poniedziałek, 6 marca 2017

Mini hot dogi

Tym razem propozycja dla miłośników parówek. Chociaż wiele się mówi, że nie jest to produkt godny uwagi, można znaleźć parówki z naprawdę dobrym składem. Wystarczy czytać etykiety. Można bowiem kupić parówki zrobione w 95 % z mięsa oraz pozornie dobrą kiełbasę z zawartością jedynie 60 %.
Nasza dzisiejsza propozycja to mini kanapki a'la hot dog. Są smaczne zarówno na zimno, jak i na ciepło, dzięki czemu mogą stanowić doskonałe śniadanie, lunch, pomysł na imprezowe przekąski czy drugie śniadanie do szkoły i pracy.


SKŁADNIKI:

  • duża bagietka (400 g)
  • 3 - 4 parówki *
  • 3 - 4 plastry boczku
  • roszponka
  • pomidor
  • prażona cebulka
  • dobrze roztapiający się ser żółty (u nas cheddar)
  • ketchup
  • sos
  • wykałaczki


SOS:

  • 1 łyżeczka musztardy rosyjskiej
  • 1 łyżka musztardy francuskiej
  • 1 łyżka jogurtu greckiego
  • sól
  • pieprz

  • * - polecamy parówki wieprzowe z szynki, które mają minimum 94 % mięsa


Składniki sosu mieszamy ze sobą i odkładamy na bok, aby smaki się ze sobą połączyły.

Parówki wrzucamy na niecałą minutę do wrzątku, aby się obgotowały. Mają zachować swój kształt. Wyciągamy i odkładamy, aby nieco przestygły.

Sałatę myjemy, pomidora kroimy, bagietkę kroimy pod kątem na części o długości parówek. Na małych oczkach ścieramy ser żółty i jeśli mamy boczek w kawałku staramy się pokroić go na cieniutkie plastry.

Parówki owijamy boczkiem i smażymy na patelni, najlepiej grillowej, pilnując by kiełbaski się nie przypaliły, a jedynie ładnie zarumieniły.

Kiedy parówki smażą się na patelni, smarujemy sosem dół bułki i układamy na nim roszponkę. Przekładamy gorące parówki, od razu sypiemy serem i prażoną cebulką. Układamy plastry pomidora i oblewamy ketchupem. Składamy, spinamy wykałaczkami i kroimy na mniejsze porcje.



Smacznego!

2 komentarze: