiam ją, choć rzadko robię. Muszę nadrobić zaległości :)
OdpowiedzUsuńMniam, bardzo lubimy taką surówkę z czerwonej kapustki :D
OdpowiedzUsuń:)
UsuńCzęsto robię surówkę z kapustki czerwonej :) jest pyszna :)
OdpowiedzUsuńThank U ;-)
OdpowiedzUsuńMoja ulubiona surówka do obiadu
OdpowiedzUsuń