środa, 19 lipca 2017

Razowe buleczki czosnkowe

Czas wolny sprzyja eksperymentowaniu w kuchni :) Na co dzień nie możemy pozwolić sobie na testowanie nowych i ulepszanie starych receptur. Dzisiaj jeden z przepisów, do których przymierzaliśmy się od bardzo dawna, ale ciągle coś nie pozwalało się za niego zabrać. W końcu się udało i tak oto powstały fantastyczne bułeczki razowe z mocno czosnkowym akcentem.



CIASTO:

  • 200 g mąki pszennej typ 650
  • 200 g mąki pszennej pełnoziarnistej typ 1850
  • 1/2 paczki suchych drożdży (4 g)
  • 30 g roztopionego masła w temperaturze pokojowej
  • 1 czubata łyżka cukru (20 g)
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 3/4 szklanki mleka
  • 1 łyżeczka czosnku granulowanego
  • mleko do posmarowania bułek 


PASTA CZOSNKOWA:

  • 5 ząbków czosnku
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • szczypior z 2 główek czosnku lub natka pietruszki
  • pieprz
  • sól



Wszystkie składniki ciasta wyrabiamy na gładkie ciasto. Można do tego użyć miksera lub wyrobić ręcznie. Zajmie to nie więcej niż kilka minut, dopóki nie stanie się gładkie, ale zbite i nie przestanie kleić do rąk.

Gotowe ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 1 godzinę, aby podwoiło swoją objętość.

Podczas, gdy ciasto będzie rosło zajmujemy się farszem. Natkę lub szczypior kroimy bardzo drobno. Ząbki czosnku podobnie lub jeśli mamy praskę, to wyciskamy przez nią. Dodajemy pieprz, sól i oliwę i wszystko razem mieszamy. Powstała pasta powinna mieć lekko lejącą konsystencję. Jeśli tak nie jest dolewamy jeszcze łyżkę lub dwie oliwy. Zależy to od wielkości użytych ząbków czosnku i ilości zieleniny.

Wyrośnięte ciasto ponownie szybko wyrabiamy i dzielimy na 12 części. Z każdej robimy walec i ściskamy na końcach. Radełkiem lub ostrym nożem nacinamy środek, spłaszczamy. Bułeczka powinna przypominać łódeczkę. Nakładamy po łyżeczce czosnkowej pasty i układamy na wyłożonej papierem do pieczenia blasze, aby podrosły przez 15 - 20 minut.

Piekarnik ustawiamy na 180 stopni, funkcja góra - dół. Bułeczki smarujemy mlekiem i pieczemy przez 15 minut do zrumienienia. Studzimy na kratce.



Smacznego!

12 komentarzy:

  1. Domowe pieczywo jest najlepsze, a czosnkowe smakuje obłędnie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam wszystko co jest z czosnkiem!

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam pieczywo czosnkowe, jednak obawiam się, że jestem zbyt leniwym lisem i szybciej pójdę do sklepu kupić gotowca, niż samej zrobić. Choć... takie bułki są zdrowsze, mają znany skład i z pewnością są smaczniejsze :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Pieczywo z pastą czosnkową brzmi super!!!

    OdpowiedzUsuń
  5. Chętnie wypróbuję pastę z czosnku bardzo mnie zaciekawiła ;))

    OdpowiedzUsuń
  6. Pieczywo czosnkowe to moje ulubione :)

    OdpowiedzUsuń