Dobrze jest od czasu do czasu w zaciszu własnej kuchni przygotować sobie oraz najbliższym domowego fast fooda. Zwłaszcza teraz, kiedy coraz bardziej przywiązujemy wagę do.. naszej wagi! :)
Dzisiejsza propozycja do zawijaniec z własnoręcznie usmażonej tortilli z dodatkiem mocno świeżej salsy oraz filetem z kurczaka. Po prostu pyyyyycha! :)
TORTILLE (ok. 8 sztuk): | KURCZAK: | SALSA: | |||
| 2 szklanki mąki pszennej | | 2 filety z kurczaka | | 1 ostra papryczka pepperoni |
| 150 ml gorącej wody | | sok z 1 limonki | | 4 papryczki jalapeno |
| 1 łyżka oleju | | oliwa | | 1 średnia cebula |
| sól | | sól | | 1 pomidor |
| pieprz | | kilka gałązek świeżej kolendry | ||
| 1/2 łyżeczki cukru | | 1 duży ząbek czosnku | ||
| 1 łyżka oliwy | ||||
DODATKI: | | sok z połowy limonki | |||
| sól | ||||
| 1/2 puszki kukurydzy | | pieprz | ||
| 1/2 puszki czerwonej fasoli | ||||
| 200 g mixu sałat | ||||
| kiełki rzodkiewki - opcjonalnie | ||||
| oliwa do skropienia |
TORTILLE:
Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy sól, olej i powoli zalewamy wodą jednocześnie mieszając powstające ciasto. Woda nie powinna być wrząca, najlepsza jest taka, która odstała 3-4 min po zagotowaniu. My do ciasta dodaliśmy także czerwoną wędzoną paprykę oraz szczyptę sproszkowanego chilli, ale nie jest to konieczne. Gotowe ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy na bok na 15 min, aby odpoczęło;
Po tym czasie szybko zagniatamy ciasto na blacie i dzielimy na 8 części. Z każdej z nich wałkujemy okrągły placek i smażymy na suchej patelni z obydwu stron, aż do powstania brązowych "kropek".
Gotowe, usmażone tortille układamy na siebie i przykrywamy ściereczką, aby nie wyschły i ładnie się zwijały.
KURCZAK:
Filety marynujemy w soku z limonki, oliwie, soli, pieprzu i cukrze. Odstawiamy do lodówki na minimum 1 h. Nasze filety miały miały skórkę, dzięki temu stały się niezwykle chrupiące.
Kiedy piersi się zamarynują, rozgrzewamy na patelni odrobinę oleju i smażymy po 5 min z każdej strony. Na końcu wlewamy na patelnię pozostałą marynatę. Polewamy nią kurczaka, dzięki dodatkowi cukru ładnie się skarmelizuje. Filety karmelizujemy z każdej strony po 1 minucie. Ściągamy z patelni i zostawiamy na 3 minuty, aby mięso odpoczęło. Dzięki temu pozostanie soczyste. Następnie kroimy wzdłuż fileta w pół centymetrowe plastry.
SALSA:
Wszystkie składniki salsy kroimy w bardzo drobną kosteczkę, doprawiamy solą i pieprzem oraz oliwą i sokiem z limonki. Odstawiamy w chłodne miejsce na minimum 15 minut, aby aromaty się ze sobą ładnie połączyły.
ZWIJANIE TORTILLI:
Każdy z naleśników smarujemy odrobiną salsy w najszerszym miejscu placka. Powinien powstać pasek. Wykładamy na niego dodatki, na końcu plastry kurczaka. Całość skrapiamy oliwą i dość ciasno zwijamy. Nie jest to trudne, jeśli ułożymy składniki w ten sposób.
Podajemy solo, z salsą lub w towarzystwie ulubionych sosów.
Smacznego!
Super, świetny domowy fast food, brawo :)
OdpowiedzUsuńPysznie zrolowane!
OdpowiedzUsuńPysznie nadziane :D
Usuń:)
OdpowiedzUsuńZjadłabym :-)
OdpowiedzUsuńZjadłabym takie w wersji wege - wyglądają pysznie i bogato :)
OdpowiedzUsuńJedliśmy w wersji vege, bo zabrakło nam do kilku kurczaka i są równie fantastyczne w smaku ;-)
UsuńPychotka ☺
OdpowiedzUsuńpyszne nadzienie :) zjadłabym z chęcią :)
OdpowiedzUsuń