Tortilla to dla wielu z nas cienki placek, w który zwykle zawija się kebab lub burrito. Dzisiaj chcielibyśmy przedstawić Wam jej inny wymiar.
Tortilla hiszpańska, w swojej podstawowej formie to nic innego, jak połączenie produktów, które można uznać za jakże polskie! Ziemniaki, cebula i jaja - prawdopodobnie każdy posiada w swoim domu, dlatego przepis ten jest fantastyczny, kiedy akurat nie nie mamy możliwości zrobienia zakupów, albo po prostu nam się nie chce nigdzie wychodzić.
W Hiszpanii omlet ten może być serwowany na śniadanie, obiad i kolację, a także już na zimno, jako element tapas (niewielkie przekąski,). Jak widać opcji jest wiele, dlatego odmian tej potrawy też nie może być mało. W zależności od tego, co, kto lubi może sobie do takiego omleta dorzucić to, na co akurat ma ochotę lub co znajdzie w lodówce.
Serwować można zarówno z sosem jak i sałatką, czy pieczywem.
Dzisiaj mieliśmy zamiar zrobić tortillę z dodatkiem chorizo, ale finalnie wyszła z salami, które mieliśmy otwarte. Do tego lekka sałatka i danie gotowe.
SKŁADNIKI TORTILLI - (patelnia 24 cm)
- 3 średniej wielkości ziemniaki
- 1 cebula
- 4 jajka
- 5 - 6 plasterków salami
- oliwa lub olej
- sól
- pieprz
- tymianek świeży lub suszony
SKŁADNIKI SAŁATKI:
- pół główki sałaty lodowej
- 1/3 puszki kukurydzy
- 1 duży pomidor
- ser pleśniowy - opcjonalnie i nie za dużo
- oliwa
- ocet balsamiczny lub winny
- sól
- pieprz
Ziemniaki kroimy w pół plasterki i smażymy w dość dużej ilości oliwy/oleju, ale nie w takiej jak frytki. Mieszamy, aby ziemniaki rumieniły się równomiernie. Kroimy cebulę i dodajemy, kiedy nasze talarki zaczną nabierać złotego koloru. Doprawiamy niewielką ilością soli i pieprzu.
W miseczce delikatnie roztrzepujemy jajka - tak, aby białka wymieszały się z żółtkami, dodajemy sól, pieprz i tymianek.
Na patelnię dorzucamy pokrojoną wędlinę, mieszamy i wlewamy masę jajeczną. Smażymy aż do ścięcia jajek - najlepiej pod przykryciem. Na początku na dużym ogniu, ale po pół minuty od wlania jajecznej masy, zmniejszamy płomień.
Teraz najtrudniejsza część. Gdy brzegi będą już zarumienione, tortillę należy odwrócić. Do tego potrzebny jest nam duży talerz. Przykładamy go do patelni, odwracamy do góry nogami, tak, aby placek znajdował się na talerzu dnem do góry. Tortillę bardzo delikatnie zsuwamy z talerza z powrotem na patelnię. Jeżeli zajdzie taka, przed ponownym położeniem tortilli na patelnię, wlewamy nieco tłuszczu.Smażymy jeszcze przez ok 2 min i gotowe.
Do miski wrzucamy porwaną sałatę, wsypujemy kukurydzę i pokrojonego pomidora. Doprawiamy oliwą, octem, solą i pieprzem. Opcjonalnie możemy dodać także ser pleśniowy, ale wtedy uważamy z solą.
Oczywiście, jak pisaliśmy wcześniej jest to jedynie nasza propozycja na podanie tego hiszpańskiego przysmaku, ale na tle lekkiej sałatki, ciężka tortilla bardzo dobrze się komponuje.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz