poniedziałek, 12 czerwca 2017

Kokosowe amoniaczki na maślance

Amoniaczki to po prostu coś, co warto upiec i mieć zawsze w domowej szafce. Po pierwsze, ciasteczka mogą leżeć naprawdę bardzo bardzo długo, dzięki czemu możemy za jednym razem upiec ich sporą ilość na zapas. Po drugie, doskonale pasują do kawy i herbaty, a po trzecie są świetnym ratunkiem w przypadku niespodziewanych gości.
Dzisiaj upiekliśmy klasyczne ciasteczka naszych Mam i Babć w nieco zmodyfikowanej formie, dzięki czemu pokochaliśmy je na nowo.




SKŁADNIKI (ok. 100 sztuk):
  • 4 szklanki mąki
  • 1 szklanka wiórków kokosowych
  • 1 szklanka cukru pudru
  • opakowanie amoniaku (30 g)
  • kostka zimnego masła (200 g)
  • 2 jajka
  • 2 żółtka
  • pół szklanki maślanki
  • wiórka i cukier do posypania
  • 2 pozostałe białka do posmarowania ciasteczek
  • tłuszcz do smarowania blachy

Wiórka mielimy w młynku do kawy na mniejsze części. Masło siekamy nożem na kwadraty. Ze wszystkich składników szybko wyrabiamy ciasto. Wkładamy do lodówki na 20 - 30 min.

Blachę smarujemy tłuszczem. Piekarnik nastawiamy na 180 stopni, funkcja góra dół.

Ciasto wyjmujemy z lodówki i wałkujemy na 3-4 mm placek. Wycinamy dowolne kształty i przenosimy na natłuszczoną blachę. Ważne, aby zachować dość spore odstępy, ciasteczka naprawdę porządnie urosną. Pędzelkiem smarujemy każde ciasteczko roztrzepanym jajkiem, posypujemy cukrem i wiórkami i wkładamy na średnią półkę do piekarnika. Ciastka powinny piec się 10 min, do delikatnego zarumienienia.

Po upieczeniu zostawiamy do ostygnięcia i już zimne układamy w puszcze lub plastikowym pojemniku przez nawet 2 tygodnie.


Smacznego! 

35 komentarzy:

  1. Bardzo lubię ciasta z dodatkiem amoniaku :) Pyszne są :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Też robię ciastka z amoniakiem. Mają taki specyficzny smak a przy tym są takie chrupiące!

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam amoniaczki a kokosowe muszą być pyszne :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Awesome my dear
    Come to visit my blog
    Kisses

    OdpowiedzUsuń
  5. Po pierwszym zerknięciu myślałam, ze to bułeczki. ;-; Kokosowymi ciastkami jednak bym nie mogła pogardzić. <3

    OdpowiedzUsuń
  6. O, chyba nigdy takich nie jadłam :) Bardzo apetycznie wyglądają :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Prezentują się obłędnie i są takie puszyste! Ojj wgryzłabym się w nie!

    OdpowiedzUsuń
  8. Thank you for visit me I follow you on gfc I'm waiting you back
    Kisses

    OdpowiedzUsuń
  9. Pyszne ciasteczka, idealne na długi weekend. Mniam :)

    OdpowiedzUsuń
  10. kiedyś podobne ciasteczka robiła moja babcia,pysznie wyglądają

    OdpowiedzUsuń
  11. Fajnie wyrosły. Nigdy nie robiłam ciasta z amoniakiem

    OdpowiedzUsuń
  12. Ciastka z amoniakiem mają bardzo specyficzny ale fajny smak!

    OdpowiedzUsuń
  13. Pięknie się prezentują. Nie robiłam jeszcze ciasteczek z amoniakiem.

    OdpowiedzUsuń
  14. Nigdy o takich nie słyszałam, ale wyglądają zachęcająco :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Nigdy nie jadłam takich ciasteczek :)

    OdpowiedzUsuń
  16. Nie znałam ich pod taką nazwą :) Super modyfikacja klasycznego przepisu!

    OdpowiedzUsuń
  17. Świetny przepis ;) na pewno przetestuje ;)

    OdpowiedzUsuń