niedziela, 11 czerwca 2017

Kurczak w sosie sojowym

Dania orientalne, a zwłaszcza te z okolic Chin są niesamowicie proste i szybkie w przygotowaniu. Nasz dzisiejszy obiad, czyli kawałki kurczaka z warzywami w sojowym sosie to absolutnie fantastyczny przepis dla zabieganych oraz tych, którzy po prostu nie chcą stać godzinami w kuchni, a mają ochotę na coś innego i wyjątkowego :) Danie z pewnością zaskoczy niejedno podniebienie. Poza tym warto wspomnieć, że nie zawiera zbyt wiele kalorii, przez co jest odpowiednie również dla osób na diecie :)

SKŁADNIKI:
  • 2 podudzia z kurczaka 
  • 1 brokuł
  • 1 cukinia
  • 2 cebule
  • ryż *
  • olej do smażenia
SOS:
  • 100 ml sosu sojowego jasnego**
  • 100 ml sosu sojowego ciemnego
  • 1 łyżka miodu
  • 2 czubate łyżki białego sezamu
  • 2 łyżki octu ryżowego
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej 

** jeśli nie mamy jasnego sosu możemy zamienić go na 50 ml ciemnego i 50 ml wody

Z podudzi usuwamy kości oraz skórę. Mięso kroimy na ok. 2  cm kawałki. Brokuły myjemy i dzielimy na różyczki. Cukinie obieramy i jeśli ma ziarna to usuwamy je, kroimy w paski. Cebulę obieramy i kroimy na ósemki.

W tym momencie najlepiej zacząć przygotowywać ryż. Jak to zrobić najlepiej, przepis w linku powyżej.

Składniki sosu, oprócz mąki ziemniaczanej, mieszamy w miseczce.

W woku rozgrzewamy olej. Powinno być go tyle aby zakrył całe dno. Wrzucamy mięso i smażymy na dość dużym ogniu przez ok. 1 min. Wlewamy sos i wrzucamy brokuły. Przykrywamy i zmniejszamy ogień. Gotujemy przez 5 min, aby różyczki zmiękły. Po tym czasie dodajemy cukinię i cebulę i już bez przykrycia smażymy na dość dużym ogniu przez kilka minut, mieszając od czasu do czasu. 

Kiedy warzywa zmiękną, w miseczce rozrabiamy łyżkę mąki w kilku łyżkach wody i wlewamy do woka.  Mieszamy przez chwilę i wyłączamy danie. Dodatek mąki ziemniaczanej ładnie go zagęści.

Podajemy z ryżem.


Smacznego!

19 komentarzy:

  1. Bardzo lubię kurczaka i sos sojowy również :) Pysznie smakuje tak przygotowany kurczak :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo fajna propozycja, bardzo lubię kurczaka pod każdą postacią.

    OdpowiedzUsuń
  3. sos sojowy daje prawie do wszystkiego, tak go uwielbiam, więc z przyjemnością zjadłabym takiego kurczaka :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Lubię takie orientalne dania :) Sos sojowy często używam w kuchni, dodaje świetnego smaku :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Zdecydowanie za rzadko przygotowuję takie orientalne dania :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Pyszna propozycja na obiadek :-)

    OdpowiedzUsuń
  7. uwielbiam taką kuchnię, niestety z małymi dziećmi musiałam ograniczyć się z wyrobem domowej chińszczyzny, ale na pewno kiedyś wrócę do tematu:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. W takim razie ten przepis jest dla Ciebie. Robi się naprawdę ekspresowo :)

      Usuń
  8. Moje smaki, zjadłabym z chęcią taki obiadek :-)

    OdpowiedzUsuń
  9. Wygląda pysznie! Ja lubię takie danie obiadowe wziąć sobie do pracy, rano przygotowuje wtedy, wkładam w opakowania styropianowe i zabieram ze sobą. W opakowanie nie wsiąkają płyny dzięki temu obiadek jak go odgrzewam jest taki sam jak był rano. Pyszny i w pełni zdrowy.

    OdpowiedzUsuń