wtorek, 18 lipca 2017

Sernik czekoladowa chmurka (bezglutenowy)

Uwielbiamy serniki. Pieczone, na zimno, z owocami, z bakaliami, z galaretką... Opcji jest wiele :) A u nas na stole ostatnio królują serniki czekoladowe. Jednym z nich chcemy się podzielić, bo jest po prostu obłędny w smaku, Delikatny, słodki, ale nie mdły i niesamowicie puszysty. Naprawdę warto go zrobić! :)

Nie zawiera w swoim składzie mąki, więc nadaje się dla bezglutenowców ;) Wystarczy na spód pokruszyć ciasteczka bez glutenu lub je całkowicie pominąć :)



SKŁADNIKI:

  • 200 g herbatników
  • 100 g masła
  • 1 kg twarogu sernikowego
  • 2 tabliczki gorzkiej czekolady (min. 70 %)
  • 1 szklanka cukru
  • 4 jajka
  • 330 ml śmietany 30 % - duży kubek
  • ulubiona czekolada na polewę - opcjonalnie



Na samym początku wstawiamy czekoladę do kąpieli wodnej, aby się powoli rozpuszczała. Mieszamy od czasu do czasu, aby proces zachodził równomiernie.

Tortownicę o średnicy 28 cm wykładamy papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni, funkcja góra - dół.

Ciasteczka kruszymy (można zemleć za pomocą blendera) i łączymy z masłem. Najlepiej zrobić to ręką. Wykładamy ciasteczkami dno tortownicy robiąc delikatny rant. wstawiamy na 10 min do piekarnika, aby spód się podpiekł. Wyciągamy i odstawiamy do ostygnięcia.

Kiedy spód się podpieka, zabieramy się za przygotowanie masy. Do dużej miski wrzucamy ser. Dodajemy rozpuszczoną czekoladę i miksujemy. W przeciwnym razie czekolada może stwardnieć. Wsypujemy cukier (odkładając 2 łyżki) i jajka i mieszamy na gładką masę.

Do drugiego naczynia wlewamy śmietankę. Odlewamy 2 - 3 łyżki, które dodamy później do polewy. Ubijamy na sztywno i wsypujemy odłożone cukier. Utwardzamy nim kremówkę. 

Śmietanę powoli przekładamy do masy serowej i delikatnie mieszamy. Całość ostrożnie wylewamy na ciasteczkowy spód. Wstawiamy do piekarnika. Na dnie ustawiamy blachę z gorącą wodą. Zapobiegnie to nadmiernemu rośnięciu, ale również pękaniu ciasta. Ciasto pieczemy przez 1 godzinę. W połowie czasu zmniejszamy temperaturę do 160 stopni.

Po godzinie wyłączamy piekarnik zostawiając sernik w środku na minimum kolejną godzinę lub do całkowitego wystygnięcia. Będzie w środku wciąż płynny, ale spokojnie - jest upieczony. Następnie wstawiamy do lodówki, aby ładnie stężał.

W kąpieli wodnej roztapiamy tabliczkę ulubionej czekolady, dolewamy pozostawioną kremówkę i odstawiamy do wystygnięcia. Polewamy ciasto i zostawiamy w chłodzie, by polewa zastygła.



Smacznego!

22 komentarze:

  1. Serniki uwielbiam pod każdą postacią, a ten wygląda tak pysznie, że bardzo chętnie podkradnę kawałeczek :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ciacho wygląda bardzo apetycznie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ale mam ostatnio ochotę na jakieś domowe ciacho!

    OdpowiedzUsuń
  4. Cudny i bardzo apetyczny :-)

    OdpowiedzUsuń
  5. Od dawna chodzi za nami sernik ^^ Koniecznie musimy na dniach jakiś zrobić :) Może właśnie czekoladowy! :D

    OdpowiedzUsuń
  6. Wygląda rewelacyjnie. Bardzo lubię serniki, ale jakoś latem nigdy nie mam czasu zrobić :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bo latem raczej królują serniki na zimno. Ten dość długo siedzi w lodówce, więc też jest trochę na zimno :P

      Usuń
  7. Jeżeli bezglutenowy to jaki maja być te herbatniki ??

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. bezglutenowe albo całkiem pominięte. Zaznaczone jest w opisie :)

      Usuń