Przyszła wiosna i coraz częściej sięgamy po lekkie i orzeźwiające produkty. Również na naszym stole królują ostatnio lekkie zupy, wrapy i sałatki oraz świeże i aromatyczne dania kuchni orientalnej.
Dzisiaj zamiast klasycznego rosołu w naszej kuchni zagościła zupa inspirowana kuchnią tajską z dodatkiem makaronu ryżowego. To danie zawiera w sobie sporą dawkę imbiru i czosnku, które naturalnie wzmacniają odporność. Zadbajmy o siebie dbać podczas wiosennego przesilenia :)
SKŁADNIKI:
- 2 podudzia z kurczaka
- 12 pomidorków koktajlowych
- 2 małe cebule
- 3 ząbki czosnku
- 5 cm korzenia imbiru
- 1 łyżka pasty z trawy cytrynowej
- 1 limonka
- 1-2 ostre papryczki
- 2 l bulionu
- 1 łyżka cukru
- 1 łyżka sosu rybnego
- 2 łyżki jasnego sosu sojowego
- olej - do smażenia
- 1 łyżka octu ryżowego *
- makaron ryżowy - opcjonalnie
- * - ocet należy dodać na samym końcu, jeśli zupa nie będzie dostatecznie kwaśna.
Udka trybujemy od kości i kroimy w dużą kostkę., Pomidory przecinamy wzdłuż na połowy. Imbir obieramy (najlepiej jest to robić za pomocą łyżeczki), z czosnku i cebuli także ściągamy skórkę. Wszystko kroimy w drobną kostkę. Papryczki kroimy w cienkie krążki, w zależności od pożądanej ostrości - usuwamy pestki i białe błonki lub nie.
W dużym garnku podsmażamy czosnek i imbir przez niecałą minutę. Następnie dodajemy paprykę, cebulę oraz kurczaka i smażymy jeszcze przez chwilę, do momentu, aż mięso się zamknie z każdej strony. Zalewamy wszystko podgrzanym bulionem i gotujemy zupę pod przykryciem przez 10 - 15 min na niewielkim ogniu.
W drugim garnku lub czajniku gotujemy wodę i zalewamy makaron, aby napęczniał. Powinno to potrwać niecałe 5 min.
Po tym czasie dodajemy sos rybny i sojowy, pastę z trawy, cukier oraz sok z limonki. Na końcu wrzucamy pomidorki i gotujemy jeszcze przez 2-3 min.
Makaron odcedzamy i przekładamy bezpośrednio na talerz. Zalewamy zupą. Dobrze smakuje również z dodatkiem świeżej kolendry.
Smacznego!
Takiej zupki nie znam, ale bardzo by mi smakowała :-)
OdpowiedzUsuńZapewniamy jest obłędna :)
UsuńTaka inna ta zupka, ale jednocześnie ciekawa:)
OdpowiedzUsuńBardzo fresh i bardzo smaczne :)
UsuńTaka zupa bardzo by mi smakowała:)
OdpowiedzUsuńNo to do dzieła! ;-)
Usuń