sobota, 7 października 2017

Fit granola "Snickers"

Tym razem śniadanie dla fanów słodyczy. A zwłaszcza tych, którzy są na diecie! Cały czas powtarzamy, że odchudzanie nie musi być, ani nudne, ani dołujące :) Przedstawiamy pyszną granolę, która zaspokoi chęć na słodkości, jednocześnie nie powodując wyrzutów sumienia! :)





SKŁADNIKI:
  • 2 szklani płatków owsianych
  • 1 mały banan
  • 1 kopiasta łyżka masła orzechowego
  • 8 suszonych daktyli
  • 2 łyżki obranych fistaszków
  • 4 kostki gorzkiej czekolady 


Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni. Przygotowujemy blachę wyłożoną papierem do pieczenia

W misce rozgniatamy widelcem lub blenderem banana oraz masło orzechowe.  Dodajemy płatki i mieszamy tak, aby banan z masłem oblepił  dokładnie wszystkie płatki. Najlepiej zrobić to ręką. Płatki mogą zbijać się w większe kupki, ręką lepiej się je rozdziela.

Rozkładamy powstałą masę na blachę i wkładamy do piekarnika na półkę o jedną wyżej niż środkowa. Pieczemy z termoobiegiem (wtedy zaczynamy od 170 stopni) lub z funkcją góra/dół. Po włożeniu do piekarnika od razu zmniejszamy temperaturę do 160 stopni.

Co około 10 min granolę należy przemieszać, aby piekła się równomiernie. Przy takiej ilości powinno wystarczyć 30 min. Jeśli jednak nie wszystkie płatki będą suche, wydłużamy czas o 10 min, kontrolując, by się nie przypaliła.

Daktyle kroimy w grubą kostkę. Orzechy siekamy lub rozgniatamy na mniejsze kawałki. Czekoladę drobno siekamy. Wszystko łączymy z ostudzonymi płatkami. Przechowujemy w szczelnym słoiku przez maksymalnie 1 miesiąc.

Najlepiej smakuje z jogurtem naturalnym lub mlekiem z odrobiną kakao :)


Smacznego!

50 komentarzy:

  1. uwielbiam takie propozycje na fit śniadanka <3 i do tego takie pyszne!

    OdpowiedzUsuń
  2. Domowa granola to coś boskiego! :) A ta...ślinka leci :)
    https://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  3. O mniam, to zdecydowanie coś dla mnie :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzo fajnie się zapowiada i na pewno świetnie smakuje :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Super, zwłaszcza dla tych cierpiących dietetyczne katusze... ;)

    OdpowiedzUsuń
  6. Wygląda genialnie i zapowiada się przepysznie - uwielbiam wszystkie składniki z których się składa :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Domowa granola jest najsmaczniejsza -:)

    OdpowiedzUsuń
  8. Ja aktualnie stronię od masła orzechowego itp., ale pomysł świetny ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Myślimy że bez masła orzechowego też będzie nie najgorsza :)

      Usuń
  9. już wiem co zaserwuję sobie i swojemu facetowi jutro :D
    Sandicious

    OdpowiedzUsuń
  10. Już sobie wyobrażam jej smak w połączeniu z jogurtem, pycha :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Muszę w końcu zrobić sobie domową granolę :-)

    OdpowiedzUsuń
  12. No to mnie wzięło !!!!! Fantastyczna przekąska ! I słodka, smaczniutka, zdrowa i czekoladowa:) A chrupanie gwarantowane. Ojej, nie mam tylko daktyli. Reszta jest. Kochani, idę do kuchni. Odezwę się, jak sprawię granolę, zjem i zostanie wspomnienie. :) Serdecznie dziękuję. Pozdrawiam ! Pa pa!.....

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Daj znać - czekamy z ciekawością :) Pozdrawiamy!

      Usuń
  13. Zwykle jadam takie drugie śniadania. Skorzystam z przepisu, bo jest super :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Na pierwsze, drugie i trzecie - granola zawsze dobra :D

      Usuń
  14. uwielbiam takie granole <3

    OdpowiedzUsuń
  15. Taką granolę często jemy na sucho zamiast ciastek xD

    OdpowiedzUsuń
  16. Granola snickers wchodzę w to w ciemno :) PYCHA :)

    OdpowiedzUsuń
  17. Musi być pyszna, wygląda smakowicie :)

    OdpowiedzUsuń
  18. Wygląda i smakuje pysznie! Przepis podrzuciłam mojej fit koleżance ;)
    Kinga

    OdpowiedzUsuń
  19. Uwielbiam takie domowe granole :) A Twoja musi być przepyszna :)

    OdpowiedzUsuń