czwartek, 23 marca 2017

Cytrynowo - szałwiowa pieczeń

Szynka, którą dzisiaj proponujemy to świetne rozwiązanie zarówno na rodzinny obiad, jak i na śniadanie czy kolację. Pieczeń jest niezwykle aromatyczna i bardzo dobrze się kroi, dzięki czemu bez problemu zastąpi sklepową wędlinę na codziennej kanapce.

To danie to doskonałe rozwiązanie dla zabieganych. Chociaż czas potrzebny na wykonanie całego dania to niemal 3 godziny, jednak większość z niego, mięso się marynuje lub piecze. Ponadto za jednym zamachem mamy gotową szynkę i aromatyczne ziemniaki, dzięki czemu oszczędzamy czas na przygotowaniu dodatków. No i zmywania jest dużo mniej :) 




SKŁADNIKI:
  • 1 kg szynki lub łopatki wieprzowej
  • odrobina soku z cytryny
  • 1/2 łyżeczki suszonego tymianku
  • 1/2 łyżeczka suszonej szałwii
  • pieprz 
  • sól
  • 1 łyżka smalcu
  • 50 ml śliwowicy lub innego mocnego alkoholu
  • 1 kg ziemniaków
  • 3-4 niewielkie cebule
  • pół pęczka natki pietruszki
  • nić do związania pieczeni

Mięso skrapiamy sokiem i nacieramy tymiankiem, szałwią, solą i pieprzem. Przykrywamy i wstawiamy do lodówki na minimum 1 h.

Kiedy szynka przejdzie ziołami, związujemy ją nicią formułując przy tym roladę. My niestety nie posiadamy w domu specjalnej nici, dlatego związaliśmy mięso kilkukrotnie "złożoną" nitką. 

Tak przygotowaną roladę obsmażamy na silnie rozgrzanym smalcu. Olej się tutaj nie nadaje ze względu na niższą temperaturę dymienia. Mięso delikatnie rumienimy i przekładamy do brytfanki. Zapobiegnie to puszczaniu soków podczas pieczenia, dzięki czemu pieczeń pozostanie soczysta. 

Wkładamy do piekarnika nagrzanego na 180 stopni z termoobiegiem lub 190 - góra - dół.

Podczas, gdy mięso siedzi w piekarniku, przygotowujemy ziemniaki. Myjemy je dokładnie i kroimy w grube frytki. Na ok 6 - 8 części każdy ziemniak. Wkładamy do garnka i wlewamy do nich wrzącą wodę. Trzymamy tak ziemniaki niecałą minutę i odcedzamy. 

Cebulę obieramy i kroimy na ćwiartki lub nieco drobniej jeśli jest duża.

Po 25 minutach wyciągamy z piekarnika roladę. Dookoła niej układamy ziemniaki wraz z cebulą, na wierzchu kładziemy gałązki pietruszki, delikatnie oprószamy solą i wkładamy z powrotem do piekarnika na 60 minut.

Po tym czasie wyłączamy piekarnik, ale zostawiamy w środku pieczeń jeszcze na około 15 minut. Wyciągamy i podajemy.


Smacznego!

8 komentarzy:

  1. Bardzo lubię takie połączenia smaków. Pieczeń wygląda bardzo apetycznie :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. to zdecydowanie coś dla mnie:) mniam!

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo apetyczna pieczeń, a takie smaki bardzo mnie kuszą :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ciekawy pomysł, pieczeń jest na pewno smaczna. Wypróbuję ją na najbliższy niedzielny obiad. :)

    OdpowiedzUsuń