Naszą polską gruszkę postanowiliśmy przygotować w sposób wytrawny. I tak oto powstały dwie wersje znakomitej przekąski, którą z dumą można serwować jako przystawkę przed daniem głównym, albo po prostu podać znajomym jako towarzystwo dla dobrego cydru.
- gruszki konferencja, które są wydłużone, symetryczne, nie za słodkie, a przede wszystkim twarde, bogate m.in. w potas, cynk, witaminy z gr. B oraz jod - jako jedne z nielicznych,
- ser rokpol - ser pleśniowy, z przerostem niebieskiej pleśni, kruchy, wyrazisty, zachowujący balans między ostrością a maślanym smakiem, bogaty m.in w fosfor, wapń, wit. A, D, E, K, B, ale uwaga! ser nie jest wskazany dla kobiet w ciąży (może zawierać patogen prowadzący do uszkodzenia płodu), osób z nadciśnieniem (duża ilość sodu), osób cierpiących na migreny (obecność tyraminy),
- kurza wątróbka - bogata w żelazo, przez co polecana szczególnie kobietom (dobowe zapotrzebowanie na żelazo u kobiet jest o połowę wyższe niż u mężczyzn), cynk, wit. A, z gr. B..
- miód - (u nas akacjowy) - wzmacnia odporność, jest bakteriobójczy, pomaga m.in. w schorzeniach dróg moczowych, oddechowych oraz żołądka.
- 4 gruszki
- 20 dag wątróbki kurzej
- 5 dag salami
- pół cebuli
- sól
- pieprz
- olej do smażenia
- miód
- cytryna
- sos balsamiczny
2. GRUSZKI FASZEROWANE ROKPOLEM
- 4 gruszki
- 10 dag rokpola
- 5 dag masła
- garść migdałów lub orzechów włoskich
- miód
- cytryna
- sos balsamiczny
Na początku należy wydrążyć miąższ z gruszek, jak na zdjęciu wyżej. Gruszki mogą delikatnie ściemnieć, ale po upieczeniu nie będzie tego widać. Jeżeli macie gruszki słodkie można je skropić sokiem z cytryny.
Miód - jeżeli jest twardy należy słoiczek wstawić do ciepłej wody, powinien się rozpuścić.
1. FARSZ Z WĄTRÓBKI:
Wątróbkę należy umyć, odsączyć i pokroić w zgrabną kostkę, Cebulę i salami również kroimy w niewielkie kwadraciki. Rozgrzewamy patelnię z odrobiną oleju i przesmażamy wątróbkę z cebulką. Po kilku minutach dodajemy salami i podlewamy odrobiną wody (może być bulion, jeśli akurat macie) i podduszamy przez kolejne 5 min.. Doprawiamy solą i pieprzem.
Farszem wypełniamy gruszki, i smarujemy miodem ,(najlepiej wykonać to silikonowym pędzelkiem) skrapiamy sokiem z cytryny i wstawimy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na ok. 10 min.* Miód skarmelizuje się i nada całości ciekawy smak, a cytryna nieco przełamie jego słodycz.
2. FARSZ Z ROKPOLA.
Do miseczki wrzucamy ser i masło i rozgniatamy widelcem. Ucieramy, aby produkty się połączyły.
Do masy dorzucamy posiekane migdały, jeżeli są w płatkach dodajemy w całości. W przypadku orzechów również siekamy, ale nie za drobno.
Farszem wypełniamy gruszki. Smarujemy miodem, skrapiamy cytryną i wstawiamy do piekarnika. Pieczemy 10 min.*
Podajemy bezpośrednio po upieczeniu w towarzystwie sosu balsamicznego.
*Jeżeli chcemy, aby owoce były bardziej miękkie wydłużamy odpowiednio czas pieczenia, ale należy zwracać uwagę, by się nie przypaliły.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz