czwartek, 16 listopada 2017

Surówka z czerwonej kapusty

Klasyka! Surówka z czerwonej kapusty. Znana w naszym domu od zawsze, a jednak jeszcze do niedawna nie potrafiliśmy jej przygotować. Zupełnie przez przypadek udało się nam podglądnąć proces jej powstawania i jak się okazało to banalnie proste! Teraz gości na naszych talerzach przynajmniej raz w tygodniu, jako dodatek do wszelakich kotletów czy pieczeni :) Nie tylko świetnie uzupełnia dania, ale również wnosi kolor do całej potrawy :)


SKŁADNIKI:
  • 1/2 główki czerwonej kapusty (ok. 1/2 kg)
  • 1 średnie jabłko (ok. 150 g)
  • 1 łyżka octu spirytusowego
  • 3 łyżki oleju
  • pieprz
  • sól

Kapustę drobno siekamy i przekładamy do garnka z osoloną wodą. Doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy płomień i gotujemy przez ok 10 minut - do miękkości. Odcedzamy i studzimy.

Do zimnej kapusty ścieramy na tarce o grubych oczkach obrane jabłko. Dodajemy ocet, olej, sól i pieprz i dokładnie mieszamy.

Kolor kapusty z niebieskiego zmieni się na fioletowy. Odstawiamy na 15 minut, aby smaki się przegryzły.

W razie potrzeby dodajemy więcej octu.

Doskonale smakuje również na drugi dzień. Pamiętajmy jednak, aby włożyć ją na noc do lodówki :)

My najbardziej lubimy tą surówkę jako dodatek do klasycznych schabowych lub roladek w sosie serowym.


Smacznego!

22 komentarze:

  1. Jakoś nigdy nie miałam odwagi zrobić takiej sałatki. Widzę, że przepis jest prosty a z wtartym jabłuszkiem , na pewno smakuje cudownie. Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Taką suróweczkę bardzo lubię :) Pyszny dodatek do obiadu :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Lubię surówkę z czerwonej kapusty ale też nie umiem jej zrobić. Muszę skorzystać z Twojego przepisu. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  4. Faktycznie, łatwe do przyrządzenia. Mnie taka kapustka kojarzy się z roladkami z wołowiny. Roladek - to ja nieeee, ale kapustkę, zrobię. Tylko innym razem, dziś wybrałam brokuł. Ale wiecie co, założę taki skarbczyk - Wasze przepisy są całkiem OK.

    OdpowiedzUsuń
  5. I really like the cabbage you know?

    OdpowiedzUsuń
  6. Często taką robię. Uwielbiam. Mama mnie tej surówki nauczyła :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Klasyka! W najlepszym tego słowa rozumieni. U mnie w domu od zawsze :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Uwielbiam ją, choć rzadko robię. Muszę nadrobić zaległości :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Mniam, bardzo lubimy taką surówkę z czerwonej kapustki :D

    OdpowiedzUsuń
  10. Często robię surówkę z kapustki czerwonej :) jest pyszna :)

    OdpowiedzUsuń