Kurczak to zawsze dobry pomysł na obiad dla całej rodziny. Można go przyrządzić na tysiąc różnych sposobów, ale nam najbardziej smakuje ten z chrupiącą skórką :) Chcieliśmy się podzielić przepysznym przepisem na kurczaka aromatyzowanego suszonymi pomidorami. Jest nie tylko obłędny w smaku, ale również bardzo ładnie prezentuje się na talerzu. Zapraszamy do spróbowania!
SKŁADNIKI:
- 1 kurczak (ok. 2 kg)
- 8 suszonych pomidorów z oleju
- 3 ząbki czosnku
- 2 łyżeczki oregano
- 2 łyżeczki czarnego pieprzu
- 2 łyżeczki gruboziarnistej soli
- 5 łyżek oliwy z oliwek
Kurczaka dokładnie myjemy i osuszamy. Każdego pomidora kroimy wzdłuż na połówki. Czosnek przeciskamy przez praskę. Wszystkie przyprawy i czosnek mieszamy z oliwą.
Kurczaka delikatnie nacinamy w kilku miejscach. Każdy kawałek pomidora maczamy w oliwnej marynacie i wciskamy pod skórkę kurczaka przez zrobione nacięcia.
Pozostałą marynatą dokładnie nacieramy całego kurczaka. Umieszczamy go w zamkniętej brytfance, naczyniu żaroodpornym lub misce i owijamy folią spożywczą. Wstawiamy na kilka godzin (minimum 2) do lodówki, aby mięso przeszło wszystkimi smakami. My zwykle przygotowujemy go wieczorem i pieczemy dopiero drugiego dnia po południu.
Kurczaka nabijamy na rożen. Jeśli go nie posiadamy układamy na kratce do pieczenia. Wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy 2 godziny. Co pół godziny obracamy go, aby się równomiernie piekł. Po połowie czasu można dodatkowo spryskać kurczaka wodą, dzięki czemu uzyskamy chrupiącą skórkę.
Dobrym pomysłem jest ustawienie pod kurczakiem naczynia z warzywami lub młodymi ziemniakami. Tłuszcz kapiący z mięsa nada warzywom doskonały smak i dopełni całego dania :)
Po wyjęciu kurczaka z piekarnika odstawiamy go na 5 minut, aby odpoczął, dzięki czemu pozostanie soczysty wewnątrz.
Smacznego!
Pyszny kurczaczek :) Smakowicie wygląda :)
OdpowiedzUsuńFajnie przygotowany kurczak, smacznie :)
OdpowiedzUsuń:)
UsuńAle bym zjadła :)
OdpowiedzUsuń:)
UsuńNa tak pięknie przypieczonego kurczaka to bym się skusiła, mniam :D
OdpowiedzUsuń:)
UsuńManiam! Uwielbiam takie klimaty :) Jednak mięsko musi być :)
OdpowiedzUsuńPoezja :-) Moje smaki :-)
OdpowiedzUsuńPyszności, uwielbiam pieczonego kurczaka :-)
OdpowiedzUsuń:)
UsuńChyba się skusimy... ;)
OdpowiedzUsuńSkuscie się koniecznie ;-)
UsuńZ chęcią bym sobie zjadła takie mięsko :-)
OdpowiedzUsuń:)
UsuńAromatyczna pychota! :)
OdpowiedzUsuń