niedziela, 21 stycznia 2018

Kartoflanka

Ostatnio nie mieliśmy kompletnie czasu na dodawanie przepisów, za co szczerze przepraszamy. Gotowaliśmy wprawdzie coś, ale raczej brak czasu nie pozwalał nam na nic wyszukanego. W tym całym pośpiechu udało się nam stworzyć kilka obłędnie smacznych dań, które powstały "z tego co akurat w lodówce", a które na stałe weszły w nasze kuchenne menu.

Dzisiaj przychodzimy do Was z zupą krem. Robi się ją naprawdę szybko, a w smaku jest zaskakująco smaczna. :)


SKŁADNIKI:
  • 5 dużych ziemniaków
  • 2 - 3 bataty (połowa wagi ziemniaków)
  • 1 - 1,5 l bulionu drobiowego lub rosołu
  • 1 łyżeczka słodkiej wędzonej papryki
  • 0,5 łyżeczki mielonego chilli
  • 0,5 łyżeczki tymianku
  • sól
  • pieprz


DODATKOWO:
  • 50 g wędzonego boczku
  • 1 kromka ciemnego pieczywa lub gotowe grzanki
  • koperek do posypania
  • opcjonalnie kwaśna śmietana


Bulion podgrzewamy. Ziemniaki i bataty obieramy i kroimy na mniejsze kawałki. Nie muszą być to idealne kostki, bo i tak zostaną zmiksowane.

Doprawiamy paprykami, tymiankiem, pieprzem i solą i gotujemy ok. 20 minut, aż wszystko zmięknie.

Boczek kroimy w drobną kostkę i podsmażamy aż się wytopi i zrumieni. Dobrze jest wrzucić boczek na zimną patelnię i stopniowo zwiększać temperaturę. Dzięki temu tłuszcz lepiej się wytopi. Ściągamy gotowy bekon na ręcznik papierowy, a na patelnię dolewamy kilka łyżek zupy. Mieszamy i wlewamy z powrotem do garnka. 

Chleb kroimy drobno i rumienimy na suchej patelni przez 1 - 2 minuty, co chwila mieszając.

Gotową zupę blendujemy. Podajemy z grzankami, skwarkami z boczku oraz posypaną koperkiem. Można również podać z kleksem z kwaśnej śmietany.



Smacznego!

10 komentarzy: