poniedziałek, 24 lipca 2017

Kisielowiec na kruchym spodzie

Dzisiejsze ciasto powstało w wyniku pozbywania się zeszłorocznych zapasów. Owocowy sezon w pełni, a w naszej zamrażarce zalegają jeszcze maliny i jagody z ubiegłego lata. Pora zrobić miejsce na nowe mrożonki :) Oczywiście do ciasta można także dodać świeże maliny :)



CIASTO:
  • 3 szklanki mąki
  • 250 g zimnego masła lub margaryny
  • 3 żółtka
  • 2 łyżki śmietany 18 %
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

FARSZ:
  • 4 duże jabłka
  • garść malin*
  • 2 łyżki cukru

PIANKA:
  • 3 białka
  • szczypta soli
  • 0,5 szklanki cukru
  • 1-2 opakowania kisielu morelowego (76 g w sumie)

* jeśli używamy mrożonych, należy je wrzucić na sito, żeby się rozmroziły i odciekły



Mąkę przesiewamy na stolnicę razem z proszkiem do pieczenia. Białka oddzielamy od żółtek. Żółtka wlewamy do dołka zrobionego w mące, a białka wstawiamy do lodówki. Margarynę lub masło siekamy na mniejsze kostki. Jak najszybciej wyrabiamy ciasto. Wkładamy do woreczka i do lodówki na 1 godzinę lub dłużej.

Jabłka obieramy ze skórki, kroimy na ćwiartki i na talarki. Zasypujemy cukrem i odstawiamy, aby puściły sok.

Tortownicę o średnicy 28 cm lub blachę o podobnych wymiarach wykładamy papierem do pieczenia. Piekarnik włączamy na 180 stopni, funkcja góra - dół.

Ciasto dzielimy na 3 części. 1 z nich wkładamy z powrotem do lodówki. Pozostałe wałkujemy na kształt blachy, pamiętając, aby zrobić rant.

Ciasto nakłuwamy widelcem i wkładamy do piekarnika na 10 minut, aby się podpiekło.

W tym czasie przygotowujemy piankę. Białka ze szczyptą soli ubijamy na sztywno. Partiami wsypujemy cukier ciągle miksując. Na koniec dodajemy również kisiel.

Na podpieczonym blacie układamy jabłka z malinami i przykrywamy kisielową pianką. Na wierzch ścieramy pozostawioną część ciasta. Wstawiamy do piekarnika na 35 minut.

Po upieczeniu studzimy i wedle uznania posypujemy cukrem pudrem. 


Smacznego!

22 komentarze:

  1. Wygląda niesamowicie apetycznie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pyszny początek tygodnia :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Proste w przygotowaniu i całkiem smaczne.

    OdpowiedzUsuń
  4. Przypomina ciacho naszej babci ale swoją drogą dawno go nie robiły.... trzeba jej przypomnieć xD

    OdpowiedzUsuń
  5. Tak się właśnie kończy chomikowanie zapasów :D Dodam, że smacznie się kończy.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Co roku postanawiamy, że już nie będziemy "chomikować" - nie wychodzi. Może następnym razem..

      Usuń
  6. Bardzo apetyczne ciasto. Oj zjadłabym :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Ciasto pyszne, piekę podobne, tylko dodaję budyń :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Robilam z cytrynowa galaretka i wszystkim bardzo smakowało

    OdpowiedzUsuń
  9. Kruche nigdy nie wyjdzie z mody! Super przepis!

    OdpowiedzUsuń
  10. Wygląda jak szarlotka :P Chętnie bym skosztowała :)

    OdpowiedzUsuń