poniedziałek, 27 marca 2017

Kokardki z kielbaska

Szybki obiad, który z powodzeniem zastąpi dwudaniowy obiad. Ten makaron to bomba energetyczna, która bez problemu pozwoli przetrwać cały dzień.


SKŁADNIKI:
  • 500 g makaronu kokardki
  • słoiczek suszonych pomidorów - 150 g bez oleju
  • 4-5 białe kiełbaski - ok. 500 g
  • pęczek natki pietruszki


Wstawiamy wodę na makaron, solimy, ale nie dodajemy do niej oleju.

Kiełbaski obieramy ze skórki i koimy w kostkę. Podsmażamy na dużej patelni aż do zrumienienia na oleju z pomidorów.

Do gotującej się wody wrzucamy makaron, pilnując, aby się nie rozgotował.

Pomidory kroimy w takiej samej wielkości kostkę, co kiełbasa. Dodajemy na patelnię, kiedy kiełbasa nabierze już złotego odcienia.
Siekamy natkę pietruszki. Odkładamy odrobinę na bok - posłuży do posypania na talerzu. 

Makaron odcedzamy i przekładamy do kiełbasy. Dodajemy pietruszkę i mieszamy, aby powstały sos równomiernie oblepił makaron.

Wykładamy na talerz, posypujemy pozostawioną pietruszką i od razu podajemy.



Smacznego!

8 komentarzy: