W dobie ładnych i wykwintnych ciast, raczej mało kto pamięta o starym poczciwym bloku czekoladowym czy waflach przekładanych kajmakiem lub kakaową masą. Dlatego dzisiaj pomysł na coś pomiędzy blokiem czekoladowym a andrutem z kakaową masą.
Zapraszamy na naprawdę dobrą a przy okazji ładną roladę, której przygotowanie nie zajmie dłużej niż kwadrans. :) Jest to deser fantastyczny także dlatego, że końcowy smak, zależy od użytej galaretki oraz bakalii. Nam najbardziej smakuje rolada z dodatkiem galaretki wiśniowej i suszoną żurawiną oraz ta z galaretką brzoskwiniową i suszonymi morelami, na którą przepis znajduje się poniżej. :)
SKŁADNIKI:
Zapraszamy na naprawdę dobrą a przy okazji ładną roladę, której przygotowanie nie zajmie dłużej niż kwadrans. :) Jest to deser fantastyczny także dlatego, że końcowy smak, zależy od użytej galaretki oraz bakalii. Nam najbardziej smakuje rolada z dodatkiem galaretki wiśniowej i suszoną żurawiną oraz ta z galaretką brzoskwiniową i suszonymi morelami, na którą przepis znajduje się poniżej. :)
SKŁADNIKI:
- 5 kwadratowych wafli
- 100 g herbatników
- 1 galaretka brzoskwiniowa (na 0,5 l) lub inną wedle upodobania
- garść suszonych moreli lub ulubionych bakalii
- 250 g margaryny
- 0,25 szklanki cukru
- 3 łyżki kakao
- 2 ściereczki
Galaretkę rozpuszczamy w 200 ml gorącej wody i odstawiamy do ostudzenia.
Ściereczki moczymy i wkładamy pomiędzy nie dwa blaty wafli, tak aby powstał jeden duży arkusz. Wafle mają namoknąć do tego stopnia, aby można je było zwijać. Trwa to ok. 10 - 15 minut.
Pozostałe wafle kruszymy w rękach. Herbatniki mielimy lub kruszymy dość drobno. Morele kroimy na małe kawałeczki. U nas każdą morelę kroiliśmy na 8 - 9 części.
W garnku rozpuszczamy margarynę, razem z cukrem i kakao. Kiedy masa stanie się jednolita, wyłączamy i dodajemy wafle, herbatniki oraz morele. Na końcu wlewamy galaretkę. Mieszamy dość energicznie. Powinna powstać gęsta masa.
Masę wykładamy na wafle, starając się pokryć nią równomiernie cały arkusz. Z krótszych stron zostawiamy ok. 2 cm wolnej powierzchni. Zwijamy i zawijamy w folię spożywczą. Wkładamy do lodówki na kilka godzin, aby ciasto stężało.
Smacznego!
o, podobna do mojej z bananem :) polecam - takie rolady są pyszne!
OdpowiedzUsuń:)
UsuńMoje motto brzmi; Nie siedź w kuchni dłużej niż musisz :D I ta rolada bardzo mi pasuje, pyszna i szybka w robieniu. Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńJest ultra szybka ^^
UsuńUwielbiam tą roladę zawsze moja mam taką robiła :)
OdpowiedzUsuń:)
Usuńsuper propozycja
OdpowiedzUsuń:)
Usuńwygląda mega smacznie <3
OdpowiedzUsuńFajny i smaczny pomysł na deser :)
OdpowiedzUsuń:)
UsuńFajny pomysł, a efekt wygląda pysznie :)
OdpowiedzUsuń=)
UsuńCudowny pomysł! Coś w 100% dla mnie. Moje smaki i bez pieczenia- podoba mi się bardzo :)
OdpowiedzUsuń:)
UsuńAle świetnie wymyślone :) Musi być bardzo sycące :)
OdpowiedzUsuńDo kawki idealna :)
OdpowiedzUsuńTak :) Doskonale się komponuje :)
UsuńDzięki :)
OdpowiedzUsuń