środa, 12 lipca 2017

Twarożkowe orzeźwienie

Deser wcale nie musi zawierać w swoim składzie kilogramów cukru. :) Nasza dzisiejsza propozycja to doskonała kombinacja orzeźwiających, świeżych owoców z delikatnym, kremowym twarożkiem. Oprócz tego, że jest przepyszny, można go przygotować w zaledwie kilka chwil. ;) A jeśli chodzi o to, jak słodzić, aby nie przesłodzić, najlepiej wejść na: www.uczymyjakslodzic.pl



SKŁADNIKI:

  • 200 g melona
  • 200 g arbuza
  • 500 g twarogu sernikowego
  • 2 łyżki jogurtu greckiego
  • 1 płaska łyżeczka żelatyny
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 2 łyżki cukru pudru Królewski

Żelatynę rozpuszczamy w odrobinie ciepłej wody i odstawiamy do napęcznienia.

Za pomocą łyżeczki z melona oraz arbuza wydobywamy miąższ. Jeśli nie mamy specjalnej łyżeczki można go pokroić w grubą kostkę - ok. 1 cm. 

Twarożek łączymy z jogurtem, sokiem z cytryny oraz cukrem pudrem. Na końcu do rozpuszczonej żelatyny dodajemy łyżkę serka i energicznie mieszamy, aby rozpuścić grudki i dodajemy do reszty masy. Dorzucamy wydrążone owoce. Delikatnie mieszamy. Przekładamy do pucharków i chłodzimy przez ok. 1 godzinę.

Dobrym pomysłem jest podanie deseru w połówkach po melonie oraz posypanie listkami mięty.





Smacznego!

10 komentarzy: