wtorek, 1 listopada 2016

Serek wiejski z grzankami czosnkowymi


Bagietka czosnkowa - wielu z nas kupuje tego typu przekąskę w supermarketach. Chociaż ma całkiem przyzwoity smak, nie jest pozbawiona emulgatorów, a co najgorsze zwykle bywa mrożona, (podobnie zresztą jak większość pieczywa z supermarketów), przez co ma gumową konsystencję.

U nas na stole często tego typu bagietka się pojawia (głównie jako dodatek do zupy serowej), ale powstaje z bagietki kupionej w piekarni i masła samodzielnie przyrządzonego. Smak jest nieporównywalnie lepszy, a pieczywo chrupiące, 

Ponadto często zostaje nam w domu pieczywo, które po dwóch dniach robi się czerstwe. Staramy się go jednak nie wyrzucać i wykorzystać do zrobienia bruschett, zapiekanek lub po prostu grzanek.

Dzisiaj przygotujemy grzanki z masłem czosnkowym z czerstwej bagietki pełnoziarnistej jako uzupełnienie do sałatki z serka wiejskiego oraz z bagietki świeżej. (U nas zawsze grzanki z czerstwego pieczywa znikają jako pierwsze.)


SAŁATKA (składniki na 1 osobę) - eksperymentowanie i modyfikowanie wskazane!
  • serek wiejski - 150 g na osobę,
  • 2 pomidory suszone
  • 5-6 zielonych oliwek (u nas nadziewane papryką)
  • 1-2 plasterki salami lub innej intensywnej wędliny
  • plasterek cebuli lub posiekany szczypiorek
  • sól
  • pieprz
  • bazylia (u nas świeża)
  • oregano
  • pół świeżego pomidora lub ogórka, opcjonalnie
Do miseczki przekładamy serek wiejski. Pomidor, oliwki i wędlinę drobno kroimy. Przekładamy do serka i mieszamy. Doprawiamy solą, pieprzem i bazylią.


MASŁO CZOSNKOWE (porcja na dużą bagietkę):


  • pół kostki masła
  • 2 ząbki czosnku
  • pieprz lub pieprz cayenne
  • sól
  • bazylia - u nas świeża, drobno posiekana
  • oregano
  • tymianek
  • pieczywo - dowolne

Świeżą bagietkę nacinamy co ok. 3 cm, ale nie przecinamy do końca, pieczywo czerstwe kroimy na kromki o podobnej grubości - inaczej się połamią.
W miseczce ucieramy masło z resztą składników i smakujemy kromki. Świeżą bagietkę delikatnie rozchylamy i smarujemy tylko po jednej stronie.
Piekarnik nastawiamy na 180 stopni i pieczemy bagietki 5-6 min.


Serek serwujemy w duecie z grzankami. 

Smacznego!

2 komentarze: