Coraz bliżej święta... W tym całym magicznym czasie dla nas, nie same święta są najważniejsze. Właściwie to najbardziej lubimy przygotowania. Bo to właśnie podczas tych długich chwil spędzanych w kuchni, kiedy w radio grają świąteczne piosenki, a za oknem pada śnieg, skupia się cała kwintesencja świąt. Przy okazji pieczenia i gotowania, toczymy długie rozmowy, zarówno na poważne, jak i luźne tematy. Dzięki temu mamy czas dla siebie, którego na co dzień po prostu nam brakuje. I to jest właśnie najcenniejsze - że bez pośpiechu, w obawie, ze nie zdążymy tam i tu, możemy wspólnie się pośmiać, powspominać stare czasy i planować te, które dopiero przyjdą.
Dzisiaj postanowiliśmy porozmawiać przy okazji wypiekania sernika. Finalnie powstały serniczkowe babeczki, których dopełnienie stanowi korzenny smak ukryty zarówno w ciasteczkowym spodzie jak i górze z bitej śmietany.
WSKAZÓWKA: Przepis nadaje się również dla osób uczulonych na gluten. Wystarczy zrezygnować ze spodu. Babeczki doskonale zachowują swój kształt i się nie rozpadają.
Z podanych składników wychodzi ok. 40 muffinek.
SPÓD: | MASA SEROWA: | ||
| 200 g ciasteczek korzennych | | 1 kg twarogu sernikowego w wiaderku |
| 100 g masła | | 3/4 szklanki cukru |
| 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii* | ||
DEKORACJA: | | 3 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej | |
| 100 g śmietanki | | 4 duże jajka |
| 5 łyżek cukru pudru | | 200 g (2 tabliczki) białej czekolady |
| 1 łyżka przyprawy korzennej | | 100 g śmietanki 30% lub 36% |
| 1 łyżeczka żelatyny | ||
- * można użyć ziarenek z 1 laski wanilii lub 1/2 opakowania cukru wanilionowego
Przygotowujemy foremki do muffinek i do każdej wkładamy papilotkę.
Na samym początku wstawiamy czekoladę do kąpieli wodnej, aby się powoli rozpuszczała. Mieszamy od czasu do czasu, aby proces zachodził równomiernie.

W tym czasie zabieramy się za przygotowanie masy serowej. Rozpuszczoną czekoladę odstawiamy na bok by nieco przestygła. W wysokiej misce ucieramy ser z cukrem i wanilią. Miksujemy przez chwilę i dodajemy mąkę. Znowu ucieramy i wlewamy śmietankę, Mieszamy na gładką masę i wbijamy kolejno po 1 jajku. Teraz czas na dodanie czekolady. Mieszamy ją z odrobiną serowej masy, aby się zahartowała. Inaczej po dodaniu do miski zrobi się z niej twarda kula. Czekoladę dodajemy po trochę do masy, cały czas ucierając, aby nie powstały grudki.
Kiedy masa będzie gotowa, przekładamy ją do papilotek, na ciasteczkowe spody. Najlepiej nakładać po 3 łyżki masy, wtedy serniczki najlepiej rosną.

Wyciągamy i studzimy. Dopiero wówczas zabieramy się za dekorowanie.
Żelatynę rozpuszczamy w odrobinie ciepłej wody, mieszamy i odstawiamy, aby przestygła. Śmietanę ubijamy na sztywno. Następnie dodajemy po 1 łyżce cukru pudru i miksujemy na niższych obrotach. Na końcu wsypujemy przyprawę korzenną. Wstawiamy na 10 min. do lodówki, aby masa neico stężała.
Babeczki dekorujemy za pomocą szprycy i posypujemy kamyczkami, perełkami lub dowolnymi ozdobami.
Wstawiamy na minimum godzinę do lodówki. Najlepiej smakują, jako dodatek do kawy.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz