poniedziałek, 5 czerwca 2017

Tanie orzechowe ciasteczka

Proste ciasteczka, które każdemu umilą popołudniową kawkę :) To ostatnio absolutny hit w naszym domu. Smakują każdemu, a co najważniejsze możemy dowolnie zamienić użyte orzechy - laskowe, włoskie, arachidowe, migdały, pistacje czy w nawet worka kokosowe - opcji mamy wiele. Tak więc z jednej receptury możemy otrzymać wiele różnych ciasteczek niewielkim kosztem.



SKŁADNIKI:

  • 400 g mąki
  • 200 g margaryny
  • 150 g cukru pudru
  • 3 łyżki drobno posiekanych orzechów
  • 2 łyżki śmietany
  • jajko lub mleko do posmarowania

Margarynę ucieramy z cukrem na jednolitą masę. Pod koniec dosypujemy 2 łyżki orzechów oraz śmietanę. Dosypujemy mąkę i wyrabiamy na gładkie ciasto. Możemy do tego użyć miksera lub robota. Wkładamy do lodówki na ok. 30 minut. 

Schłodzone ciasto wałkujemy na ok. 1,5 cm placek i wycinamy ciasteczka. Układamy na posypanej mąką lub wyłożonej papierem blasze. Smarujemy mlekiem lub jajkiem i posypujemy pozostałymi orzeszkami. U nas część posypana została migdałami.

Pieczemy przez 10 minut w temperaturze 180 stopni, na środkowej półce, funkcja góra - dół. Pamiętajmy, aby kontrolować ciasteczka. Jeśli będą się piekły za długo staną się twardsze. 

Wedle uznania, wierzch ciasteczek można dodatkowo posypać cukrem.






Smacznego!

14 komentarzy:

  1. W składnikach nie ma masła tylko jest margaryna, a co z 400 g mąki?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Faktycznie, wkradł się błąd. To dlatego, że robiliśmy i z masłem i margaryną, aby porównać smak. O dziwo nie ma różnicy, jedynie taka, że na maśle łatwiej się przypalają. A z mąką już dopisuję :) Dzięki :)

      Usuń
  2. Chyba ucięło Ci kawałek postu z przygotowaniem - brak mąki w przygotowaniu :)
    Ciasteczka wyglądają pysznie i na pewno są bardzo kruche :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak, już to poprawiłam :) Tak to bywa, jak się pisze we dwoje :)

      Usuń
  3. Bardzo apetyczne, do popołudniowej kawy idealne :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Pysznie wyglądają :) idealne do pochrupania, z kawą i bez :D

    OdpowiedzUsuń
  5. Jestem przeciwniczką margaryny, więc zrobiłabym z masłem. Wyglądają przyjemnie tłuściutko ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Może być i z masłem. Chodziło nam o to, aby przepis był względnie tani :) Sprawdzaliśmy i z masłem, i z margaryną. Z margaryną mniej się przypalają :)

      Usuń
  6. Z pewnością smakują pysznie! :)

    OdpowiedzUsuń