czwartek, 13 lipca 2017

Pelnoziariste rurki z jaglanym kremem

Nie znamy nikogo, kto nie lubiłby rurek z kremem. Niestety w wersji oryginalnej są dość tłuste i kaloryczne, a czasami nawet mdłe. Dlatego dzisiaj postanowiliśmy przygotować ich zmodyfikowaną wersję. Równie pyszną, a ze zdecydowanie mniejszą zawartością cukru i ładunkiem energetycznym ;-) Dzięki kaszy jaglanej, która ma właściwości zasadotwórcze dodatkowo deser jest znacznie zdrowszy dla naszego organizmu. Dzięki akcji "Cukier z głową" zaczęliśmy zwracać uwagę na skład słodyczy, również tych domowych. Więcej o tym na www.uczymyjakslodzic.pl :)




SKŁADNIKI NA CIASTO:
  • 300 g mąki pszennej typ 450
  • 200 g mąki pełnoziarnistej typ 1850
  • 100 g masła
  • 1/2 szklanki jogurtu 
  • 1 łyżka cukru pudru Królewski
  • żółtko
  • białko do posmarowania z odrobiną mleka
  • cukier drobny Królewski do posypania

KREM JAGLANY:
  • 100 g kaszy jaglanej
  • laska wanilii
  • szczypta soli
  • 8 łyżkek twarogu sernikowego
  • 1 łyżka cukru pudru Królewski


CIASTO: 

Na stolnicę wysypujemy mąkę i siekamy z zimnym masłem. Dodajemy cukier, jogurt oraz żółtko i wyrabiamy szybko ciasto. Jeśli nie będzie chciało się kleić możemy dolać kilka łyżek zimnej wody. 

Gotowe ciasto wstawiamy do lodówki na minimum 30 minut, aby się schłodziło. 

Zimne ciasto dzielimy na 3 części. 2 wkładamy do lodówki, a jedną wałkujemy dość cienko, na ok. 3 mm. Staramy się uzyskać kształt prostokąta, dzięki czemu będzie łatwiej wycinać paski. Radełkiem lub nożem tniemy pasy szerokości 2 - 3 cm. 

Foremki do rurek smarujemy margaryną lub tłuszczem, aby po upieczeniu ciastka łatwo zeszły. Piekarnik włączamy na 180 stopni, blachę wykładamy papierem do pieczenia. Rurki będą się piekły przez 15 minut na środkowej półce bez termoobiegu.

Na foremki do rurek nawijamy paski ciasta i układamy na blasze. Smarujemy białkiem z mlekiem i posypujemy drobnym cukrem. Wstawiamy do piekarnika. Są gotowe, kiedy się lekko zrumienią.

Po wyjęciu z piekarnika odstawiamy na 2 - 3 minuty i jeszcze ciepłe ściągamy z formy.


KREM: 

W garnku nastawiamy ok. 1/2 l wody z solą i laską wanilii, z której wydłubujemy ziarna i zostawiamy, przydadzą się później..

Kaszę płuczemy na sicie pod gorącą, bieżącą wodą. Zacznie się z niej wydobywać charakterystyczny zapach. Jest wypłukana, kiedy woda przestanie być mętna. Przelewamy jeszcze wrzątkiem, aby pozbyć się gorzkiego smaku. Opłukaną i przelaną kaszę wrzucamy do wrzącej wody i gotujemy do miękkości, przez ok 15 minut.

Kaszę odcedzamy, ale nie przelewamy zimną wodą i odstawiamy na kwadrans, aby nieco ostygła. 

Po tym czasie dodajemy do niej twaróg, cukier puder i ziarna wanilii i mieszamy na gładki krem. Odstawiamy do całkowitego wystygnięcia. Krem chłodzimy minimum 1 godzinę w lodówce, aby zgęstniał.

Gęstym kremem napełniamy rurki. Przechowujemy w lodówce.





Smacznego!

17 komentarzy:

  1. Świetny pomysł! Chętnie bym spróbowała takich słodkości :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Przepis wart wypróbowania. A takie domowe rureki muszą smakować bosko

    OdpowiedzUsuń
  3. Fantastyczne, już od dawna mam w planach domowe rurki tylko niestety nie mam metalowych foremek do tego rodzaju wypieków :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Możesz je dostać w każdym cukierniczym. Koszt 10 to 5-6 zł. :)

      Usuń
  4. Rurki wyglądają mega pysznie, a ten kremik bardzo mnie zaciekawił i chętnie wypróbuję :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Krem - rewelacja. Nigdy dotąd nie łączyliśmy kaszy jaglanej z sernikowym twarogiem. Okazało się, że to świetny pomysł ;-)

      Usuń
  5. Koniecznie muszę wypróbować przepis na krem!

    OdpowiedzUsuń
  6. Wspaniałe rurki i krem!
    Jadłabym bez końca...

    OdpowiedzUsuń
  7. Pyszności! Wyglądają i pewnie smakują wspaniale:)

    OdpowiedzUsuń
  8. Nigdy nie jadłyśmy takich tradycyjnych rurek ale coś czujemy, że takie smakowałyby nam bardziej :D

    OdpowiedzUsuń