czwartek, 12 kwietnia 2018

Makaron z kurczakiem w sosie porowo - śmietanowym



Nie ma chyba nic prostszego na obiad niż makaron z sosem. W naszej kuchni dość często powstają właśnie takie dania. Chociaż jest nas dwójka, podajemy zwykle proporcje dla 4 osób. Po prostu gotujemy na dwa dni. Gotujemy wtedy połowę makaronu podanego w przepisie poniżej, a resztę na kolejny obiad. Nie polecamy natomiast gotowania całego makaronu, wrzucania go do sosu i zostawiania w ten sposób na drugi dzień. Makaron mocno pęcznieje i nabiera niefajnej konsystencji.

Przepis na kurczaka w porowym sosie powstał zupełnie przypadkiem. Akurat w domu nie mieliśmy nic innego, a możliwości i chęci pójścia na zakupy zabrakło. Finalnie powstało pyszne danie, do którego często wracamy. 




SKŁADNIKI (dla 4 osób):

  • 400 g makaronu świderki lub rurki
  • 1 duża pierś z kurczaka (ok. 300 g)
  • 1 por
  • 1 cebula
  • 50 g serka topionego śmietankowego
  • 300 - 350 ml śmietanki 30 %
  • 1 łyżeczka curry
  • 1/2 łyżeczki oregano
  • 1/2 łyżeczki pieprzu ziołowego
  • pieprz
  • sól
  • 2 łyżki oleju

  

Filet kroimy w kostkę, dodajemy przyprawy, 1 łyżkę oleju, mieszamy i odstawiamy na ok. 30 minut do lodówki. Cebulę kroimy drobno w kotkę, a pora po dokładnym umyciu w krążki. Bez problemu można go kroić również na zielonej części, aż zostanie nam ok `1 cm do liści. Liście się nie nadają, bo są za twarde.

W śmietance rozpuszcamy serki topine. Możne je zmiksowac blenderem. Tak jest najszybciej i najprościej.

Wstawiamy wodę na makaron. Dodajmey do niej jedynie sól. Makaron gotujemy na pół twardo.

W czasie, gdy woda na makaron się gotuje, na patelni rozgrzewamy pozostały olej i podsmażamy kurczaka wraz z cebulką przez ok 1 minutę, dość często mieszając. Dodajemy pora, zmniejszamy płomień, przykrywamy i smażymy na wolny m ogniu przez ok. 5 - 6 minut, co jakiś czas mieszając, aby całość ładnie zmiękło.

Odkrywamy patelnię i zalewamy całość śmietanową masą. W razie potrzeby dodajemy szczyptę curry, pieprzu czy soli.

Makaron odcedzamy, ale nie musi on odciec. Dorzucamy od razu do sosu z resztką wody. Mieszamy, chwilkę gotujemy i gotowe.


Smacznego!

20 komentarzy:

  1. Takie sosy to ja lubię do makaronu :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam makarony z sosami :) fajnie to danie wygląda :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo mi się podoba sos do makaronu, a szczególnie dodatek topionego serka pleśniowego. Wszystko razem musi smakować znakomicie :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Chyba nie znamy osoby, która grymasiłaby gdyby dostała na obiad takie danie z makaronem :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Fajny pomysł. Zjadłabym z chęcią :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Fajny makaron z pysznymi dodatkami :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Nigdy nie próbowałam kurczaka z porem ;)

    OdpowiedzUsuń
  8. jakie pyszności <3 zdecydowanie zgłodniałam

    OdpowiedzUsuń
  9. Prosty i smaczny przepis. Mniam :)

    OdpowiedzUsuń
  10. uwielbiam i kurczaka i pora - moje smaki. mniam!

    OdpowiedzUsuń
  11. Fajnie, że wspomniałaś o odpowiednim porcjowaniu - ile zrobić na określoną liczbę osób. Robienie kopy jedzenia, makaronu w sosie i zostawianie na dobę w lodówce nigdy nie kończy się "smacznie" :) Patent z blendowaniem serków topionych super. Sam zwykle jestem zbyt leniwy i wyżywam się widelcem na tych twardych gnojkach haha. Nie odsączanie do końca makaronu i dodawanie go jeszcze do dogotowania z resztą? Bomba, muszę przetestować. Dzięki za tych parę patentów!

    OdpowiedzUsuń
  12. Szybkie i proste, a jakie dobre :)

    OdpowiedzUsuń