Pozostając w temacie Wielkanocy, chcieliśmy zaproponować przepyszną sałatkę, która bez problemu może być alternatywą dla klasycznej sałatki jarzynowej. W wersji bardziej kalorycznej, można żółtko oraz 6 łyżek jogurtu wymienić na majonez.
Dzięki eliminacji majonezu, z sałatki ubywa nam ponad 300 kcal! Przez co 1 porcja zawiera w sobie tylko ok. 140-150 kcal :)
Pośród wszystkich tłustych i ciężkich potraw, które goszczą na naszych świątecznych stołach, warto także przygotować coś lżejszego, aby dać odpocząć naszej wątrobie :)
Dzięki eliminacji majonezu, z sałatki ubywa nam ponad 300 kcal! Przez co 1 porcja zawiera w sobie tylko ok. 140-150 kcal :)
Pośród wszystkich tłustych i ciężkich potraw, które goszczą na naszych świątecznych stołach, warto także przygotować coś lżejszego, aby dać odpocząć naszej wątrobie :)
- 2 piersi z kurczaka
- 1 seler naciowy
- 1 mała sałata lodowa
- 4 mandarynki
- 1 l bulionu lub rosołu
SOS:
- 200 g jogurtu greckiego
- 1 ugotowane żółtko
- 2 łyżki bulionu z gotowania
- 2 łyżki przyprawy curry
- szczypta cukru
- sól
- pieprz
Piersi w całości wkładamy do gotującego się bulionu i na minimalnym płomieniu gotujemy pod przykryciem przez 20 minut. Po tym czasie filety wyłączamy, odkrywamy i zostawiamy do przestygnięcia w bulionie. Do naczynia w którym będziemy robili sos odlewamy 2 łyżki płynu, aby wystygł.
Selera dzielimy na łodygi i jak najdokładniej obieramy, czyli staramy się ściągnąć łykowate nitki. Kroimy w drobne plasterki i przekładamy do miski.
Mandarynki obieramy, dzielimy na ćwiartki i kroimy wzdłuż nerkowatych cząstek. Ważne, aby mieć ostry nóż, dzięki temu uleje się jak najmniej soku. Dodajemy do selera.
Sałatę myjemy i rwiemy na mniejsze kawałki lub kroimy w bardzo grubą kostkę. Dodajemy do pozostałych pokrojonych składników.
Filety wyjmujemy na deskę do krojenia i zostawiamy, aby nieco odpoczęły oraz przestygły.
Do odlanego wcześniej bulionu dodajemy wszystkie składniki sosu i mieszamy do powstania jednolitej masy. Odstawiamy na kilka minut na bok.
Piersi kroimy w kostkę o grubości 1,5 - 2 cm i przekładamy do sałatki. Całość polewamy sosem, mieszamy i wstawiamy na minimum 1 godzinę do lodówki, aby smaki się ze sobą połączyły.
Sałatę myjemy i rwiemy na mniejsze kawałki lub kroimy w bardzo grubą kostkę. Dodajemy do pozostałych pokrojonych składników.
Filety wyjmujemy na deskę do krojenia i zostawiamy, aby nieco odpoczęły oraz przestygły.
Do odlanego wcześniej bulionu dodajemy wszystkie składniki sosu i mieszamy do powstania jednolitej masy. Odstawiamy na kilka minut na bok.
Piersi kroimy w kostkę o grubości 1,5 - 2 cm i przekładamy do sałatki. Całość polewamy sosem, mieszamy i wstawiamy na minimum 1 godzinę do lodówki, aby smaki się ze sobą połączyły.
Smacznego!
Pyszna sałatka :) Bardzo takie lubię :)
OdpowiedzUsuń:)
UsuńBardzo fajna sałatka :)
OdpowiedzUsuńDzięki :)
UsuńSałatka wyszła bardzo dobra. Zamiast mandarynek dałam pomarańcze
OdpowiedzUsuńZ pomarańczami nie próbowaliśmy, ale wypróbujemy :)
UsuńŚwietna sałatka :-)
OdpowiedzUsuńPyszna sałatka. Lubię wszystko, co zawiera mniej kalorii do spalenia ;D
OdpowiedzUsuńA mandarynki w tym zestawieniu nadają ciekawego smaku całości.
Nadają :)
UsuńWygląda wspaniale :)
OdpowiedzUsuń