Sezon truskawkowy w pełni, więc nic dziwnego, że niemal w każdym domu królują serniki na zimno. Ciasta i desery bez pieczenia to zdecydowanie oszczędność czasu, a w letnią pogodę idealny sposób na orzeźwienie.
Dzisiaj zamiast klasycznego ciasta na zimno postanowiliśmy przygotować przepyszne muffinki z truskawkowym musem i budyniową masą. Tak przygotowany deser to doskonała alternatywa dla lodów! :)
SKŁADNIKI (24 foremki):
- paczka okrągłych biszkoptów
- 2 budynie na 0,5 l każdy
- 600 ml mleka
- 3 łyżki cukru
- 100 g masła
- 500 g truskawek
- 3 łyżeczki żelatyny
Masło wyciągamy z lodówki, aby zmiękło. Żelatynę rozprowadzamy w kilku łyżkach ciepłej wody i odstawiamy do napęcznienia.
W 100 ml mleka rozprowadzamy budyń. Pozostałe mleko gotujemy z cukrem. Kiedy się zagotuje wlewamy budyń. Odstawiamy do wystudzenia.
Truskawki miksujemy wraz z żelatyną i rozlewamy do przygotowanych wcześniej foremek. Wstawiamy do lodówki, aby mus się ściął. Powinno to zając około 30 minut.
Masło ucieramy przez około minutę i ciągle miksując dodajemy po łyżce wystudzonego budyniu. Gotową budyniową masę wykładamy na truskawkowy mus na około 3/4 wysokości. Robimy to delikatnie, aby masy się nie zmieszały. Na wierzch każdej muffinki układamy po biszkopcie. Wkładamy do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc aby całość stężała.
Przed podaniem, aby całość była bardziej orzeźwiająca można włożyć na 30 minut do zamrażarki.
Smacznego!
Pyszny deserek :) Zjadłabym :)
OdpowiedzUsuńJakie pyszne, porywam kilka :)
OdpowiedzUsuńAleż proszę ! :)
UsuńPyszny pomysł :) Zjadłabym takie słodkości z wielką chęcią :)
OdpowiedzUsuńTak, pyszności :)
UsuńO joj jakie urocze babeczki :D Śliczne i na pewno smaczne :D
OdpowiedzUsuńI orzeźwiające :)
UsuńŚliczny deser, kusi bardzo bardzo :)
OdpowiedzUsuńO tak!
UsuńMój bratanek jak zobaczył, od razu zapytał, czy taki zrobię- no teraz nie mam wyjścia :)
OdpowiedzUsuńWarto - naprawdę :)
Usuń