piątek, 7 kwietnia 2017

Grzybowe risotto ze szpinakiem i kurczakiem

Risotto to po spaghetti i pizzy chyba najbardziej znane danie kuchni włoskiej. Prawdopodobnie ile domów tyle wariantów przygotowania ryżu. Są jednak elementy, które niezależnie od dodatków pozostają niezmienne. 
Risotto to wbrew pozorom bardzo proste danie, jeśli pamiętamy o kilku ważnych rzeczach. A najważniejsza jest cierpliwość do mieszania i powolne podlewanie ryżu, aż do całkowitego jego ugotowania przez napęcznienie. :)




SKŁADNIKI:

  • 1 szklanka ryżu do risotto (najlepszy jest arborio)
  • 100 ml wytrawnego białego wina
  • 1 l ciepłego bulionu drobiowego
  • 1 cebulka
  • 2 ząbki czosnku
  • 100 g mrożonego szpinaku
  • 3-4 pieczarki lub grzyby
  • 1 duża pierś z kurczaka
  • oregano
  • sól
  • pieprz
  • świeża bazylia
  • kilka pomidorków koktajlowych
  • olej

Filet z kurczaka kroimy w kostkę, marynujemy w oregano, soli, pieprzu i oliwie. Odstawiamy na 30 min w chłodne miejsce. Po tym czasie obsmażymy na dość mocno rozgrzanej patelni, aby jedynie zamknąć mięso, ugotuje się już w ryżu. Zostawiamy je w powstałym płynie, przykrywamy, aby nie wystygło. 

Szpinak wrzucamy na odrobinę oliwy, aby się rozmroził. Dodajemy do niego odrobinę soli, co przyspieszy ten proces. Odstawiamy na bok.

Pieczarki lub grzyby kroimy i wrzucamy do bulionu. Gotujemy chwilę. 

Przede wszystkim wszystkie składniki ustawiamy w zasięgu ręki, znacznie ułatwi nam to pracę

Na odrobinie oliwy smażymy drobno posiekaną cebulę, po chwili dodajemy do niej przeciśnięty przez praskę czosnek.. Kiedy zacznie się rumienić wsypujemy ryż i smażymy przez około 2 minuty, aż się zeszkli. Zalewamy winem, uważając na powstałą parę i mieszamy, aż do wchłonięcia płynu, Dodajemy po chochli bulionu z pieczarkami i mieszamy aż ryż go wchłonie. Dobrze jest zmniejszyć nieco płomień, dzięki temu bulion nie będzie odparowywał, tylko wejdzie w ryż. Przed ostatnią porcją bulionu, wrzucamy kurczaka wraz z powstałym płynem, mieszamy, aż się wchłonie i dopiero wtedy wlewamy resztę bulionu. Dodajemy szpinak, chwilę mieszamy, aż połączy się z ryżem. 

Wykładamy na talerz, dodajemy kilka przekrojonych pomidorków oraz posypujemy świeżą bazylią.


Smacznego! 

2 komentarze: