Jednak zbliżające się święta skłoniły nas do eksperymentowania z daniami wykorzystującymi ryby, w tym również wędzone.
Dzisiaj mając chwilę czasu i pięknego wędzonego dorsza w lodówce postanowiliśmy stworzyć z niego pyszne śniadanie. Tak powstał tatar z niewielką ilością dodatków, który sprostałby oczekiwaniom najbardziej wybrednych osób.
Ryba w tej formie doskonale nadaje się również jako przystawka lub przekąska na wigilijny stół, jako znakomita alternatywa dla śledzi.
Ryba w tej formie doskonale nadaje się również jako przystawka lub przekąska na wigilijny stół, jako znakomita alternatywa dla śledzi.
SKŁADNIKI:
- 1 średniej wielkości wędzony dorsz, ewentualnie makrela lub pstrąg
- 1 mała czerwona cebula
- 8 oliwek z anchois lub oliwki bez pestek i jeden filecik anchois
- duża łyżka kiełków (u nas z jarmużu)
- 2 łyżki oliwy
- pieprz
- sól*
- * należy spróbować całość przed jej dodaniem, oliwki i anchois są same w sobie mocno słone!
Z ryby ściągamy skórę i usuwamy ości. Następnie kroimy w dość drobną kostkę. Jest to znacznie łatwiejsze w przypadku dorsza, bo ryba nie jest tak tłusta, jak popularna makrela.
Cebulkę kroimy drobno, podobnie oliwki i ewentualnie anchois.
Wszystko przekładamy do miski, dodajemy kiełki i oliwę i delikatnie mieszamy. Próbujemy i doprawiamy solą i pieprzem.
WSKAZÓWKA: Aby uzyskać kształt jak na zdjęciu należy użyć obręczy. Do środka przełożyć tatara i delikatnie ubić, aby się nie rozsypał. Jeśli nie mamy takiej obręczy można wyciąć ją z butelki po wodzie mineralnej, Jedyna wada takiego plastikowego ringu jest taka, że trzeba postępować z nim delikatniej przy ściąganiu, aby za mocno nie ścisnąć i nie rozsypać całej konstrukcji,
W wersji śniadaniowej podajemy ze świeżą, miękką bułką, ewentualnie masełkiem.
Smacznego!
Dobry pomysł na wigilijną przystawkę :)
OdpowiedzUsuńNa wigilijną przystawkę, ale także zwyczajne śniadanie :)
UsuńFajnie skomponowane danie i super się prezentuje :)
OdpowiedzUsuńDzięki :)
Usuń