Tym razem śniadanie dla fanów słodyczy. A zwłaszcza tych, którzy są na diecie! Cały czas powtarzamy, że odchudzanie nie musi być, ani nudne, ani dołujące :) Przedstawiamy pyszną granolę, która zaspokoi chęć na słodkości, jednocześnie nie powodując wyrzutów sumienia! :)
SKŁADNIKI:
- 2 szklani płatków owsianych
- 1 mały banan
- 1 kopiasta łyżka masła orzechowego
- 8 suszonych daktyli
- 2 łyżki obranych fistaszków
- 4 kostki gorzkiej czekolady
Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni. Przygotowujemy blachę wyłożoną papierem do pieczenia
W misce rozgniatamy widelcem lub blenderem banana oraz masło orzechowe. Dodajemy płatki i mieszamy tak, aby banan z masłem oblepił dokładnie wszystkie płatki. Najlepiej zrobić to ręką. Płatki mogą zbijać się w większe kupki, ręką lepiej się je rozdziela.
Rozkładamy powstałą masę na blachę i wkładamy do piekarnika na półkę o jedną wyżej niż środkowa. Pieczemy z termoobiegiem (wtedy zaczynamy od 170 stopni) lub z funkcją góra/dół. Po włożeniu do piekarnika od razu zmniejszamy temperaturę do 160 stopni.
Co około 10 min granolę należy przemieszać, aby piekła się równomiernie. Przy takiej ilości powinno wystarczyć 30 min. Jeśli jednak nie wszystkie płatki będą suche, wydłużamy czas o 10 min, kontrolując, by się nie przypaliła.
Daktyle kroimy w grubą kostkę. Orzechy siekamy lub rozgniatamy na mniejsze kawałki. Czekoladę drobno siekamy. Wszystko łączymy z ostudzonymi płatkami. Przechowujemy w szczelnym słoiku przez maksymalnie 1 miesiąc.
Najlepiej smakuje z jogurtem naturalnym lub mlekiem z odrobiną kakao :)
Smacznego!
uwielbiam takie propozycje na fit śniadanka <3 i do tego takie pyszne!
OdpowiedzUsuńDomowa granola to coś boskiego! :) A ta...ślinka leci :)
OdpowiedzUsuńhttps://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/
O mniam, to zdecydowanie coś dla mnie :)
OdpowiedzUsuń:)
UsuńBardzo fajnie się zapowiada i na pewno świetnie smakuje :)
OdpowiedzUsuńO tak :)
UsuńSuper, zwłaszcza dla tych cierpiących dietetyczne katusze... ;)
OdpowiedzUsuńDokładnie :)
UsuńAż ślinka cieknie :)
OdpowiedzUsuńWygląda genialnie i zapowiada się przepysznie - uwielbiam wszystkie składniki z których się składa :)
OdpowiedzUsuńTo do roboty :)
UsuńDomowa granola jest najsmaczniejsza -:)
OdpowiedzUsuńTak :)
UsuńJa aktualnie stronię od masła orzechowego itp., ale pomysł świetny ;)
OdpowiedzUsuńMyślimy że bez masła orzechowego też będzie nie najgorsza :)
Usuńjuż wiem co zaserwuję sobie i swojemu facetowi jutro :D
OdpowiedzUsuńSandicious
Już sobie wyobrażam jej smak w połączeniu z jogurtem, pycha :)
OdpowiedzUsuń:)
UsuńTo coś dla mnie
OdpowiedzUsuń:)
UsuńMuszę w końcu zrobić sobie domową granolę :-)
OdpowiedzUsuńWarto! :)
UsuńIdealne połączenie smaków :)
OdpowiedzUsuńJest pysznie! :)
UsuńNo to mnie wzięło !!!!! Fantastyczna przekąska ! I słodka, smaczniutka, zdrowa i czekoladowa:) A chrupanie gwarantowane. Ojej, nie mam tylko daktyli. Reszta jest. Kochani, idę do kuchni. Odezwę się, jak sprawię granolę, zjem i zostanie wspomnienie. :) Serdecznie dziękuję. Pozdrawiam ! Pa pa!.....
OdpowiedzUsuńDaj znać - czekamy z ciekawością :) Pozdrawiamy!
UsuńPyszny pomysł na granolę :)
OdpowiedzUsuń:)
UsuńZwykle jadam takie drugie śniadania. Skorzystam z przepisu, bo jest super :)
OdpowiedzUsuńNa pierwsze, drugie i trzecie - granola zawsze dobra :D
Usuńuwielbiam takie granole <3
OdpowiedzUsuńTaką granolę często jemy na sucho zamiast ciastek xD
OdpowiedzUsuńMy także :D
UsuńGranola snickers wchodzę w to w ciemno :) PYCHA :)
OdpowiedzUsuńJest moc!
UsuńMuszę wypróbować! :)
OdpowiedzUsuńWarto ;-)
UsuńMusi być pyszna, wygląda smakowicie :)
OdpowiedzUsuńWygląda i smakuje pysznie! Przepis podrzuciłam mojej fit koleżance ;)
OdpowiedzUsuńKinga
Cieszy nas to bardzo ;-)
UsuńUwielbiam takie domowe granole :) A Twoja musi być przepyszna :)
OdpowiedzUsuńJest - serio. :)
UsuńTo musi być smaczne ;)
OdpowiedzUsuńJest :)
Usuń