niedziela, 9 kwietnia 2017

Bardzo kruche ciasteczka

Jak zawsze przed zbliżającymi się świętami w naszej kuchni powstają przeróżne wypieki. Tym razem całym domu obłędnie pachnie pieczonymi ciasteczkami..Z piekarnika właśnie wyszły klasyczne baaaardzo kruche ciasteczka, które po nadzianiu pigwową marmoladą i truskawkowym dżemem stały się czymś niezwykłym i obłędnym w smaku.


SKŁADNIKI:


  • 250 g mąki typ 450
  • 100 g cukru pudru
  • 1 jajko
  • 125 g margaryny
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • ulubiony dżem - najlepiej w miarę twardy
  • cukier puder do posypania


Z podanych składników wyrabiamy bardzo szybko ciasto. Wkładamy je na 30 min do lodówki, aby odpoczęło.

Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni, funkcja góra/ dół.

Ciasto wałkujemy na 3-4 mm placek. Wycinamy z niego ciasteczka ulubionymi foremkami. W połowie z nich wycinamy okienka. Wykładamy na blachę wyścieloną papierem do pieczenia. Najlepiej jest piec osobno całe ciasteczka, a osobno te z otworkami, ponieważ pieką się one szybciej. Ciasteczka są gotowe po 10 min w piekarniku na środkowej półce. Mają się jedynie delikatnie zarumienić.

Gotowe ciastka odkładamy do wystudzenia. Całe ciasteczka smarujemy dżemem, przykrywamy tymi z wyciętymi okienkami. Możemy również posypać cukrem pudrem.


Smacznego!

8 komentarzy: