Deser wcale nie musi zawierać w swoim składzie kilogramów cukru. :) Nasza dzisiejsza propozycja to doskonała kombinacja orzeźwiających, świeżych owoców z delikatnym, kremowym twarożkiem. Oprócz tego, że jest przepyszny, można go przygotować w zaledwie kilka chwil. ;) A jeśli chodzi o to, jak słodzić, aby nie przesłodzić, najlepiej wejść na: www.uczymyjakslodzic.pl
SKŁADNIKI:
- 200 g melona
- 200 g arbuza
- 500 g twarogu sernikowego
- 2 łyżki jogurtu greckiego
- 1 płaska łyżeczka żelatyny
- 2 łyżki soku z cytryny
- 2 łyżki cukru pudru Królewski
Żelatynę rozpuszczamy w odrobinie ciepłej wody i odstawiamy do napęcznienia.
Za pomocą łyżeczki z melona oraz arbuza wydobywamy miąższ. Jeśli nie mamy specjalnej łyżeczki można go pokroić w grubą kostkę - ok. 1 cm.
Twarożek łączymy z jogurtem, sokiem z cytryny oraz cukrem pudrem. Na końcu do rozpuszczonej żelatyny dodajemy łyżkę serka i energicznie mieszamy, aby rozpuścić grudki i dodajemy do reszty masy. Dorzucamy wydrążone owoce. Delikatnie mieszamy. Przekładamy do pucharków i chłodzimy przez ok. 1 godzinę.
Dobrym pomysłem jest podanie deseru w połówkach po melonie oraz posypanie listkami mięty.
Dobrym pomysłem jest podanie deseru w połówkach po melonie oraz posypanie listkami mięty.
Smacznego!
Faktycznie fajny pomysł. Bardzo lubię melony i desery z nimi w składzie :)
OdpowiedzUsuńDzięki ;)
Usuńsmakowite orzeźwienie:)
OdpowiedzUsuńPomysł rewelacyjny :) Bardzo mi się podoba wykonanie, no i smaki również :)
OdpowiedzUsuńmiło nam ;)
UsuńWspaniały pomysł! Wygląda bardzo apetycznie <3
OdpowiedzUsuńI smakuje pysznie ;)
UsuńAle super pomysł!
OdpowiedzUsuńDziękujemy ;)
Usuń