środa, 11 października 2017

Muffiny z czekoladą, chilli i kardamonem

Jesień to bez wątpienia dobry czas dla czekolady i chilli. Dobra czekolada to endorfinowa bomba, która pozytywnie wpłynie na humor. Natomiast chilli rozgrzeje nawet największych zmarzluchów. :) 

Musicie zatem koniecznie wypróbować naszych obłędnych babeczek nafaszerowanych dobrą energią.





SKŁADNIKI (12 sztuk):
  • 2 szklanki mąki
  • 0,5 szklanki cukru
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 0,5 łyżeczki mielonego kardamonu
  • chilli
  • 2 jajka
  • 100 ml meka
  • 125 ml oleju
  • 1 tabliczka mlecznej czekolady

Przygotowujemy 2 miski. W jednej mieszamy ze sobą wszystkie mokre składniki, w drugiej suche. Czekoladę siekamy na kawałki. Najlepiej jest ją połamać na kostki, a każdą kostkę przeciąć na dwie lub trzy części. Do suchych składników wlej mokre i wymieszaj. 

Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni, funkcja góra / dół. Foremki wykładamy papilotkami, natomiast jeśli używamy foremek silikonowych możemy pominąć papilotki.

Każdą foremkę wypełniamy ciastem do 3/4 wysokości. Na wierchu układamy po kilka kawałków czekolady i delikatnie wciskamy do środka. 

Muffinki pieczemy przez 15 - 18 minut, aż się ładnie zarumienią. 




Smacznego!

24 komentarze:

  1. Przepiękne, bardzo fajne muffinki.
    Taki efekt ciasteczek jak z bajki :)
    Podoba mi się ten pomysł z kardamonem.
    Pozdrowionka :)

    OdpowiedzUsuń
  2. takie proste a tak smaczne :) poproszę jedną :P

    OdpowiedzUsuń
  3. Kocham słodycze z ostrą nutką. Pycha propozycja!

    OdpowiedzUsuń
  4. Rozgrzewająco i słodko - idealne na jesienne dni!

    OdpowiedzUsuń
  5. Muffinki zawsze i wszędzie chętnie zjem :) Twoje pysznie wyglądają :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Fajne dodatki, faktycznie warto się skusić :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Uwielbiam wszystko, co z czekoladą, więc na jesienną chandrę - idealne :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Jak z chili to takie babeczki z pazurem :D

    OdpowiedzUsuń
  9. Chilli i kardamon - brzmi obiecująco :)

    OdpowiedzUsuń