niedziela, 30 października 2016

Faszerowane gruszki na 2 sposoby

Naszą polską gruszkę postanowiliśmy przygotować w sposób wytrawny. I tak oto powstały dwie wersje znakomitej przekąski, którą z dumą można serwować jako przystawkę przed daniem głównym, albo po prostu podać znajomym jako towarzystwo dla dobrego cydru.


W naszej kuchni staramy się wykorzystywać polskie produkty, dlatego też do tego przepisu użyliśmy:
  • gruszki konferencja, które są wydłużone, symetryczne, nie za słodkie, a przede wszystkim twarde, bogate m.in. w potas, cynk, witaminy z gr. B oraz jod - jako jedne z nielicznych,
  • ser rokpol - ser pleśniowy, z przerostem niebieskiej pleśni, kruchy, wyrazisty, zachowujący balans między ostrością a maślanym smakiem, bogaty m.in w fosfor, wapń, wit. A, D, E, K, B, ale uwaga! ser nie jest wskazany dla kobiet w ciąży (może zawierać patogen prowadzący do uszkodzenia płodu), osób z nadciśnieniem (duża ilość sodu), osób cierpiących na migreny (obecność tyraminy),
  • kurza wątróbka - bogata w żelazo, przez co polecana szczególnie kobietom (dobowe zapotrzebowanie na żelazo u kobiet jest o połowę wyższe niż u mężczyzn), cynk, wit. A, z gr. B..
  • miód - (u nas akacjowy) - wzmacnia odporność, jest bakteriobójczy, pomaga m.in. w schorzeniach dróg moczowych, oddechowych oraz żołądka.

1. GRUSZKI FASZEROWANE WĄTRÓBKĄ:
  • 4 gruszki
  • 20 dag wątróbki kurzej
  • 5 dag salami
  • pół cebuli
  • sól
  • pieprz
  • olej do smażenia
  • miód
  • cytryna
  • sos balsamiczny



2. GRUSZKI FASZEROWANE ROKPOLEM
  • 4 gruszki
  • 10 dag rokpola
  • 5 dag masła
  • garść migdałów lub orzechów włoskich
  • miód
  • cytryna
  • sos balsamiczny

Na początku należy wydrążyć miąższ z gruszek, jak na zdjęciu wyżej. Gruszki mogą delikatnie ściemnieć, ale po upieczeniu nie będzie tego widać. Jeżeli macie gruszki słodkie można je skropić sokiem z cytryny.
Miód - jeżeli jest twardy należy słoiczek wstawić do ciepłej wody, powinien się rozpuścić.



1. FARSZ Z WĄTRÓBKI:
Wątróbkę należy umyć, odsączyć i pokroić w zgrabną kostkę, Cebulę i salami również kroimy w niewielkie kwadraciki. Rozgrzewamy patelnię z odrobiną oleju i przesmażamy wątróbkę z cebulką. Po kilku minutach dodajemy salami i podlewamy odrobiną wody (może być bulion, jeśli akurat macie) i podduszamy przez kolejne 5 min.. Doprawiamy solą i pieprzem. 
Farszem wypełniamy gruszki, i smarujemy miodem ,(najlepiej wykonać to silikonowym pędzelkiem) skrapiamy sokiem z cytryny i wstawimy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na ok. 10 min.* Miód skarmelizuje się i nada całości ciekawy smak, a cytryna nieco przełamie jego słodycz. 










2. FARSZ Z ROKPOLA.
Do miseczki wrzucamy ser i masło i rozgniatamy widelcem. Ucieramy, aby produkty się połączyły.
Do masy dorzucamy posiekane migdały, jeżeli są w płatkach dodajemy w całości. W przypadku orzechów również siekamy, ale nie za drobno.
Farszem wypełniamy gruszki. Smarujemy miodem, skrapiamy cytryną i wstawiamy do piekarnika. Pieczemy 10 min.*




Podajemy bezpośrednio po upieczeniu w towarzystwie sosu balsamicznego.


*Jeżeli chcemy, aby owoce były bardziej miękkie wydłużamy odpowiednio czas pieczenia, ale należy zwracać uwagę, by się nie przypaliły.


Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz