czwartek, 9 listopada 2017

Rogaliki twarogowe z kremem czekoladowym

Rogaliki na św. Marcina muszą być! Dlatego podpowiadamy, jak przygotować przepyszne rogaliczki inspirowane ciastem półfrancuskim. Zwykle ten przepis wykorzystujemy do przygotowania ciastek posypanych grubym cukrem, ale czekoladowe nadzienie przemawia do nas bardziej :) 

Brak cukru w cieście pozwala na polanie rogalików lukrem, nie powodując nadmiernej słodkości całego wypieku :)




SKŁADNIKI:

  • 250 g margaryny
  • 250 g twarogu półtłustego
  • 500 g mąki
  • 1 jajko
  • słoiczek kremu czekoladowego


LUKIER:


Jeśli mamy robota, wszystkie składniki (poza kremem czekoladowym) wrzucamy do misy i wyrabiamy na gładkie ciasto.

Jeśli robota nie posiadamy to margarynę siekamy nożem z mąką. Dodajemy jajko oraz twaróg i wyrabiamy na elastyczne ciasto. 

W jednym i drugim przypadku wkładamy ciasto na 1 godzinę do lodówki, aby odpoczęło.

Ciasto dzielimy na 4 części. 3 z nich zostawiamy w lodówce, jedną wałkujemy na ok 0,5 cm, formując koło. Dzielimy na trójkąty i wykładamy nadzienie tak jak tutaj (klik). Pamiętajmy, aby dokładnie zlepić końce, zapobiegnie to wypłynięciu czekolady. 

Piekarnik nastawiamy na 200 stopni góra dół. Ciastka układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Gorę smarujemy żółtkiem rozmieszanym z odrobiną mleka. 

Pieczemy przez 20 minut, do delikatnego zarumienienia. 

Rogaliki studzimy i dopiero wtedy lukrujemy.




Smacznego!

38 komentarzy:

  1. Rogaliki to ja uwielbiam, więc podkradam do kawki :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo lubię takie rogaliki. Do kawko idealne :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo ciekawie to wygląda. Szykuje się spotkanie rodzinne, tyle różności już robiłam. Ale takiego - jeszcze nie. hm, brakuje mi czekolady. To na co czekam? Pozdrówko!

    OdpowiedzUsuń
  4. Uwielbiamy wszelkie rogale a najbardziej robione przez naszą babcie :) Niestety w tym roku obędziemy się smakiem, bo mieszkamy za daleko od babci :(

    OdpowiedzUsuń
  5. Pięknie udekorowane, aż żal jeść -:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Takie rogaliki kojarzą mi się z dzieciństwem. Pysznie nadziane :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Cudowne rogaliki <3 Z przyjemnością zjadłabym teraz kilka do kawy :) :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Super rogaliki, mogłabym takie jeść codziennie :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Bardzo smaczne i kruche, uwielbiam takie :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Cudowne! Jeszcze gdybyś zaproponowała takie z dżemem truskawkowym, moje dzieciństwo wróciłoby do mnie w mgnieniu oka! :D

    OdpowiedzUsuń
  11. Wyglądają przepysznie i krucho - idealnie :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Uwielbiam rogaliki, więc taki przepis jak najbardziej do mnie przemawia :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Rogaliki zawsze lubiłam! Dobrze,że mi przypomniałaś, bo dawno nie piekłam!

    OdpowiedzUsuń
  14. Superowy wypiek, dawno nie piekłam rogalików!

    OdpowiedzUsuń
  15. Bardzo smakowicie to wszystko wygląda ;)
    Z wielką chęcią obserwuję i zapraszam do siebie :
    https://kobiecomania.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  16. Bardzo apetyczne, uwielbiam rogaliki :-)

    OdpowiedzUsuń
  17. Pyszne rogaliki - wyglądają mega apetycznie :)

    OdpowiedzUsuń
  18. Ten lukier dodaje im uroku :) :)

    OdpowiedzUsuń
  19. Chętnie bym skonsumowała takie rogaliki :)

    OdpowiedzUsuń