niedziela, 27 sierpnia 2017

Szarlotka z budyniowa pianką

Szarlotka to jedno z tych deserów, którego smak zna każdy z nas. Niewiele jest osób, które odmówiłoby kawałka tego wyśmienitego jabłkowego ciasta.

Podobnie jak serników, również rodzajów szarlotek jest nieskończenie wiele. W naszym domu ostatnio furorę robił Kisielowiec (klik). Ostatnio postanowiliśmy wrócić jednak do bardziej tradycyjnych smaków, czego efektem jest wspaniale aromatyczny i pachnący w całym domu jabłecznik.





CIASTO:
  • 3 szklanki mąki
  • 250 g zimnego masła lub margaryny
  • 3 żółtka
  • 2 łyżki śmietany 18 %
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia


FARSZ:
  • 4 duże jabłka
  • 1 łyżka cukru *
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego lub wanilionowego *
  • 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu
  • 1/2 łyżeczki mielonego imbiru
  • 3 - 4 sproszkowane goździki

PIANKA:
  • 3 białka
  • szczypta soli
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 duży budyń waniliowy
  • 1/3 szklanki oleju
  • płatki migdałowe do posypania

* w zależności od słodkości jabłek można dać mniej lub więcej


Mąkę przesiewamy na stolnicę razem z proszkiem do pieczenia. Białka oddzielamy od żółtek. Żółtka wlewamy do dołka zrobionego w mące, a białka wstawiamy do lodówki. Margarynę lub masło siekamy na mniejsze kostki. Jak najszybciej wyrabiamy ciasto. Wkładamy do woreczka i do lodówki na 1 godzinę lub dłużej.

Jabłka obieramy ze skórki, kroimy na ćwiartki i na talarki. Zasypujemy cukrem oraz dodajemy przyprawy.

Tortownicę o średnicy 28 cm lub blachę o podobnych wymiarach wykładamy papierem do pieczenia. Piekarnik włączamy na 180 stopni, funkcja góra - dół.

Ciasto dzielimy na 3 części. 1 z nich wkładamy z powrotem do lodówki. Pozostałe 2 wałkujemy na kształt blachy, pamiętając, aby zrobić rant.

Ciasto nakłuwamy widelcem i wkładamy do piekarnika na 10 minut, aby się podpiekło.

W tym czasie przygotowujemy piankę. Białka ze szczyptą soli ubijamy na sztywno. Partiami wsypujemy cukier ciągle miksując. Następnie powoli wsypujemy budyń i mieszamy na jednolitą masę. Na samym końcu, nie przerywając miksowania powoli wlewamy olej.

Na podpieczonym blacie układamy jabłka i przykrywamy pianką. Na wierzch ścieramy pozostawioną część ciasta oraz posypujemy migdałami. Wstawiamy do piekarnika na 35 minut.


Po upieczeniu studzimy i wedle uznania posypujemy cukrem pudrem.


Smacznego!

32 komentarze:

  1. Prezentują się niesamowicie i tak na pewno smakują :) Rewelacja! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Mam pytanie....... gdzie wykorzystujemy drugą część ciasta

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. 2/3 na spód i boki, pozostałą 1/3 ścieramy na wierzch :)

      Usuń
  3. Taki jeszcze na ciepło to raj dla podniebienia <3

    OdpowiedzUsuń
  4. O jejku, ale bym taki kawałeczek z chęcią zjadła :-)

    OdpowiedzUsuń
  5. Takie ciasto to ja bardzo chętnie :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Uwielbiam szarlotkę, chociaż kojarzy mi się z jesienią, to właściwie chętnie się skuszę i w lecie :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Ciasto, które nigdy mi się nie znudzi, pycha <3

    OdpowiedzUsuń
  8. Teraz najlepszy czas dla szarlotek:)

    OdpowiedzUsuń
  9. Szarlotkę jadłam już w niezliczonej ilości wersji, ale z budyniową pianką jeszcze nigdy. Skuszę się i wypróbuję :)

    OdpowiedzUsuń