Nie zawiera w swoim składzie mąki, więc nadaje się dla bezglutenowców ;) Wystarczy na spód pokruszyć ciasteczka bez glutenu lub je całkowicie pominąć :)
SKŁADNIKI:
- 200 g herbatników
- 100 g masła
- 1 kg twarogu sernikowego
- 2 tabliczki gorzkiej czekolady (min. 70 %)
- 1 szklanka cukru
- 4 jajka
- 330 ml śmietany 30 % - duży kubek
- ulubiona czekolada na polewę - opcjonalnie
Na samym początku wstawiamy czekoladę do kąpieli wodnej, aby się powoli rozpuszczała. Mieszamy od czasu do czasu, aby proces zachodził równomiernie.
Tortownicę o średnicy 28 cm wykładamy papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni, funkcja góra - dół.
Ciasteczka kruszymy (można zemleć za pomocą blendera) i łączymy z masłem. Najlepiej zrobić to ręką. Wykładamy ciasteczkami dno tortownicy robiąc delikatny rant. wstawiamy na 10 min do piekarnika, aby spód się podpiekł. Wyciągamy i odstawiamy do ostygnięcia.
Kiedy spód się podpieka, zabieramy się za przygotowanie masy. Do dużej miski wrzucamy ser. Dodajemy rozpuszczoną czekoladę i miksujemy. W przeciwnym razie czekolada może stwardnieć. Wsypujemy cukier (odkładając 2 łyżki) i jajka i mieszamy na gładką masę.
Do drugiego naczynia wlewamy śmietankę. Odlewamy 2 - 3 łyżki, które dodamy później do polewy. Ubijamy na sztywno i wsypujemy odłożone cukier. Utwardzamy nim kremówkę.
Śmietanę powoli przekładamy do masy serowej i delikatnie mieszamy. Całość ostrożnie wylewamy na ciasteczkowy spód. Wstawiamy do piekarnika. Na dnie ustawiamy blachę z gorącą wodą. Zapobiegnie to nadmiernemu rośnięciu, ale również pękaniu ciasta. Ciasto pieczemy przez 1 godzinę. W połowie czasu zmniejszamy temperaturę do 160 stopni.
Po godzinie wyłączamy piekarnik zostawiając sernik w środku na minimum kolejną godzinę lub do całkowitego wystygnięcia. Będzie w środku wciąż płynny, ale spokojnie - jest upieczony. Następnie wstawiamy do lodówki, aby ładnie stężał.
W kąpieli wodnej roztapiamy tabliczkę ulubionej czekolady, dolewamy pozostawioną kremówkę i odstawiamy do wystygnięcia. Polewamy ciasto i zostawiamy w chłodzie, by polewa zastygła.
W kąpieli wodnej roztapiamy tabliczkę ulubionej czekolady, dolewamy pozostawioną kremówkę i odstawiamy do wystygnięcia. Polewamy ciasto i zostawiamy w chłodzie, by polewa zastygła.
Smacznego!
Serniki uwielbiam pod każdą postacią, a ten wygląda tak pysznie, że bardzo chętnie podkradnę kawałeczek :)
OdpowiedzUsuńCiacho wygląda bardzo apetycznie :)
OdpowiedzUsuń:)
UsuńAle mam ostatnio ochotę na jakieś domowe ciacho!
OdpowiedzUsuńPolecamy! :)
UsuńCudny i bardzo apetyczny :-)
OdpowiedzUsuńOd dawna chodzi za nami sernik ^^ Koniecznie musimy na dniach jakiś zrobić :) Może właśnie czekoladowy! :D
OdpowiedzUsuń:)
UsuńWygląda rewelacyjnie. Bardzo lubię serniki, ale jakoś latem nigdy nie mam czasu zrobić :)
OdpowiedzUsuńBo latem raczej królują serniki na zimno. Ten dość długo siedzi w lodówce, więc też jest trochę na zimno :P
UsuńSernik idealny!
OdpowiedzUsuńTak tak tak!
UsuńPrzepiękni wyglada :)
OdpowiedzUsuń:)
UsuńWygląda bardzo apetycznie :)
OdpowiedzUsuń:)
Usuń:)
UsuńJeżeli bezglutenowy to jaki maja być te herbatniki ??
OdpowiedzUsuńbezglutenowe albo całkiem pominięte. Zaznaczone jest w opisie :)
UsuńTen komentarz został usunięty przez autora.
OdpowiedzUsuńTeż musimy wypróbować ! :)
UsuńJeszcze nigdy nie jadłam czekoladowego sernika - wygląda pysznie i faktycznie jak chmurka :)
OdpowiedzUsuńTo koniecznie musisz się skusić!
UsuńŚwietne ciasto :-)
OdpowiedzUsuńDzięki!
UsuńNa pewno zrobię :)żeby był bezglutenowy trzeba pamiętać o ciastkach na spód - bez glutenu :)
OdpowiedzUsuńTak - albo całkowicie je pominąć :)
Usuńwygląda obłędnie! Uwielbiam czekoladowe serniki :)
OdpowiedzUsuńMy też :D
UsuńCudowny przykład, że może być pysznie i zdrowo dla tych co glutenu nie tolerują :)
OdpowiedzUsuńWygląda obłędnie :D Uwielbiam wszystko, co czekoladowe ;)
OdpowiedzUsuńTak jak ja :D
UsuńJa zamiast gorzkiej czekolady do masy dałam białą i wyszło pychaaaa. Ale ta wersję też robiłam. Pozdrawiam💕🙂
UsuńTo musiało być cudowne :D
Usuń