piątek, 21 lipca 2017

Kurczak srodziemnomorski

Kurczak to zawsze dobry pomysł na obiad dla całej rodziny. Można go przyrządzić na tysiąc różnych sposobów, ale nam najbardziej smakuje ten z chrupiącą skórką :) Chcieliśmy się podzielić przepysznym przepisem na kurczaka aromatyzowanego suszonymi pomidorami. Jest nie tylko obłędny w smaku, ale również bardzo ładnie prezentuje się na talerzu. Zapraszamy do spróbowania!




SKŁADNIKI:
  • 1 kurczak (ok. 2 kg)
  • 8 suszonych pomidorów z oleju
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 łyżeczki oregano
  • 2 łyżeczki czarnego pieprzu
  • 2 łyżeczki gruboziarnistej soli
  • 5 łyżek oliwy z oliwek

Kurczaka dokładnie myjemy i osuszamy. Każdego pomidora kroimy wzdłuż na połówki. Czosnek przeciskamy przez praskę. Wszystkie przyprawy i czosnek mieszamy z oliwą.

Kurczaka delikatnie nacinamy w kilku miejscach. Każdy kawałek pomidora maczamy w oliwnej marynacie i wciskamy pod skórkę kurczaka przez zrobione nacięcia.

Pozostałą marynatą dokładnie nacieramy całego kurczaka. Umieszczamy go w zamkniętej brytfance, naczyniu żaroodpornym lub misce i owijamy folią spożywczą. Wstawiamy na kilka godzin (minimum 2) do lodówki, aby mięso przeszło wszystkimi smakami. My zwykle przygotowujemy go wieczorem i pieczemy dopiero drugiego dnia po południu.

Kurczaka nabijamy na rożen. Jeśli go nie posiadamy układamy na kratce do pieczenia. Wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy 2 godziny. Co pół godziny obracamy go, aby się równomiernie piekł. Po połowie czasu można dodatkowo spryskać kurczaka wodą, dzięki czemu uzyskamy chrupiącą skórkę. 

Dobrym pomysłem jest ustawienie pod kurczakiem naczynia z warzywami lub młodymi ziemniakami. Tłuszcz kapiący z mięsa nada warzywom doskonały smak i dopełni całego dania :)

Po wyjęciu kurczaka z piekarnika odstawiamy go na 5 minut, aby odpoczął, dzięki czemu pozostanie soczysty wewnątrz.




Smacznego!

20 komentarzy:

  1. Pyszny kurczaczek :) Smakowicie wygląda :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Fajnie przygotowany kurczak, smacznie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Na tak pięknie przypieczonego kurczaka to bym się skusiła, mniam :D

    OdpowiedzUsuń
  4. Maniam! Uwielbiam takie klimaty :) Jednak mięsko musi być :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Pyszności, uwielbiam pieczonego kurczaka :-)

    OdpowiedzUsuń
  6. Z chęcią bym sobie zjadła takie mięsko :-)

    OdpowiedzUsuń