wtorek, 17 października 2017

Muszelki z rybą i różowym puree

Przyznajemy - jesteśmy prawdziwymi makaronożercami !! :) Makaron to po prostu fenomenalny wynalazek - szybko i łatwo można wyczarować obłędnie smaczne i cieszące oko danie! Należy jedynie pamiętać, aby wybrać makaron z dobrej mąki, bez dodatku ulepszaczy. My stawiamy na #Lubella :)

A już niedługo #ŚwiatowyDzieńMakaronu Z tej okazji mamy coś naprawdę niesamowitego. Chociaż początkowo nie mogliśmy wyobrazić sobie połączenia buraka z pietruszką, rybą i makaronem, finalnie wyszło obłędnie! Zwłaszcza, że całe danie nie tylko doskonale smakowało, ale również cieszyło oko :) A dodatkowo pogoda pozwoliła na ucztowanie na świeżym powietrzu. :)


SKŁADNIKI (3 porcje lub 2 większe):
  • 2 buraki
  • 2 ziemniaki
  • 1 korzeń pietruszki
  • koper
  • 1 cytryna
  • 2 łyżki masła ( najlepiej 1 klarowanego i 1 zwykłego)
  • 1 filet z pstrąga łososiowego (ok. 400 g) ze skórą
  • oliwa z oliwek
  • sól
  • pieprz
  • 200 g makaronu muszelki #Lubella
  • 0,5 łyżeczki kurkumy

Piekarnik nastawiamy na 170 stopni termoobieg lub 180 góra / dół. Pietruszkę i ziemniaki dokładnie myjemy, buraki obieramy ze skóry. Nakłuwamy wszystkie warzywa widelcem.

Do naczynia żaroodpornego lub rękawa do pieczenia wlewamy do środka 2 łyżki oliwy i 1 łyżkę masła (najlepiej klarowanego - będziemy mieć pewność, że się nie spali). Dodajemy plaster cytryny, pieprz i sól. Wkładamy warzywa i zamykamy. Pieczemy przez 45 minut lub nieco dłużej, jeśli warzywa nie zmiękną dostatecznie.

Wstawiamy wodę na makaron. Gotujemy go na pół twardo z dodatkiem odrobiny soli i kurkumy. Kurkuma ma za zadanie delikatnie zabarwić makaron na żółto, jedynie dla względów estetycznych.

Miękkie warzywa wyciągamy z piekarnika (nie wyłączamy go) i ostrożnie, aby się nie oparzyć ściągamy skórę z pietruszki i ziemniaków. Umieszczamy w wysokim naczyniu i miksujemy na gładką masę dodając sok z cytryny, pozostałe masło oraz sól i pieprz.



Filet oczyszczamy z ewentualnych ości, kroimy w poprzek  na 5 - 6 cm pasy, aby było ich 6. Blaszkę smarujemy oliwą z oliwek, układamy na niej rybę i wstawiamy do piekarnika na 5 - 6 minut, na półkę o 1 wyżej niż środkowa.

Na talerz wykładamy 2 łyżki puree, na którym kładziemy plastry pstrąga. Obok układamy makaron. Polewamy go oliwą z pieczenia ryby. Całość posypujemy koperkiem, wedle uznania oprószamy solą i pieprzem.



Smacznego!


#ŚwiatowyDzieńMakaronu2017
#świetujzlubellą 
#makaronlubella 
#lubellauwielbiam

18 komentarzy:

  1. Makaron do wszystkiego pasuje na słodko czy wytrawnie :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Ostatnio mam ogromną ochotę na ryby :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo lubię rybki :) Smaczne danie :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Rybka to zawsze świetny pomysł na obiad :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Całe danie wygląda bosko ale najbardziej podoba mi się to różowe puree :) Bardzo fajny pomysł :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Puree jest cudowne! :) Spokojnie można wykorzystać do innych dań :)

      Usuń
  6. Wszystko pyszne, fajny przepis, choć z takim widokami w tle... to trudno żeby nie smakowało ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dokładnie :) Jedzenie na świeżym powietrzu jest dużo smaczniejsze :)

      Usuń