poniedziałek, 24 kwietnia 2017

Szybkie kawowe muffiny

Dobrze mieć w zanadrzu przepis na szybkie ciasteczka, które możemy przygotować z produktów, które akurat mamy w domu. Jeszcze lepiej, kiedy powstałe słodycze możemy zabrać ze sobą do pracy lub szkoły na drugie śniadanie czy słodką przerwę od codziennych obowiązków.
W takiej sytuacji doskonale sprawdzą się przepyszne kawowe muffiny, które dzięki zawartości kofeiny doskonale pobudzą nas do pracy i odgonią zmęczenie :)


SKŁADNIKI (24 muffiny):
  • 1 i 3/4 szklanki mąki
  • 3/4 szklanki cukru
  • 2 łyżki kakao
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • szczypta soli
  • 2 łyżki kawy rozpuszczalnej
  • 1 szklanka maślanki
  • 1/3 szklanki oleju
  • 2 jajka


Kawę zaparzamy w odrobinie wody, wystarczy tylko tyle, aby się rozpuściła i odstawiamy do przestygnięcia.

Mąkę przesiewamy do miski. Dodajemy do niej resztę sypkich składników, czyli cukier, kakao, sodę i sól.

W drugim naczyniu roztrzepujemy jajka. Chodzi jedynie o to, aby żółtko z białkiem stworzyły jednolitą masę. Dodajemy do nich maślankę i olej oraz wystudzoną kawę i mieszamy, aby składniki się ze sobą wymieszały.

Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni i ustawiamy na funkcję góra / dół. Przygotowujemy formy do muffinek. Jeśli są silikonowe, nie trzeba nic z nimi robić. Natomiast metalowe musimy wyłożyć papilotkami. Dobrze jest również posmarować dno papierka odrobiną oleju, dzięki temu babeczki łatwiej nam odejdą.

Do suchych składników powoli wlewamy płynną masę ciągle mieszając. Powstałe ciasto powinno mieć gęstą, ale płynną konsystencję. Przygotowane foremki wypełniamy do 3/4 wysokości i wkładamy do nagrzanego piekarnika na środkową półkę. Pieczemy 25 min.

Po tym czasie wyciągamy ciasteczka z piekarnika i pozwalamy im wystygnąć w foremkach. Gotowe babeczki posypujemy cukrem pudrem lub polewamy roztopioną gorzką czekoladą zmieszaną z odrobiną zaparzonej kawy, dla podbicia smaku.



Smacznego :)

16 komentarzy: