Ostatnio nie mieliśmy kompletnie czasu na dodawanie przepisów, za co szczerze przepraszamy. Gotowaliśmy wprawdzie coś, ale raczej brak czasu nie pozwalał nam na nic wyszukanego. W tym całym pośpiechu udało się nam stworzyć kilka obłędnie smacznych dań, które powstały "z tego co akurat w lodówce", a które na stałe weszły w nasze kuchenne menu.
Dzisiaj przychodzimy do Was z zupą krem. Robi się ją naprawdę szybko, a w smaku jest zaskakująco smaczna. :)
Dzisiaj przychodzimy do Was z zupą krem. Robi się ją naprawdę szybko, a w smaku jest zaskakująco smaczna. :)
- 5 dużych ziemniaków
- 2 - 3 bataty (połowa wagi ziemniaków)
- 1 - 1,5 l bulionu drobiowego lub rosołu
- 1 łyżeczka słodkiej wędzonej papryki
- 0,5 łyżeczki mielonego chilli
- 0,5 łyżeczki tymianku
- sól
- pieprz
DODATKOWO:
- 50 g wędzonego boczku
- 1 kromka ciemnego pieczywa lub gotowe grzanki
- koperek do posypania
- opcjonalnie kwaśna śmietana
Bulion podgrzewamy. Ziemniaki i bataty obieramy i kroimy na mniejsze kawałki. Nie muszą być to idealne kostki, bo i tak zostaną zmiksowane.
Doprawiamy paprykami, tymiankiem, pieprzem i solą i gotujemy ok. 20 minut, aż wszystko zmięknie.
Boczek kroimy w drobną kostkę i podsmażamy aż się wytopi i zrumieni. Dobrze jest wrzucić boczek na zimną patelnię i stopniowo zwiększać temperaturę. Dzięki temu tłuszcz lepiej się wytopi. Ściągamy gotowy bekon na ręcznik papierowy, a na patelnię dolewamy kilka łyżek zupy. Mieszamy i wlewamy z powrotem do garnka.
Chleb kroimy drobno i rumienimy na suchej patelni przez 1 - 2 minuty, co chwila mieszając.
Gotową zupę blendujemy. Podajemy z grzankami, skwarkami z boczku oraz posypaną koperkiem. Można również podać z kleksem z kwaśnej śmietany.
Smacznego!
Apetyczna zupka :)
OdpowiedzUsuń:)
UsuńZupa jak u babci :) pyszna
OdpowiedzUsuńW zasadzie tak. Tylko pewnie babcie nie miały kiedyś batatów ;-)
UsuńUwielbiamy chrupiące dodatki do zup <3
OdpowiedzUsuńBez dobrych grzanek, nie smakuje tak fajnie ;)
UsuńNa takie zimno gorąca zupa jak znalazł :)
OdpowiedzUsuń:)
UsuńSuper, że z dodatkiem batatów, które dodają ciekawego smaku no i koloru. I super dodatki! Pysznie.
OdpowiedzUsuńNie jest taka mdła dzięki batatom ;)
Usuń