czwartek, 6 lipca 2017

Daktylowy jogurt z morelowym musem

W ostatnim czasie szałwia hiszpańska, popularnie nazywana nasionami chia szturmem zdobyła "rynek" zdrowego odżywiania. Trzeba przyznać ziarenka są naprawdę fantastyczne, ale niestety nie należą do najtańszych. Dobrym pomysłem jest zastąpienie ich siemieniem lnianym, które ma bardzo podobne właściwości co chia. Największą różnicę można dopatrzeć się w ilości błonnika, którego szałwia ma więcej oraz kwasów omega 3, których z kolei więcej ma siemię. Jeśli spożywamy duża ilość warzyw bogatych w błonnik, warto chia zastąpić nasionami lnu. Kwasy omega 3 mają ochronny wpływ na serce, zwiększają naturalną odporność organizmu oraz zapobiegają i wspomagają leczenie alergii :)




SKŁADNIKI:

  • 2 łyżeczki siemienia lnianego
  • 5 suszonych daktyli
  • 200 ml jogurtu greckiego
  • moreli

Wieczorem siemię lniane zalewamy 4 - 5 łyżkami stołowymi (ok. 60 ml) gorącej, ale nie wrzącej wody i odstawiamy aby napęczniały przez noc. Daktyle kroimy na pół i dodajemy do nich tyle samo gorącej wody, co do ziarenek. 

Morele myjemy, pozbawiamy pestek i miksujemy na gładko. Nie dosładzamy, nawet jeśli mus wyjdzie nieco kwaśny. 

Rano blendujemy daktyle wraz z wodą na gładką masę. Dodajemy do nich jogurt oraz siemię lniane, które powinno mieć konsystencję galaretki. Mieszamy wszystko ze sobą, wlewamy na morelowy mus i wstawiamy do lodówki na minimum 30 min :)

 


Smacznego!

18 komentarzy: