Dzisiejsze ciasto powstało w wyniku pozbywania się zeszłorocznych zapasów. Owocowy sezon w pełni, a w naszej zamrażarce zalegają jeszcze maliny i jagody z ubiegłego lata. Pora zrobić miejsce na nowe mrożonki :) Oczywiście do ciasta można także dodać świeże maliny :)
CIASTO:
- 3 szklanki mąki
- 250 g zimnego masła lub margaryny
- 3 żółtka
- 2 łyżki śmietany 18 %
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
FARSZ:
- 4 duże jabłka
- garść malin*
- 2 łyżki cukru
PIANKA:
- 3 białka
- szczypta soli
- 0,5 szklanki cukru
- 1-2 opakowania kisielu morelowego (76 g w sumie)
* jeśli używamy mrożonych, należy je wrzucić na sito, żeby się rozmroziły i odciekły
Mąkę przesiewamy na stolnicę razem z proszkiem do pieczenia. Białka oddzielamy od żółtek. Żółtka wlewamy do dołka zrobionego w mące, a białka wstawiamy do lodówki. Margarynę lub masło siekamy na mniejsze kostki. Jak najszybciej wyrabiamy ciasto. Wkładamy do woreczka i do lodówki na 1 godzinę lub dłużej.
Jabłka obieramy ze skórki, kroimy na ćwiartki i na talarki. Zasypujemy cukrem i odstawiamy, aby puściły sok.
Tortownicę o średnicy 28 cm lub blachę o podobnych wymiarach wykładamy papierem do pieczenia. Piekarnik włączamy na 180 stopni, funkcja góra - dół.
Ciasto dzielimy na 3 części. 1 z nich wkładamy z powrotem do lodówki. Pozostałe wałkujemy na kształt blachy, pamiętając, aby zrobić rant.
Ciasto nakłuwamy widelcem i wkładamy do piekarnika na 10 minut, aby się podpiekło.
W tym czasie przygotowujemy piankę. Białka ze szczyptą soli ubijamy na sztywno. Partiami wsypujemy cukier ciągle miksując. Na koniec dodajemy również kisiel.
Na podpieczonym blacie układamy jabłka z malinami i przykrywamy kisielową pianką. Na wierzch ścieramy pozostawioną część ciasta. Wstawiamy do piekarnika na 35 minut.
Po upieczeniu studzimy i wedle uznania posypujemy cukrem pudrem.
Smacznego!
Wygląda niesamowicie apetycznie :)
OdpowiedzUsuń:)
UsuńOo prezentuje się świetnie. Chętnie spróbowałabym jak smakują :)
UsuńPyszny początek tygodnia :)
OdpowiedzUsuń:)
UsuńProste w przygotowaniu i całkiem smaczne.
OdpowiedzUsuń:)
UsuńPrzypomina ciacho naszej babci ale swoją drogą dawno go nie robiły.... trzeba jej przypomnieć xD
OdpowiedzUsuńTak się właśnie kończy chomikowanie zapasów :D Dodam, że smacznie się kończy.
OdpowiedzUsuńCo roku postanawiamy, że już nie będziemy "chomikować" - nie wychodzi. Może następnym razem..
UsuńBardzo apetyczne ciasto. Oj zjadłabym :)
OdpowiedzUsuńCiasto pyszne, piekę podobne, tylko dodaję budyń :)
OdpowiedzUsuńZ budyniem robimy szarlotkę :)
UsuńPyszności:)
OdpowiedzUsuń:)
UsuńRobilam z cytrynowa galaretka i wszystkim bardzo smakowało
OdpowiedzUsuńSuper ciasto
OdpowiedzUsuńDzięki :)
UsuńKruche nigdy nie wyjdzie z mody! Super przepis!
OdpowiedzUsuńDokładnie - klasyka zawsze na topie :)
UsuńWygląda jak szarlotka :P Chętnie bym skosztowała :)
OdpowiedzUsuńBo to w sumie taka wariacja na temat szarlotki ;-)
Usuń