sobota, 1 kwietnia 2017

Świeża tortilla z meksykańskim akcentem

Dobrze jest od czasu do czasu w zaciszu własnej kuchni przygotować sobie oraz najbliższym domowego fast fooda. Zwłaszcza teraz, kiedy coraz bardziej przywiązujemy wagę do.. naszej wagi! :)




Dzisiejsza propozycja do zawijaniec z własnoręcznie usmażonej tortilli z dodatkiem mocno świeżej salsy oraz filetem z kurczaka. Po prostu pyyyyycha! :)





TORTILLE (ok. 8 sztuk):
KURCZAK:
SALSA:






2 szklanki mąki pszennej 2 filety z kurczaka 1 ostra papryczka pepperoni
150 ml gorącej wody sok z 1 limonki 4 papryczki jalapeno
1 łyżka oleju oliwa 1 średnia cebula
sól sól 1 pomidor


pieprz kilka gałązek świeżej kolendry


1/2 łyżeczki cukru 1 duży ząbek czosnku




1 łyżka oliwy

DODATKI:

sok z połowy limonki




sól
1/2 puszki kukurydzy

pieprz
1/2 puszki czerwonej fasoli



200 g mixu sałat



kiełki rzodkiewki - opcjonalnie



oliwa do skropienia






TORTILLE:

Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy sól, olej i powoli zalewamy wodą jednocześnie mieszając powstające ciasto. Woda nie powinna być wrząca, najlepsza jest taka, która odstała 3-4 min po zagotowaniu. My do ciasta dodaliśmy także czerwoną wędzoną paprykę oraz szczyptę sproszkowanego chilli, ale nie jest to konieczne. Gotowe ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy na bok na 15 min, aby odpoczęło;
Po tym czasie szybko zagniatamy ciasto na blacie i dzielimy na 8 części. Z każdej z nich wałkujemy okrągły placek i smażymy na suchej patelni z obydwu stron, aż do powstania brązowych "kropek".
Gotowe, usmażone tortille układamy na siebie i przykrywamy ściereczką, aby nie wyschły i ładnie się zwijały.




KURCZAK:

Filety marynujemy w soku z limonki, oliwie, soli, pieprzu i cukrze. Odstawiamy do lodówki na minimum 1 h. Nasze filety miały miały skórkę, dzięki temu stały się niezwykle chrupiące.
Kiedy piersi się zamarynują, rozgrzewamy na patelni odrobinę oleju i smażymy po 5 min z każdej strony. Na końcu wlewamy na patelnię pozostałą marynatę. Polewamy nią kurczaka, dzięki dodatkowi cukru ładnie się skarmelizuje. Filety karmelizujemy z każdej strony po 1 minucie. Ściągamy z patelni i zostawiamy na 3 minuty, aby mięso odpoczęło. Dzięki temu pozostanie soczyste. Następnie kroimy wzdłuż fileta w pół centymetrowe plastry.





SALSA:


Wszystkie składniki salsy kroimy w bardzo drobną kosteczkę, doprawiamy solą i pieprzem oraz oliwą i sokiem z limonki. Odstawiamy w chłodne miejsce na minimum 15 minut, aby aromaty się ze sobą ładnie połączyły.





ZWIJANIE TORTILLI:



Każdy z naleśników smarujemy odrobiną salsy w najszerszym miejscu placka. Powinien powstać pasek. Wykładamy na niego dodatki, na końcu plastry kurczaka. Całość skrapiamy oliwą i dość ciasno zwijamy. Nie jest to trudne, jeśli ułożymy składniki w ten sposób. 

Podajemy solo, z salsą lub w towarzystwie ulubionych sosów.




Smacznego!

9 komentarzy: