niedziela, 20 listopada 2016

Fit zupa krem z 3 warzyw

Dzisiaj przepis na prostą zupę, która jest niskokaloryczna, a jednocześnie rozgrzewająca i sycąca. Do tego łatwa i tania, bo w całości wykonana z  sezonowych, jesiennych warzyw. Smakuje zarówno solo, jak i w towarzystwie grzanek. 
Pamiętajmy, że kiedy wykorzystujemy produkty sezonowe, mamy większą szansę, że nie są one importowane, a co za tym idzie - naszpikowane konserwantami czy środkami, które pomagają im przetrwać podróż, a które niekorzystnie wpływają na nasz organizm.



Do naszej zupy użyliśmy ziemniaków, kalafiora i korzenia selera. Istna bomba odżywcza!
Każde z tych warzyw ma w swoim składzie ogromne ilości wartościowych związków. My postanowiliśmy wymienić jedynie te, których jest najwięcej lub naszym zdaniem są najważniejsze, Oto one:

  • ziemniak  60-70 kcal/100 g - stereotyp mówi, że ziemniaki tuczą, a to nieprawda! Prawie nie zawierają tłuszczu, a do tego ich właściwości zasadotwórcza sprzyjają oczyszczaniu organizmu. Chociaż są ubogie w białko, warto po nie sięgać również ze względu na ogromne pokłady potasu i witaminy C.
  • kalafior 16-22 kcal/100 g - podobnie jak brokuł, również i kalafior posiada w swoim składzie sulforafan, który ma działanie antynowotworowe oraz  obniżające ciśnienie krwi, Natomiast ogromne pokłady błonnika sprzyjają trawieniu i pomagają w oczyszczaniu jelit.
  • seler -  7-10 kcal/100 g - ma więcej witaminy C w swoim składzie niż cytrusy, dodatkowo wpływa na oczyszczanie organizmu oraz przyspiesza trawienie, dzięki czemu ułatwia proces odchudzania. polecany jest także ze względu na wysoką zawartość witamin z grupy B oraz fosforu, którego ma najwięcej z pośród wszystkich korzeniowych. 

ZUPA (4 porcje):
  • 3 duże ziemniaki,
  • 1/2 kalafiora,
  • seler objętościowo jak 1.2 ziemniaka,
  • 1 l bulionu warzywnego (może być drobiowy),*
  • 1/2 łyżeczki tymianek,
  • 1/2 łyżeczki oregano,
  • 1 łyżka soku z cytryny,
  • szczypta chilli,
  • sól,
  • pieprz
* Nie mieliśmy bulionu, dlatego zrobiliśmy wywar z pora, marchewki, pietruszki, cebuli przypalonej jak do rosołu, liścia laurowego, pieprzu, soli, ziela anglieskiego i lubczyka. Gotowaliśmy pod przykryciem na małym ogniu przez 45 min, po czym przecedziliśmy bulion.

OPCJONALNIE:
  • natka pietruszki, świeży tymianek lub rozmaryn, posiekana nać selera,
  • chipsy z boczku lub szynki długo-dojrzewającej,
  • grzanki - u nas kromka pełnoziarnistego chleba pokrojona i podpieczona z dodatkiem oleju sezamowego
  • łyżka śmeitany lub jogurtu

Do bulionu dodajemy pokrojone warzywa oraz przyprawy. Gotujemy pod przykryciem, na małym ogniu przez 30-45 min. Czas zależy od tego, jak grubo były pokrojone warzywa.
Kiedy seler będzie miękki, blendujemy. 
Można posypać czymś zielonym, dodać grzanki lub chipsy z wędliny. Krem dobrze komponuje się także ze słodką śmietanką lub jogurtem naturalnym - robimy kleks bezpośrednio na talerzu.
My podaliśmy z grzankami, rozmarynem oraz chipsami z szynki parmeńskiej. 



Smacznego!

2 komentarze:

  1. Pyszna, rozgrzewająca zupa, a co najważniejsze - bardzo prosta w wykonaniu! :)
    Dorobiłam jeszcze czipsy z szynki parmeńskiej i grzanki z chleba pełnoziarnistego, smakowało mega!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszymy się, że smakowało :) Pozdrawiamy.

      Usuń