Bagietka czosnkowa - wielu z nas kupuje tego typu przekąskę w supermarketach. Chociaż ma całkiem przyzwoity smak, nie jest pozbawiona emulgatorów, a co najgorsze zwykle bywa mrożona, (podobnie zresztą jak większość pieczywa z supermarketów), przez co ma gumową konsystencję.
U nas na stole często tego typu bagietka się pojawia (głównie jako dodatek do zupy serowej), ale powstaje z bagietki kupionej w piekarni i masła samodzielnie przyrządzonego. Smak jest nieporównywalnie lepszy, a pieczywo chrupiące,
Ponadto często zostaje nam w domu pieczywo, które po dwóch dniach robi się czerstwe. Staramy się go jednak nie wyrzucać i wykorzystać do zrobienia bruschett, zapiekanek lub po prostu grzanek.
Dzisiaj przygotujemy grzanki z masłem czosnkowym z czerstwej bagietki pełnoziarnistej jako uzupełnienie do sałatki z serka wiejskiego oraz z bagietki świeżej. (U nas zawsze grzanki z czerstwego pieczywa znikają jako pierwsze.)
SAŁATKA (składniki na 1 osobę) - eksperymentowanie i modyfikowanie wskazane!
- serek wiejski - 150 g na osobę,
- 2 pomidory suszone
- 5-6 zielonych oliwek (u nas nadziewane papryką)
- 1-2 plasterki salami lub innej intensywnej wędliny
- plasterek cebuli lub posiekany szczypiorek
- sól
- pieprz
- bazylia (u nas świeża)
- oregano
- pół świeżego pomidora lub ogórka, opcjonalnie
Do miseczki przekładamy serek wiejski. Pomidor, oliwki i wędlinę drobno kroimy. Przekładamy do serka i mieszamy. Doprawiamy solą, pieprzem i bazylią.
MASŁO CZOSNKOWE (porcja na dużą bagietkę):
- pół kostki masła
- 2 ząbki czosnku
- pieprz lub pieprz cayenne
- sól
- bazylia - u nas świeża, drobno posiekana
- oregano
- tymianek
- pieczywo - dowolne
Świeżą bagietkę nacinamy co ok. 3 cm, ale nie przecinamy do końca, pieczywo czerstwe kroimy na kromki o podobnej grubości - inaczej się połamią.
W miseczce ucieramy masło z resztą składników i smakujemy kromki. Świeżą bagietkę delikatnie rozchylamy i smarujemy tylko po jednej stronie.
Piekarnik nastawiamy na 180 stopni i pieczemy bagietki 5-6 min.
Smacznego!
Przepis wypróbowałam bagietki wyszły bardzo dobre cała moja rodzinka zajada. Pozdrawaim
OdpowiedzUsuń:)
Usuń