Proste ciasteczka, które każdemu umilą popołudniową kawkę :) To ostatnio absolutny hit w naszym domu. Smakują każdemu, a co najważniejsze możemy dowolnie zamienić użyte orzechy - laskowe, włoskie, arachidowe, migdały, pistacje czy w nawet worka kokosowe - opcji mamy wiele. Tak więc z jednej receptury możemy otrzymać wiele różnych ciasteczek niewielkim kosztem.
SKŁADNIKI:
SKŁADNIKI:
- 400 g mąki
- 200 g margaryny
- 150 g cukru pudru
- 3 łyżki drobno posiekanych orzechów
- 2 łyżki śmietany
- jajko lub mleko do posmarowania
Margarynę ucieramy z cukrem na jednolitą masę. Pod koniec dosypujemy 2 łyżki orzechów oraz śmietanę. Dosypujemy mąkę i wyrabiamy na gładkie ciasto. Możemy do tego użyć miksera lub robota. Wkładamy do lodówki na ok. 30 minut.
Schłodzone ciasto wałkujemy na ok. 1,5 cm placek i wycinamy ciasteczka. Układamy na posypanej mąką lub wyłożonej papierem blasze. Smarujemy mlekiem lub jajkiem i posypujemy pozostałymi orzeszkami. U nas część posypana została migdałami.
Schłodzone ciasto wałkujemy na ok. 1,5 cm placek i wycinamy ciasteczka. Układamy na posypanej mąką lub wyłożonej papierem blasze. Smarujemy mlekiem lub jajkiem i posypujemy pozostałymi orzeszkami. U nas część posypana została migdałami.
Pieczemy przez 10 minut w temperaturze 180 stopni, na środkowej półce, funkcja góra - dół. Pamiętajmy, aby kontrolować ciasteczka. Jeśli będą się piekły za długo staną się twardsze.
Smacznego!
W składnikach nie ma masła tylko jest margaryna, a co z 400 g mąki?
OdpowiedzUsuńFaktycznie, wkradł się błąd. To dlatego, że robiliśmy i z masłem i margaryną, aby porównać smak. O dziwo nie ma różnicy, jedynie taka, że na maśle łatwiej się przypalają. A z mąką już dopisuję :) Dzięki :)
UsuńChyba ucięło Ci kawałek postu z przygotowaniem - brak mąki w przygotowaniu :)
OdpowiedzUsuńCiasteczka wyglądają pysznie i na pewno są bardzo kruche :)
Tak, już to poprawiłam :) Tak to bywa, jak się pisze we dwoje :)
UsuńBardzo apetyczne, do popołudniowej kawy idealne :)
OdpowiedzUsuńDokładnie! :)
Usuńpyszna propozycja ;)
OdpowiedzUsuń:)
UsuńPysznie wyglądają :) idealne do pochrupania, z kawą i bez :D
OdpowiedzUsuń:)
UsuńJestem przeciwniczką margaryny, więc zrobiłabym z masłem. Wyglądają przyjemnie tłuściutko ;)
OdpowiedzUsuńMoże być i z masłem. Chodziło nam o to, aby przepis był względnie tani :) Sprawdzaliśmy i z masłem, i z margaryną. Z margaryną mniej się przypalają :)
UsuńZ pewnością smakują pysznie! :)
OdpowiedzUsuńO tak! :)
UsuńDałabym więcej orzechów:D
OdpowiedzUsuńNic nie stoi na przeszkodzie!
UsuńUwielbiam domowe ciasteczka a z orzechami w szczególności :)
OdpowiedzUsuń:)
UsuńZamieniłabym margarynę na masło.
OdpowiedzUsuńWięcej kalorii? Nieważne. Ważne, że o wiele lepiej smakują..
Orzechy. <3
Nie ma problemu, z masłem są też pyszne, ale już nie takie tanie :P
UsuńFajny, prosty i pyszny przepis :)
OdpowiedzUsuń:)
UsuńTanie-biorę
OdpowiedzUsuńOrzechowe-biorę
Kuszące wyglądem-biorę :D
:)
UsuńWolałabym chyba z masłem niż z margaryną... ale tak ogólnie, to cóż mi po tym że tanie... (no może kieszeń to zadowoli), ale najważniejsze, że pyszne, a na takie wyglądają :)
OdpowiedzUsuńNic nie stoi na przeszkodzie, żeby użyć masła :)
Usuńyummy my dear, I really want it them
OdpowiedzUsuńkisses
Robię te ciastka często. Posypuję rożnymi orzeszkami i jest super!
OdpowiedzUsuń:)
Usuń