Tym razem propozycja dla miłośników parówek. Chociaż wiele się mówi, że nie jest to produkt godny uwagi, można znaleźć parówki z naprawdę dobrym składem. Wystarczy czytać etykiety. Można bowiem kupić parówki zrobione w 95 % z mięsa oraz pozornie dobrą kiełbasę z zawartością jedynie 60 %.
Nasza dzisiejsza propozycja to mini kanapki a'la hot dog. Są smaczne zarówno na zimno, jak i na ciepło, dzięki czemu mogą stanowić doskonałe śniadanie, lunch, pomysł na imprezowe przekąski czy drugie śniadanie do szkoły i pracy.
SKŁADNIKI:
- duża bagietka (400 g)
- 3 - 4 parówki *
- 3 - 4 plastry boczku
- roszponka
- pomidor
- prażona cebulka
- dobrze roztapiający się ser żółty (u nas cheddar)
- ketchup
- sos
- wykałaczki
SOS:
- 1 łyżeczka musztardy rosyjskiej
- 1 łyżka musztardy francuskiej
- 1 łyżka jogurtu greckiego
- sól
- pieprz
Składniki sosu mieszamy ze sobą i odkładamy na bok, aby smaki się ze sobą połączyły.
Parówki wrzucamy na niecałą minutę do wrzątku, aby się obgotowały. Mają zachować swój kształt. Wyciągamy i odkładamy, aby nieco przestygły.
Sałatę myjemy, pomidora kroimy, bagietkę kroimy pod kątem na części o długości parówek. Na małych oczkach ścieramy ser żółty i jeśli mamy boczek w kawałku staramy się pokroić go na cieniutkie plastry.
Parówki owijamy boczkiem i smażymy na patelni, najlepiej grillowej, pilnując by kiełbaski się nie przypaliły, a jedynie ładnie zarumieniły.
Kiedy parówki smażą się na patelni, smarujemy sosem dół bułki i układamy na nim roszponkę. Przekładamy gorące parówki, od razu sypiemy serem i prażoną cebulką. Układamy plastry pomidora i oblewamy ketchupem. Składamy, spinamy wykałaczkami i kroimy na mniejsze porcje.
Smacznego!
Idealna propozycja dla moich łakomczuchów!
OdpowiedzUsuńNo to życzymy smacznego :)
Usuń