wtorek, 4 lipca 2017

Bagietki rustykalne

Swojska, domowa bagietka... Mmmm... Pyszności! Nasze rustykalne bagietki inspirowane wiejskim klimatem są wspaniałym pomysłem na rodzinne śniadanie. Mąka pełnoziarnista sprawia, że węglowodany znacznie wolniej się uwalniają, dzięki czemu pozostajemy syci na dłużej. Ziarna bogate w błonnik usprawniają natomiast trawienie, dzięki czemu pieczywo pozostaje lekkostrawne :)


SKŁADNIKI:
  • 20 g drożdży piekarskich lub 40 g zwykłych
  • 6 łyżeczek cukru
  • 100 ml wody
  • 500 ml maślanki
  • 700 g mąki pszennej typ 450
  • 350 g mąki pszennej pełnoziarnistej typ 1850
  • 6 łyżek oliwy
  • 3 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich
  • 2 kopiaste łyżki ulubionych ziaren *
  • maślanka do posmarowania bagietek
  • ziarna do posypania

  • * u nas było to siemię lniane i słonecznik

Drożdże zasypujemy cukrem, czekamy aż się rozpuszczą. Wodę lekko podgrzewamy i wlewamy do zaczynu dodając przy tym łyżkę mąki. Zaczyn odstawiamy w ciepłe miejsce na 15 min, aby zaczął pracować.

Maślankę podgrzewamy do temperatury pokojowej. Kiedy zaczyn lekko podrośnie i pojawią się bąbelki dolewamy maślanki, oliwy, wsypujemy obie mąki, sól, ziarna i zioła. Wyrabiamy ciasto przez kilka minut, aż uzyskamy gładką masę. Powinno pozostać delikatnie klejące. Wkładamy do miseczki, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 1 godzinę.

Po tym czasie ciasto dzielimy na 6 równych kawałków. Z każdego z nich formujemy wałeczek długości piekarnikowej blachy. Układamy po 3 na wyścielonej papierem do pieczenia blasze i odstawiamy na 30 min do wyrośnięcia. 

Po tym czasie bagietki nacinamy ostrym nożykiem. Zapobiegnie to niekontrolowanym pęknięciom. Smarujemy maślanką, posypujemy ziarenkami i pieczemy w temperaturze 200 stopni na środkowej półce przez 15 min.

Studzimy na kratce, aby bagietki pozostałe chrupiące.


Smacznego!

18 komentarzy: